Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ολυμπιακός – Μονακό 75-73 (vid)

Ολυμπιακός – Μονακό 75-73 (vid)

Κάνααν, Ολυμπιακός, Μονακό

Τη νίκη της σεζόν ο Ολυμπιακός. Μέχρι την επόμενη…

Ο Αζάια Κάνααν ήταν ο ήρωας του αγώνα. Ο Σακίλ ΜακΚίσικ ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε τη μορφή τού αγώνα. Ο Άλεκ Πίτερς με 100% σε δύο αγώνες στη διαβολοβδομάδα ήταν καταλυτικός για να νικήσει ο Ολυμπιακός. Ο Τόμας Ουόκαπ «βίδωσε» τον Τζέιμς, ενώ στην επίθεση έκανε τεράστιο παιχνίδι. Ποιος είναι αυτός που… υπογράφει τη νίκη επί της Μονακό (75-73); Μην ψάχνετε άδικα… Ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Αν μη τι άλλο οξύμωρο αυτό που έγινε απόψε στο ΣΕΦ. Οι διαιτητές -εξαιρετικά φειδωλοί- σφύριξαν συνολικά 15 φάουλ (8-7) στο πρώτο ημίχρονο, όμως τα 20 αγωνιστικά λεπτά κράτησαν σχεδόν μία ώρα (ακριβώς 54 λεπτά)! Κάτι τα τσάλεντζ των προπονητών, η χρήση του IRS, τα τάιμ άουτ και ρυθμός δεν μπορούσε να βρεθεί. Δεν είναι τυχαίο πως στο πρώτο μισό κανείς παίκτης δεν πλησίασε σε διψήφιο αριθμό πόντων.

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός στο πίσω μέρος τού γηπέδου στο πρώτο δεκάλεπτο, κυρίως γιατί ο Φαλ έμεινε πιο μέσα στο «ζωγραφιστό», απ’ ότι μας έχει συνηθίσει. Για κάποιο διάστημα κινδύνευσε να βρεθεί να κυνηγά διψήφια διαφορά, η Μονακό βρέθηκε να προηγείται με 8 πόντους, αλλά εκεί οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν αντίδραση και μάζεψαν τη διαφορά.

Ο ΜακΚίσικ έδωσε ενέργεια, η ατομική κι ομαδική άμυνα στον Τζέιμς ήταν υποδειγματική κι έτσι οι φιλοξενούμενοι δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν. Απ’ την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός πήρε σκορ από πολλούς παίκτες, όμως κανείς πάνω από 7 πόντους (Πίτερς και ΜακΚίσικ), με το ποσοστό -2/10 ήτοι 20%- στα τρίποντα να είναι απογοητευτικό. Όχι πως σε απόλυτους αριθμούς οι παίκτες τού Τζόρτζεβιτς ήταν καλύτεροι, καθώς μπορεί η στατιστική να καταγράφει 50%, αλλά τα 3/6 τρίποντα δεν πόνεσαν τους γηπεδούχους.

Πληγή τα επιθετικά ριμπάουντ

Αν ο Ολυμπιακός έχανε το ματς θα το έχανε από την αδυναμία στον τομέα των ριμπάουντ. Παρότι στα αμυντικά ήταν ίσα βάρκα, ίσα γιαλό (25-24), η Μονακό έκανε θραύση στα επιθετικά (5-14). Ανανεώνοντας εννέα παραπάνω επιθέσεις έβαλε σε πρόβλημα τους γηπεδούχους, που έπαιζαν σπουδαία άμυνα πάνω στον Τζέιμς (κι όχι μόνο).

Το ματς ήταν απολύτως ισορροπημένο, γιατί η Μονακό αρνήθηκε να συμβιβαστεί με την ήττα. Ο Ζαϊτέ έκανε εξαιρετικό παιχνίδι, όπως κι ο Μπράουν, ο Μοντεγιούνας βρήκε πόντους, αλλά ο Ολυμπιακός είχε επικεντρωθεί να σταματήσει τον Τζέιμς. Τον κράτησε στους 10 πόντους, με 3/8 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 5/7 βολές. Οι 7 ασίστ ήταν ό,τι καλύτερο είχε να δείξει.

Ο ΜακΚίσικ, που τόσο έλειψε

Ο Ολυμπιακός έπαιξε για καιρό χωρίς τον ΜακΚίσικ. Με 13 πόντους σε 19.47” (2/6 δίποντα, 3/4 τρίποντα) ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε τα δεδομένα. Γιατί τον Πίτερς τον περιμέναμε. Ίσως όχι να πετύχει 3/3 τρίποντα, τα οποία προστιθέμενα στα 4/4 κόντρα στην Αρμάνι κάνουν 7/7 στη διαβολοβδομάδα.

Ο Κάνααν είχε 0/4 τρίποντα κόντρα στην Αρμάνι. Ξεκίνησε με 0/3 απέναντι στη Μονακό και μπήκε στο… πηγάδι. Τα 0/7 θα βάραιναν πολλούς, όχι όμως τον Αμερικανό, που όταν τον χρειάστηκε η ομάδα του έκανε 2/2 τρίποντα, 1/1 δίποντο, αλλά κι 8/8 βολές, ανάμεσά τους και τις πιο κρίσιμες, που έδωσαν αέρα στην ομάδα του (74-70).

Βοήθησε ο Φαλ, πάλεψε ο Μιλουτίνοφ, όμως αυτός που ήταν απολαυστικός ήταν ο Ουόκαπ. Έπαιξε 33.21’’ έκανε τη ζωή τού Κάνααν κόλαση και ταυτόχρονα είχε 9 πόντους, 7 ριμπάουντ, 9 ασίστ,1 κλέψιμο για 1 λάθος.

Οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες 2.18’’ πριν το τέλος, με τον Φαλ να πετυχαίνει το 69-69. Άστοχο τρίποντο του Οκόμπο, χρεώθηκε με λάθος στην επίθεση ο Ουόκαπ, έχασε σουτ δύο πόντων ο Μπράουν, για να έρθει ο Ντιαλό να μαζέψει το ριμπάουντ και να ανανεώσει τον χρόνο επίθεσης. Ο Τζέιμς αστόχησε σε σουτ δύο πόντων, ο Πίτερς πήρε το ριμπάουντ και μετά το φάουλ στον Κάνααν ο ΜακΚίσκι με τρίποντο «έγραψε» το 72-69. Ο Ολυμπιακός είχε 22’’ για να «κλειδώσει» τη νίκη.

Σωστό φάουλ στον Οκόμπο, ο οποίος με 1/2 βολές μείωσε σε 72-70, ο Κάνααν ήταν αλάνθαστος στα 12’’ από τη γραμμή τού φάουλ (74-70) κι ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να χάσει, ούτε από το τρίποντο του Τζέιμς, ούτε από τη 1/2 βολές του Πίτερς. Στην επίθεση 3.5 δευτερολέπτων ο Τζέιμς υπό την πίεση του Ουόκαπ και τον Φαλ να του κρύβει τον… ήλιο, σούταρε πίσω από τη σέντρα, δίχως να μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 34-36, 56-58, 75-73.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Α2 γυναικών: Έγινε δεκτή η ένσταση του Ιωνικού Ν.Φ.

Ο αγώνας Ιωνικός Ν. Φ. – Αμύντας για την Α2 γυναικών θα επαναληφθεί. Η ΕΟΚ έκανε δεκ…