Κουβέντα να γίνεται. Τι είναι αυτό που -πραγματικά- θέλει ο Ολυμπιακός;
Η συζήτηση για το αν και κατά πόσο χρειάζεται ενίσχυση ο Ολυμπιακός στην ουσία δεν σταμάτησε ποτέ. Όλο το καλοκαίρι είχαμε παρέλαση ονομάτων. Κάποιοι δημοσιογράφοι παραλίγο να στείλουν κόσμο στο αεροδρόμιο, αλλά… συμβαίνουν αυτά. Η ήττα από τον Παναθηναϊκό, οι δύο ανεπιτυχείς (επιθετικά) εμφανίσεις, όπου οι «ερυθρόλευκοι» δεν έφτασαν τους 60 πόντους, σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς, κατέστησαν σαφές ότι απαιτείται ενίσχυση.
Οι ίδιοι που πέρυσι τέτοιον καιρό είχαν βγάλει άχρηστο τον Κάνααν, που ζητούσαν την αποπομπή του «λίγου» Ουόκαπ μετά το κακό παιχνίδι (πρώτο του ντέρμπι «αιωνίων») με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, έχουν ήδη ακυρώσει τον Μπραζντέικις. Καλά για τον Σίκμα, ούτε λόγος. Ο Ολυμπιακός θέλει παίκτη, με τουλάχιστον 500 συμμετοχές στο ΝΒΑ, ου μην και κάποιον από το Hall of Fame.
Ξέρετε, το να πηγαίνει κανείς στο φάιναλ φορ έχει μετρήσιμη αξία. Δεν ψηλώνει, δεν αδυνατίζει, δεν αντιμετωπίζει ιατρικά προβλήματα, δεν γίνεται κανείς καλύτερος άνθρωπος. Μαθαίνει λίγη –βιωματική– γεωγραφία κι ενδέχεται να εντρυφήσει και στο άθλημα. Ε, από εκείνους που πήγαν στα δύο τελευταία φάιναλ φορ, κάποιοι γύρισαν όπως έφυγαν. Ελπίζω να έμαθαν γεωγραφία, γιατί από μπάσκετ δεν…
Το μπάσκετ τού Μπαρτζώκα
Ο Ολυμπιακός έχει προπονητή. Με τα καλά του και με τα στραβά του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κέρδισε με τη δουλειά του το δικαίωμα όχι στην απουσία κριτικής (αλίμονο), αλλά στο να επιβάλλει το προπονητικό του δόγμα. Παίζει μπάσκετ αρχών, με πλάνο και στις δύο πλευρές του γηπέδου, με την μπάλα να μένει όσο λιγότερο γίνεται στα χέρια των παικτών, διαρκή κίνηση, κοψίματα. Πράγματα που δουλεύονται στην προπόνηση.
Εντάξει, το μπάσκετ ένα είναι, αλλά δεν έχει κάνει εντύπωση σε κανέναν ότι παίκτες με προϋπηρεσία στην Ευρωλίγκα, όπως ο Πίτερς, ο Κάνααν κι όχι μόνο, άργησαν να αντιληφθούν τα «θέλω» του κόουτς, ή σωστότερα άργησαν να συγχρονιστούν. Έτσι παίζει ο Ολυμπιακός, αυτό είναι το μπάσκετ τού Μπαρτζώκα. Απαιτητικό, δύσκολο ως προς το να το υπηρετήσει κανείς. Όχι αν δεν δουλέψει κι αν δεν περάσει χρόνος.
Ο Μπραζντέικις εξηγεί τι συμβαίνει
Όταν αποκτήθηκε ο Μπραζντέικις δεν θυμάμαι κανέναν, που να είπε «… τι παλτό είναι αυτός». Όλοι συμφωνήσαμε ότι είναι παίκτης ομάδας, που θα πρόσφερε λύσεις. Κι όμως, βλέπετε πόσο χρόνο χρειάζεται για να προσαρμοστεί. Ακόμα δεν τα έχει καταφέρει. Ο Ολυμπιακός κινείται σε άλλη ταχύτητα με τον Ίγκνας κι άλλη χωρίς αυτόν.
Αναλογιστείτε ότι υπάρχει δυσκολία, σε εποχή που υπάρχει ανάγκη, καθώς δεν χρειάζεται να είσαι βαθυγνώστης του σπορ, για να αντιληφθείς ότι ο Ολυμπιακός έχει αριθμητικό πρόβλημα. Κάντε τώρα την αναγωγή. Αν ο Μπραζντέικις θέλει τόσο χρόνο για να προσαρμοστεί, πόσο θα χρειαστεί ένας παίκτης, που έρχεται (για παράδειγμα) από το ΝΒΑ; Εύκολη είναι η πράξη, δεν έχει διψήφιο διαιρέτη…
Ο Ολυμπιακός έχει αυτή τη στιγμή δύο παίκτες εκτός δράσης (Σίκμα, ΜακΚίσικ), που αν δεν βγει γιατρός να πει «ξέχνα τον για μεγάλο χρονικό διάστημα», ο Μπαρτζώκας δεν σκοπεύει να τους βγάλει από την εξίσωση. Είναι υποχρεωμένος να τους περιμένει. Γι’ αυτό κι οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονται χρόνο, όχι μεταγραφές.
Ναι, μπορεί να αποκτηθεί παίκτης με ταλέντο και με το… καλησπέρα να αλλάξει την εικόνα. Μπορεί και όχι. Ο Μπαρτζώκας δεν είναι προπονητής, που… τζογάρει. Θέλει τον έλεγχο, θέλει να πάει με σιγουριά, στο μπάσκετ αρχών, γνωρίζοντας πως ένας σπουδαίος παίκτης, που θα κάνει καλύτερη την ομάδα και θα προσφέρει εύκολους πόντους, μπορεί να καταστρέψει το σύνολο. Το παράδειγμα του Μπέικον στον Παναθηναϊκό είναι χαρακτηριστικό.
Ο Ολυμπιακός χρειάζεται υπομονή. Να γυρίσουν οι τραυματίες, να πάρουν ανάσες οι μπουχτισμένοι από τα συνεχή παιχνίδια (βλέπε Ουόκαπ, Μιλουτίνοφ), να βρουν ρόλους όλοι. Μέχρι τότε θα έχει μεγάλες καμπύλες στο διάγραμμα της απόδοσής του. Όποιος αντέχει ακολουθεί.
Αντί επιλόγου: Να εξηγήσω, γιατί υπάρχουν κι ανόητοι, ότι δεν μετέχω του σχεδιασμού, άρα απλά καταθέτω την άποψή μου. ΝΑΙ, μπορεί σήμερα να αποκτηθεί παίκτης. Για την ώρα δεν υπάρχει κάτι, που να οδηγεί σε αυτή τη σκέψη. Ο Ολυμπιακός ΔΕΝ έχει βγει στην αγορά, ΔΕΝ έχει σηκώσει τηλέφωνο να ρωτήσει μάνατζερ αν έχουν κάτι. Αυτό λέει το ρεπορτάζ. Μπορεί να το κάνει αύριο; Αυτό το γνωρίζουν οι μελλοντολόγοι, οι έχοντες το χάρισμα.