Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης ΜακΚίσικ η επιστροφή

ΜακΚίσικ η επιστροφή

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ

ΜακΚίσικ, το κομμάτι που έλειπε από το παζλ.

Απλά και ξεκάθαρα. Μια εμφάνιση και μάλιστα απέναντι στην ουραγό τής Ευρωλίγκας, δεν σηματοδοτεί τίποτα. Χρειάζεται μεγαλύτερο δείγμα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αξιοπιστία. Αυτό, όμως, δεν μας εμποδίζει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, η οποία αφορά στον Σακίλ ΜακΚίσικ, τον παίκτη που έλειψε όσο κανείς από τον Ολυμπιακό.

Έγινε πολύς λόγος για τους δύο επιθετικούς πυλώνες, που έχασε το καλοκαίρι η ομάδα τού Γιώργου Μπαρτζώκα. Ελάχιστοι ασχολήθηκαν με το γεγονός ότι τρίτος σκόρερ πέρυσι ήταν ο ΜακΚίσικ. Άρα μέχρι… χθες, ο Ολυμπιακός δεν είχε χάσει τους δύο δημιουργούς, αλλά και τους τρεις. Κι αυτό δεν ήταν παρά η κορυφή τού παγόβουνου.

Ο Πίτερς δεν είναι Βεζένκοφ, αλλά μια χαρά την κάνει τη δουλειά του. Ο Κάνααν έχει υπερκαλύψει την επιθετική παραγωγικότητα του Σλούκα, όσον αφορά στο σκοράρισμα, ενώ στο δημιουργικό κομμάτι ο Ολυμπιακός έχει χίλιους τρόπους για να βγάλει ελεύθερο σουτ. Στα μάτια μου είναι από τις πιο σωστά δομημένες ομάδες στον τομέα της πάσας. Δεν θα πω ότι καλύφθηκε το κενό των δύο, σίγουρα όμως το κενό τού ΜακΚίσικ έγινε… μαύρη τρύπα για την ομάδα.

Αποδιοργανώθηκε όλο το σύστημα

Οι 13 πόντοι, με 2/2 δίποντα, 2/2 τρίποντα (στη συνέχεια είχε 0/2) και 3/3 βολές δεν θα είναι παραγωγικότητα ημερησίας διάταξης για τον ΜακΚίσικ. Τολμώ να πω ότι δεν θα έχει και μηδέν στον τομέα των ριμπάουντ, αλλά πάμε παρακάτω. Ο Αμερικανός δίνει ενέργεια κι ανάσες στον Παπανικολάου. Το σημαντικότερο είναι ότι δίνει μέγεθος στον Ολυμπιακό και τη δυνατότητα στον Μπαρτζώκα να εμφανίζει πολλές διαφορετικές εικόνες και πεντάδες.

Προσθέστε την εκρηκτικότητα, τα φάουλ που έχει να διαθέσει, την προσήλωση στην άμυνα, τη βοήθεια στο κατέβασμα της μπάλας, για να αντιληφθείτε γιατί με την απουσία του αποδιοργανώθηκε όλο το σύστημα. Γιατί κάποιοι παίκτες μπορεί να μην είναι τόσο… λαμπεροί, αλλά είναι κομβικοί. Όπως για παράδειγμα ο Φαλ, που με μόλις δύο πόντους κόντεψε να τρελάνει τους αριθμούς και την Ευρωλίγκα.

Σε 20 μέρες θα δούμε τον Ολυμπιακό

Η επιστροφή ΜακΚίσικ, η ενσωμάτωση (ακόμα θέλει χρόνο) Πετρούσεφ, ο νέος ρόλος τού Σίκμα και πλέον όλο το ρόστερ δίχως απουσίες, επιτρέπει στον Μπαρτζώκα να παίξει αυτό που θέλει. Θα χρειαστεί κάτι λιγότερο από ένας μήνας, για να πατήσουν καλύτερα οι παίκτες και να βγουν αυτοματισμοί, όμως πλέον θα μπορέσουμε να δούμε τι σχεδίαζε ο κόουτς τού Ολυμπιακού.

Πλέον, με τον Μήτρου-Λονγκ να μπαίνει στην εξίσωση (και στην Ευρωλίγκα), έχει τη δυνατότητα ανάλογα το παιχνίδι να χρησιμοποιήσει περισσότερους κοντούς, ή να δώσει βάρος στη φροντ λάιν. Μπορεί να εμφανίσει ψηλά ή κοντά σχήματα, έχοντας βασικούς άξονες την άμυνα, την ελαχιστοποίηση της ντρίμπλας, το παιχνίδι μέσα κι έξω από το καλάθι, την πίεση και τον γρήγορο ρυθμό. ΟΧΙ δεν θα είναι ποτέ η πιο ταλαντούχα ομάδα, γιατί δεν φτιάχτηκε με κέντρο τους ξεχωριστούς παίκτες, θα είναι ομάδα συνόλου, που όταν δεν μπαίνουν τα σουτ θα βιώνει δράματα.

Όταν, όμως, ενωθούν όλα τα κομμάτια -καλή ώρα όπως ο ΜακΚίσικ– θα δούμε πράγματα όπως πέρυσι και πρόπερσι, που ο Ολυμπιακός ήταν απολαυστικός. Προδήλως έχασε έδαφος, αλλά θα ήταν παράλογο να μην χάσει. Ακόμα, όμως, χρειάζεται υπομονή. Για παράδειγμα ο Μιλουτίνοφ είναι σκιά τού εαυτού του, δεν έχει βρει τα πατήματά του, μετά τον τραυματισμό του.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…