Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ο Μπαρτζώκας κι η επόμενη μέρα

Ο Μπαρτζώκας κι η επόμενη μέρα

Μπαρτζώκας, Πετρούσεφ, Μπραζντέικις, Μήτρου-Λονγκ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κάνει κινήσεις για το… αύριο.

Ο Ολυμπιακός γέμισε το ρόστερ του με δύο παίκτες πρώτης γραμμής. Τρεις, αν συνυπολογίσουμε και τον Μπραζντέικις, που αποκτήθηκε ενώ είχε ξεκινήσει η σεζόν κι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δώσει τα πρώτα φιλικά παιχνίδια. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, στη θεωρία τού πράγματος, γέμισε τα κενά στο ρόστερ, αν κι αυτό είναι συζητήσιμο.

Ναι, σε βάθος χρόνου ο Ολυμπιακός «γέμισε» ασφυκτικά. Οι κινήσεις, όμως, δεν ήταν για να καλυφθούν εδώ και τώρα τα κενά. Αν ήταν έτσι, ο Μπαρτζώκας θα είχε αστοχήσει, αφού για παράδειγμα ο Μήτρου-Λονγκ θα έχει δικαίωμα συμμετοχής, αφότου επιστρέψει ο Γκος, άρα κανένα κενό δεν κλήθηκε επί του παρόντος να καλύψει. Όπως κι ο Πετρούσεφ, θα μπει τη στιγμή που η φροντ λάιν θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη.

Τι σηματοδοτούν οι συγκεκριμένες κινήσεις; Τι θέλει να πετύχει ο Γιώργος Μπαρτζώκας; Η δική μου ερμηνεία είναι πως, σε αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση, σχεδιάζουν τον Ολυμπιακό τής επόμενης μέρας. Με συγκεκριμένες αρχές και συγκεκριμένο τρόπο σκέψης.

Η φιλοσοφία και το μέγεθος

Ο Μπαρτζώκας έχει επιλέξει να πάει με… αντί-σταρ. Στην ουσία κανείς παίκτης τού ρόστερ δεν είναι ξεχωριστός. Γίνεται μέσα από την ομάδα. Άπαντες έχουν λόγο ύπαρξης στην ομάδα, κανείς όμως δεν είναι ο… ηγέτης. Ομάδα συνόλου, με παίκτες εργαλεία στα χέρια τού προπονητή. Κι οι τρεις είναι αυτής της λογικής.

Ο κόουτς τού Ολυμπιακού ανανεώνει τα κύτταρα της ομάδας του. Με παίκτες που έχουν το «3» μπροστά στην ηλικία τους, αποκτήθηκαν ο γεννημένος το 1999 Μπραζντέικις κι ο γεννημένος το 2000 Πετρούσεφ. Προσθέστε και τον Τανούλη (2002) κι έχετε τη μεγάλη εικόνα. Αλλά δεν είναι μόνο η ηλικία, που εξέτασε ο Μπαρτζώκας. Είναι και το μέγεθος…

Ο Πετρούσεφ στα 2μ11, ο Τανούλης στα 2μ10, ο Μπραζντέικις στα 2μ01, είναι παίκτες που προσφέρουν μέγεθος. Κι αυτό είναι βασικό ζητούμενο στο σύγχρονο μπάσκετ.

Το ελληνικό στοιχείο

Ο Μήτρου-Λονγκ δεν είναι σε αυτή την κατηγορία. Κι αυτός 30άρης, αλλά παίκτης που (θα) έχει ελληνικό διαβατήριο. Ο Ολυμπιακός έχασε δύο τέτοιους πέρυσι, βλέπει τον Παπανικολάου να μεγαλώνει, οπότε έχει ανάγκη από… διαβατήρια κι ο Μήτρου-Λονγκ λύνει ένα πρόβλημα. Μέχρι να βγουν στην αγορά παίκτες, που ενδεχομένως οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν προβάδισμα (βλέπε Παπαγιάννης).

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας από τη μια γέμισε το ρόστερ, καθώς ο Τανούλης ακόμα είναι άγουρος, οπότε δεν μπορεί παρά να είναι… υποθήκη για το μέλλον. Με τους Πετρούσεφ και Μήτρου-Λονγκ έχει λύσεις για κάθε πρόβλημα που (δεν) ήθελε υπάρξει. Ταυτόχρονα κι οι δύο δεν είναι παίκτες που θα ζητήσουν 20+ λεπτά συμμετοχής, άρα δεν θα διαταραχθούν πολύ οι ισορροπίες. Με τον ψηλό θα υπάρξει συνωστισμός, αν δεν υπάρχουν τραυματισμοί, αλλά θα βολευτεί η κατάσταση.

Ο Ολυμπιακός γέμισε το ρόστερ, ο Μπαρτζώκας έχει παίκτες που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του κι αυτό που παραμένει ως σταθερό σημείο αναφοράς είναι ότι το τμήμα σκάουτινγκ κι ο τρόπος που κινείται στις μεταγραφές είναι αξιοζήλευτο.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Η Τσινέκε στο Μεξικό… σημαίνει και εκτός Εθνικής ομάδας(;)

Η Έλενα Τσινέκε συνεχίζει στο Μεξικό, τί σημαίνει αυτό για τη συμμετοχή της στην Εθνική Η …