Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ολυμπιακός: Τα… χαμένα κομμάτια του παζλ

Ολυμπιακός: Τα… χαμένα κομμάτια του παζλ

Ολυμπιακός, Σίκμα

Ο Ολυμπιακός τού Μπαρτζώκα ΔΕΝ έχει εμφανιστεί ακόμα.

Αν υπάρχει άνθρωπος, που παρακολουθεί συστηματικά τους αγώνες τής Ευρωλίγκας και διαφωνεί ότι ο Ολυμπιακός των δύο φάιναλ φορ έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Γιώργου Μπαρτζώκα, ενδεχομένως οφείλει στον εαυτό του να επανεξετάσει τις γνώσεις του γύρω από το σπορ. Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Ότι ο κόουτς των «ερυθρόλευκων» θα πορευτεί βάσει των δικών του αντιλήψεων γύρω από το μπάσκετ, κάτι που έχει κερδίσει με την εικόνα της ομάδας τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Ολυμπιακός έκανε αίσθηση στην Ευρώπη κι ανάγκασε πολλούς αντίπαλους προπονητές να εκφράσουν τον θαυμασμό τους, ακριβώς επειδή δεν πλήρωσε υπεραξίες, δεν έχει το ακριβότερο ρόστερ, δεν υπερτερεί σε ταλέντο, αλλά λειτουργεί με σύστημα, με σχέδιο, αναπροσαρμόζεται ανάλογα τη συνθήκη και -κυρίως- εμπνέει τους παίκτες να αλλάξουν ακόμα και το στυλ παιχνιδιού τους.

«Ωραία όλα αυτά, αλλά ο κόσμος ανησυχεί. Τα δείγματα δεν είναι θετικά» μου είπε πρόσφατα ένας καλός φίλος. Ποια δείγματα; Είδε κανείς ολοκληρωμένη την εικόνα; Ο Ολυμπιακός είναι ένα παζλ (πάντα ήταν με τον κόουτς Μπαρτζώκα στην άκρη τού πάγκου), κάποια κομμάτια του οποίου είχαν χαθεί. Χθες βρήκαμε ένα από αυτά.

Ο Λουκ Σίκμα αγωνίστηκε 10.39’’, πέτυχε 8 πόντους (4/6 δίποντα, 0/1 βολή), είχε 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο. Απέχει πολύ από τον Σίκμα που γνωρίζουμε, όσοι ασχολούμαστε με την Ευρωλίγκα. Όπως απέχει πολύ κι ο Ίγκνας Μπραζντέικις, που αγωνίστηκε 14.45’’, πέτυχε τρεις πόντους (1/4 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 1/2 βολές), είχε 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ.

Νίκησε και τις απουσίες

Προσθέστε στην κουβέντα τον Μιχάλη Λούντζη, ο οποίος αγωνίστηκε 12.56’’, πέτυχε 3 πόντους (1/1 δίποντο, 0/3 τρίποντα, 1/2 βολές) και μοίρασε μια ασίστ. Αν θέλετε να σταθείτε στους αριθμούς, επειδή κανείς εκ των τριών δεν… έβγαλε μάτια, κρατήστε τους χρόνους συμμετοχής. Αυτό είναι το «Α», για να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε ένα ένα τα γράμματα.

Ο Ολυμπιακός έχει αριθμητικό πρόβλημα. Το ματς με τη Μακάμπι είναι ενδεικτικό και πυξίδα για το μέλλον. Σκεφτείτε ότι αγωνίστηκε δίχως Μιλουτίνοφ και ΜακΚίσικ, ο Γκος έπαιξε 6.33’’ πριν τραυματιστεί κι ο Πίτερς αποβλήθηκε 3.39’’ πριν τελειώσει η τρίτη περίοδος, όντας ο παίκτης που απειλούσε περισσότερο από κάθε άλλον το αντίπαλο καλάθι.

Στην ουσία ο Ολυμπιακός ήταν -4, την ώρα που έκαιγε η μπάλα. Και τι τέσσερις; Ο περσινός τρίτος σκόρερ της ομάδας, ο βασικός σέντερ, το βασικό «4άρι» και συνάμα κορυφαίος σκόρερ κι ο ένας εκ των δύο αξόνων του παιχνιδιού της ομάδας, ο οποίος επίσης έχει άνεση στο σκοράρισμα.

Επιστροφές και… σύνθεση

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δείχνει ιώβεια υπομονή. Το ίδιο οφείλει να κάνει (και κάνει) ολόκληρος ο οργανισμός. Περιμένει τις επιστροφές, όπως αυτή του Φαλ, ο οποίος από τη στιγμή που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού και βρήκε τη φυσική του κατάσταση, μοιάζει καλύτερος από πέρυσι. Δίχως τον «Διόσκουρο» στο πλάι του… Όπως αυτή του Σίκμα, ο οποίος έχει πολλά να προσφέρει και θα γεμίσει με την παρουσία του τα κενά στις θέσεις των ψηλών.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει παίξει ακόμα πλήρης. Ούτε κατά προσέγγιση. Αυτό επέφερε (λογικό ήταν) κούραση σε κάποιους βασικούς, όπως για παράδειγμα ο Ουόκαπ. Όπως όλοι οι προπονητές, όταν βγήκε από τη ζώνη άνεσης, ο κόουτς Μπαρτζώκας έκλεισε το ρόστερ. Είναι μια μάλλον ενστικτώδης αντίδραση.

Δεν είμαι προσωπολάτρης, αλλά εκτιμώ τον προπονητή των «ερυθρόλευκων», γιατί βλέπει τα λάθη του και τα διορθώνει. Διαπίστωσε ότι με 7-8 παίκτες δεν βγαίνει το έργο και χθες έδωσε χρόνο στον Λούντζη. Βεβαίως, πρέπει κι ο κάθε παίκτης να κερδίζει τον χρόνο του στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός, όπως κάθε ομάδα, χρειάζεται 9-10 παίκτες, ενεργούς στο ρόστερ. Κόντρα στη Μακάμπι, με όλα τα προβλήματα που προαναφέραμε, τους είχε, γι’ αυτό και νίκησε.

Άλλαξαν όλα προς το καλύτερο; Όχι βέβαια. Η ήττα από την Μπασκόνια «έτσουξε», γιατί θα βγει δύσκολα. Υπάρχουν μπροστά μας δύο ματς στο ΣΕΦ, με Ερυθρό Αστέρα και Ζαλγκίρις, που ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει και να αλλάξει προς το καλύτερο τα δεδομένα, κερδίζοντας παράλληλα χρόνο για να επιστρέψει ο ΜακΚίσικ, να βρει τα πατήματά του ο Σίκμα, να γυρίσει ο Μιλουτίνοφ.

Το γράφουμε από την πρώτη μέρα και θα επιμείνουμε. Απαιτείται υπομονή και πίστη στο πλάνο. Μπορεί να έχει ταλαιπωρηθεί, μπορεί η εικόνα να μην ήταν πάντα θελκτική, όμως ο Ολυμπιακός έχει μια «κακή» ήττα (Μπασκόνια), μία ήττα εκτός προγράμματος, αλλά παράλληλα δύο σημαντικές εκτός έδρας νίκες (με Παναθηναϊκό και Μακάμπι). Η Ευρωλίγκα είναι μαραθώνιος, όχι αγώνας ταχύτητας…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Μέχρι το 2026 στην Παρτίζαν ο Ομπράντοβιτς

Στην Παρτιζάν μέχρι το 2026 ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. «Κάτοικος» Βελιγραδίου γι’ άλλα δ…