Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ο Μπαρτζώκας δύσκολα… διαβάζεται

Ο Μπαρτζώκας δύσκολα… διαβάζεται

Ο Μπαρτζώκας κι οι παίκτες του

Παραδίδει μαθήματα ο Μπαρτζώκας, αλλά άντε να τον καταλάβεις.

Ο Ολυμπιακός νίκησε δύο φορές τον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα της σεζόν. Στον τελικό τού Super Cup MVP ήταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο οποίος χθες είχε 0/4 σουτ και 2 λάθη. Από μόνο του το γεγονός δείχνει ότι ο Μπαρτζώκας έχει δημιουργήσει μια ομάδα, που υπερβαίνει τα πρόσωπα και θα το αναλύσουμε.

Το βέβαιο είναι ένα: Ο κόουτς Μπαρτζώκας θα στείλει κόσμο στον… κουβά. Όλους εκείνους (κι εμάς τους δημοσιογράφους συμπεριλαμβανόμενους), που νομίζουν ότι ξέρουν μπάσκετ. Όλους εκείνους που μορφώνουν άποψη, διαβάζοντας στατιστικά. Όλους εκείνους που πιστεύουν ότι ο προπονητής δεν είναι και τόσο σημαντικός, αν υπάρχουν καλοί παίκτες. Όλους εκείνους που θεωρούν ότι οι ομάδες χτίζονται σε μια βραδιά.

Ο μετρ των μεταγραφών

Πλέον, έχοντας επαρκέστατα δείγματα γραφής, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι ο Μπαρτζώκας είναι ο μετρ των μεταγραφών. Ας ξεκινήσουμε από τον Τόμας Ουόκαπ, ο οποίος πλέον πέρασε στην ιστορία ως «η ληστεία τού αιώνα». Οι αριθμοί έγραψαν 17 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα για 3 λάθη, αλλά όταν μιλάμε για τον «Θωμά», οι αριθμοί δεν έχουν αξία, γιατί δεν καταγράφουν τη σεμιναριακού επιπέδου άμυνα κι όλα τα άλλα, που κάνει στο παρκέ.

Ούρλιαζαν οι «ειδικοί» ότι δεν καλύφθηκε το κενό τού Βεζένκοφ. Προφανώς και δεν θα καλυφθεί, γιατί ο Σάσα ήταν ο απόλυτος MVP. Ο Μπαρτζώκας πίστεψε στον Άλεκ Πίτερς, τον έβγαλε μπροστά κι ο Αμερικανός τέλειωσε το πρώτο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» με 17 πόντους, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ για 1 λάθος, 4 κλεψίματα και 31 στο σύστημα αξιολόγησης. Πώς είπατε;

Τον πλαισίωσε με τον Λουκ Σίκμα, ο οποίος ακόμα είναι βαρύς, δεν έχει παίξει στη θέση του, αλλά χθες για 10 λεπτά ήταν εκεί, πέτυχε 4 πόντους, μάζεψε 3 ριμπάουντ, έκανε 1 κλέψιμο. Όταν βρεθεί στην κατάσταση που πρέπει, θα το συζητήσουμε ξανά.

Η περιφέρεια βγάζει «φωτιές»

Ο Μπαρτζώκας ήθελε από πέρυσι τον Ουίλιαμ Γκος. Έσπευσε να τον κλείσει κι από τη στιγμή που δεν αποκτήθηκε άλλος παίκτης στην περιφέρεια, οι παντογνώστες διέγνωσαν το πρόβλημα στο σκοράρισμα. Ο Αμερικανός πέτυχε 16 πόντους, είχε 1 κλέψιμο και 3 ασίστ για 1 λάθος, ήταν συνεπής στην άμυνα, αλλά κυρίως πέτυχε «μεγάλα» σουτ και καθόρισε το παιχνίδι στην παράταση.

Ο Αζάια Κάνααν έχει τη δική του ιστορία στο ΟΑΚΑ. Με 14 πόντους (4/6 τρίποντα), 2 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 2 ασίστ για ισάριθμα λάθη, με εξαιρετική στοχοπροσήλωση στην άμυνα και την ικανότητα να παίζει άμυνα άρνησης σε παίκτες του ύψους τού Ερνανγκόμεθ, ο Αμερικανός ήταν στην πρώτη σειρά των διακριθέντων.

Το δόγμα τού προπονητή

Ακόμα και χθες, μετά τη νίκη τού Ολυμπιακού, βγήκαν κάποιοι και συζητούσαν για κενά και μεταγραφές. Μιλάμε πλέον για κλινικές περιπτώσεις. Ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει επιλέξει να πορευτεί με περιορισμένο ρόστερ, παίκτες που θα έχουν ρόλους και θέσεις, ομάδα που θα βγάζει… υγεία και που θα έχει την ελάχιστη δυνατή γκρίνια στις προπονήσεις.

Όχι μόνο φέτος, το ίδιο έκανε και πέρυσι και πρόπερσι. Σκεφτείτε ότι έλειπαν δύο παίκτες (Φαλ, Μπραζντέικις), οι οποίοι δίνουν μέγεθος. Προδήλως κι έλειπαν δύο κι από τον Παναθηναϊκό, αλλά εδώ δεν είναι ζητούμενο η σύγκριση, είναι η ανάλυση του τι έχει δημιουργήσει ο προπονητής των «ερυθρολεύκων».

Επί της ουσίας και πέρα από τη λογική ικανοποίηση, που φέρνουν στην πλευρά των «κόκκινων» οι δύο νίκες επί του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε μ’ ένα σημαντικό «διπλό» έναν μαραθώνιο, που κρύβει πολλές παγίδες. Δεν βρέθηκε κατευθείαν στο φάιναλ φορ, θα είναι ζόρικη σεζόν, οπότε οι προπονητές τής εξέδρας και του διαδικτύου θα έχουν ευκαιρίες δικαίωσης.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ολυμπιακός· Η απονομή του τρόπαιου (vid)

Κυριάρχησαν τα χαμόγελα στην απονομή του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 8ο πρωτάθλη…