Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Παράβαση καθήκοντος από τον Βαγγέλη Λιόλιο

Παράβαση καθήκοντος από τον Βαγγέλη Λιόλιο

Κορομηλάς, Ρίζικ, Ελευθεριάδης, Λιόλιο, ηθικός

Ρωτάμε ευθέως τον Βαγγέλη Λιόλιο: Τηρείτε τους κανονισμούς τής ΕΟΚ;

Η ΕΟΚ έχει δύο καυτές πατάτες στα χέρια της. Η μία αφορά την υπόθεση Κοσσόβου κι η άλλη τον Ηλία Κορομηλά. Για τον Βαγγέλη Λιόλιο και τη διοίκηση της ΕΟΚ η λογική «βάζω τα σκουπίδια κάτω από το χαλάκι», η λογική «σε 15 μέρες όλα ξεχνιούνται» είναι μοντέρνα (τεχνοκρατική) άσκηση διοίκηση.

Με έγγραφα κι όχι με λόγια θα αποδείξουμε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε η απαιτούμενη για τόσο λεπτά ζητήματα ευαισθησία, αλλά πως καταπατούνται οι ίδιοι οι κανονισμοί της ΕΟΚ. Κύριε Λιόλιο θα κληθείτε να απαντήσετε. Όχι σε μας, αυτό δεν πρόκειται να το κάνετε, γιατί δεν σας συμφέρει, αλλά σ’ εκείνους που ΟΦΕΙΛΟΥΝ να σας καλέσουν για παράβαση καθήκοντος.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι συμβαίνει: Η Ευρωλίγκα έχει «εξαφανίσει» τον Ρίζικ. Ίσως τον κορυφαίο (πέρυσι) διαιτητή της. Δεν έχει πάρει κανέναν ορισμό μέχρι την 14η αγωνιστική, που είναι προ των πυλών, δεν πρόκειται να πάρει ούτε μέχρι την 20η και για να μην έχετε αμφιβολίες, δεν πρόκειται να σφυρίξει ξανά στην Ευρωλίγκα.

Την ίδια στιγμή, ο έτερος που κατηγορήθηκε για την ίδια υπόθεση, Ηλίας Κορομηλάς, σουλατσάρει σε κεντρικές εκδηλώσεις τής ΟΔΚΕ (γι’ αυτό θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο Παντελής Ελευθεριάδης και το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας), επικοινωνεί με διαιτητές, μετέχει των διαδικασιών.

Τι λέει ο κανονισμός

Προδήλως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο κι εμείς αναγνωρίσαμε από την πρώτη στιγμή, αλλά υπάρχει κι ο Κανονισμός Διαιτησίας της ΕΟΚ, τον οποίο κ. Λιόλιο πρέπει και να γνωρίζετε και να τηρείτε. Στο «Κεφάλαιο Γ’», που αναφέρεται στο «Πειθαρχικό Δίκαιο Διαιτητών» στις «Πειθαρχικώς ελεγχόμενες πράξεις – Πειθαρχικές Ποινές» (δείτε τη φωτογραφία) τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Τι λέτε κ. Λιόλιο;

«… Η περίπτωση που ο αγώνας είναι εντεταγμένος σε στοιχηματικές διοργανώσεις του εσωτερικού ή του εξωτερικού, συνιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή η παραπομπή της υπόθεση με όλο το αποδεκτικό υλικό στον αρμόδιο Αθλητικό Εισαγγελέα είναι υποχρεωτική, όπως υποχρεωτική είναι κι η παραπομπή της υπόθεσης με εξαγωγή αντιγράφων του φακέλου στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, για δικές τους ενέργειες».

Ρωτάμε κ. Λιόλιο: Στείλατε την υπόθεση στον Αθλητικό Εισαγγελέα; Την παραπέμψατε στην (πάλαι ποτέ) ΕΦΙ; Πράξατε τα δέοντα, ως έχοντας την υποχρέωση; Αν «ναι», θα σας χειροκροτήσουμε, ψέγοντας παράλληλα τους επικοινωνιακούς σας συμβούλους, που μια τόσο γενναία και σημαντική πράξη, δεν την πρόβαλαν επαρκώς.

Αν όχι, διαβάστε κ. Λιόλιο τι αναφέρει ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ κανονισμός: «Η παραβίαση της υποχρέωσης αυτής από το αρμόδιο για τον πειθαρχικό έλεγχο όργανο συνιστά λόγο για πειθαρχικό έλεγχο του οργάνου, για παράβαση καθήκοντος». Για εσάς, δηλαδή

Τι γίνεται με τους άλλους δύο;

Αν ΔΕΝ έχετε στείλει τον φάκελο στον Αθλητικό Εισαγγελέα, είσαστε ελεγχόμενος. Αλλά υπάρχει κι άλλη μια σκιά για τον κ. Λιόλιο και τη διοίκησή του. Δύο διαιτητές (Κάρδαρης και Ζαχαρής) έχουν εξαφανιστεί. Εντάξει, ο Κορομηλάς αποχώρησε, οι άλλοι δύο γιατί δεν παίζουν;

Αν πήγε αντίστοιχος φάκελος στον Αθλητικό Εισαγγελέα και στην ΕΦΙ, πρέπει να μας το πείτε, να ρωτήσουμε εκείνους τι περιμένουν για να εκδώσουν απόφαση. Αν πάλι δεν κρίνατε ότι συντρέχουν λόγοι, γιατί δεν παίζουν οι δύο διαιτητές στα πρωταθλήματά μας; Ή είναι ένοχοι και πρέπει να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ή είναι αθώοι και πρέπει να παίξουν.

Όπως και να ‘χει κ. Λιόλιο, το να βάζετε το κεφάλι στο χώμα και να παριστάνετε την μπασκετική στρουθοκάμηλο, δεν αρμόζει στον ρόλο και τη θέση σας. Το να στέλνετε παράγοντες στην Επιτροπή Δεοντολογίας, θέλοντας να απαγορεύσετε τις αντιδράσεις («σφάξε με Αγά μου ν’ αγιάσω» είναι αυτό το δόγμα) και την ίδια στιγμή να παραβαίνετε το καθήκον σας, μην στέλνοντας τον… αγαπημένο σας (κι αγαπημένο τού κολλητού σας, Γιώργου Μαυραγάνη) στον Αθλητικό Εισαγγελέα, δείχνει την αντίληψή σας για το μπάσκετ.

Αυτή η αντίληψη πρέπει να τιμωρηθεί. Σε δεύτερο βαθμό από το ίδιο το άθλημα, το οποίο οφείλει στις επόμενες εκλογές να διορθώσει το λάθος του. Σε πρώτο βαθμό πρέπει να τιμωρηθεί από τη συντεταγμένη πολιτεία και τα όργανά της.

Η αναίτια καθαίρεση της δημοκρατικά εκλεγμένης διοίκησης Νικάκη στην ΕΣΚΑΒΔΕ κι η μη παραπομπή σας για παράβαση καθήκοντος κ. Λιόλιο, θα βαραίνουν στο εξής την πολιτική ηγεσία τού αθλητισμού.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: Πολυτιμότερη των τελικών η Τόμπιν

MVP του τελικού η Ρεμπέκα Τόμπιν. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Παναθηναϊκό με 61-45, κατακτώντ…