Έχει ξεχαρβαλωθεί η ελληνική διαιτησία κι η ΕΟΚ ψάχνει (έκνομες) λύσεις.
Ήταν 23 Ιουλίου όταν ο Αριστείδης (χρόνια του πολλά, αφού σήμερα έχει την… ονομαστική του εορτή) έγραψε πως το Βατερλό του Βαγγέλη Λιόλιου θα είναι η χρησιμοποίηση των ξένων διαιτητών. Δεν ήταν τυχαία, ούτε η στιγμή, ούτε το άρθρο. Κάτι λιγότερο από δύο μήνες πέρασαν και προκειμένου να αποφύγει τη βαριά ήττα η ΕΟΚ καταφεύγει σε παρανομία, για να μην αποδεχθεί την ήττα του στη διαιτησία.
Η ΚΕΔ/ΕΟΚ ζήτησε από την ΟΔΚΕ να συμφωνήσει στην αύξηση του ορίου ηλικίας. Ως εδώ δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, πλην ίσως την ηθική πλευρά του θέματος, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Απώτερος στόχος είναι η συμμετοχή των Ηλία Κορομηλά, Πέτρου Παπαπέτρου και Γιώργου Θεωνά, στη φετινή Basket League.
Ο ορισμός της παρανομίας
Σιγά που θα έλεγε όχι ο Παντελής Ελευθεριάδης. Ακόμα και με… απώλειες, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και μάλιστα έντονες. Η διαιτησία στα καλύτερά της. Η ΟΔΚΕ συμφωνεί, η ΚΕΔ/ΕΟΚ βρίσκει πρόχειρη λύση στο αδιέξοδο κι ο Λιόλιος δεν χάνει τον αγαπημένο του Ηλία Κορομηλά.
Προσπερνώ ότι ο κ. Κορομηλάς ελέγχεται ακόμα από την Ευρωλίγκα για τις σε βάρος του κατηγορίες. Ας πούμε ότι όλα είναι μυθεύματα και να προχωρήσουμε. Οι τρεις τους έχουν κάνει δήλωση μη ενεργείας. Από τις 10 Ιουλίου για τους μη διεθνείς (όπως ο Ηλίας, εξ ου κι ο χρόνος που έγραψε το άρθρο ο Αριστείδης ο Δίκαιος) και από τις 31 Αυγούστου για τους διεθνείς, η δήλωση έχει τον χαρακτήρα τού αμετάκλητου.
Ακόμα, λοιπόν, κι αν συμφωνηθεί η αύξηση του ορίου ηλικίας, ΔΕΝ μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Όχι μόνο στη διαιτησία, πουθενά. Ως εκ τούτου, ΔΕΝ μπορεί να συμπεριλάβει τους τρεις πρώην διαιτητές στο πρωτάθλημα η ΕΟΚ.
Τινάζουν την Basket League στον αέρα
Η συμμετοχή των τριών (θυμίζω ήταν οι διαιτητές, που από την αβλεψία τους ο Παναθηναϊκός γλίτωσε την ποινή των -2 βαθμών, θυμίζω ότι ο Κορομηλάς είναι «κόκκινο πανί» για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο) είναι παράνομη. Τι σημαίνει αυτό;
Όποια ομάδα, ή όποιος έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να προσφύγει, ζητώντας είτε την ακύρωση ενός αγώνα, είτε να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση το πρωτάθλημα θα γίνει μπάχαλο. Όχι πως περιμένω από τον Βαγγέλη Γαλατσόπουλο να αντιδράσει. Άλλωστε, τι τον νοιάζει, πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ είναι; Είναι; Ε, ας του το θυμίσει κάποιος.
Ο Βαγγέλης Λιόλιος έκανε σημαία την προσήλωσή του στην τήρηση των νόμων. Εξαιρείται άραγε η διαιτησία; Πώς μπορεί μη ενεργοί διαιτητές να βαφτιστούν ενεργοί; Ρωτήσαμε τρεις διαφορετικούς νομικούς και μας είπαν ότι δεν γίνεται. Προφανώς ο πρόεδρος της ΕΟΚ είτε νιώθει υπεράνω νόμων, είτε έχει τόσο καλούς δικηγόρους, που γνωρίζουν κάτι, το οποίο δεν ξέρουν οι υπόλοιποι.
Όπως και να ‘χει, λίγο πριν το τζάμπολ τού Super Cup, η διαιτησία είναι στον… αέρα. Τα πρωταθλήματα (ειδικά της Basket League) δεν βγαίνουν με τους υπάρχοντες, οπότε καλούνται ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΙ διαιτητές, άνθρωποι που εκκρεμεί σε βάρος τους διαδικασία ελέγχου (όχι μόνο για τον Ηλία Κορομηλά, λέω εγώ), διαιτητές που τα έκαναν θάλασσα πέρυσι. Μάλλον… ωρίμασαν, τώρα που πάτησαν τα 50.
Αντί επιλόγου: Κανονικά έπρεπε να υπάρχει διάδοχη κατάσταση, νεότεροι διαιτητές, έτοιμοι να μπουν στη μάχη. Ανάπτυξη με πρόεδρο της ΟΔΚΕ τον Παντελή Ελευθεριάδη κι ένα Δ.Σ., που στο μεγαλύτερο μέρος του απλά κουνάει καταφατικά το κεφάλι ΔΕΝ γίνεται. Κι άντε εγώ έχω άδικο…
Ιδού η Ρόδος, ιδού και η… γυμνή ελληνική διαιτησία. Συνεχίστε ό,τι κάνετε… Απλά να θυμίσω ότι κάποτε η Ομοσπονδία είχε προέδρους, όπως ο Κώστας Δήμου κι ο Ηλίας Καφφές. Αντ’ αυτών ο Γουλιμής…