Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο Η ΟΔΚΕ και τα fake news

Η ΟΔΚΕ και τα fake news

Τα fake news της ΟΔΚΕ

Έχουν τέτοιον πανικό, που βγάζουν fake news στη διαιτησία!

Από χθες γράψαμε για την παρανομία της ΕΟΚ, καθώς έχει περιέλθει σε αδιέξοδο στον χώρο τής διαιτησίας. Σήμερα στον χορό μπήκε η ΟΔΚΕ, διαδίδοντας (να το αποδώσουμε σε άγνοια;) fake news. Κι επειδή εμείς δεν γράφουμε τίποτα στην τύχη, παρακολουθήστε την εξέλιξη των πραγμάτων.

Η ομοσπονδία των διαιτητών (ΟΔΚΕ) ενημέρωσε τους Συνδέσμους Διαιτητών (τα μέλη της, δηλαδή) για την «παράταση ενεργούς δράσης 50ου έτους ηλικίας διαιτητών». Αυτός ήταν ο τίτλος του κειμένου, το οποίο είναι όλο ένα fake news. Αναφέρεται:

«Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Σας πληροφορούμε -προς ενημέρωσή σας- ότι με το υπ. αριθμ. (ΧΧΧΧ) έγγραφό της, η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) μας απέστειλε το πρακτικό τής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ/ΕΟΚ) της 12ης Σεπτεμβρίου 2023, με το οποίο αποφασίζει ομόφωνα…

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2, κεφάλαιο Β’, του ισχύοντος Κανονισμού Διαιτησίας ΕΟΚ, την παράταση της ενεργούς δράσης για τους διαιτητές, που διανύουν το 50ο έτος της ηλικίας τους (όχι, όμως, το 51ο έτος και άνω) κατά την τρέχουσα περίοδο 2023-’24, αποκλειστικά και μόνο για όσους διαιτητές συμμετείχαν σε αγώνες της τελικής φάσης των play-off της Basket League, για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδας (θέσεις 1-2), για την περίοδο 2022-‘23».

Τα fake news της ΟΔΚΕ

 

Τι λέει ο νομοθέτης

Ως όφειλα πήγα και βρήκα τον κανονισμό, το κεφάλαιο Β’, που αφορά στους «ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ» και αντιγράφω το άρθρο 1:

«Για την απόκτηση της ιδιότητας του διαιτητή και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής του στα μητρών Συνδέσμων Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης, που λειτουργεί κατ’ αρ. 43 Ν 2725/1999, αποκλειστικά αρμόδιοι είναι ο Σύνδεσμος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης και η ΟΔΚΕ, που λειτουργεί και έχει τις αρμοδιότητες, που ορίζει το αρ. 43 Α Ν. 2725/1999, όπως ισχύει.

Το όριο ηλικίας, που λαμβάνεται υπόψη για να συμπεριληφθεί ένας ενεργός (active) διαιτητής στους πίνακες Διαιτητών Εθνικών Κατηγοριών, πριν από την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου, ορίζεται δε στο 50ο έτος της ηλικίας. Η ΚΕΔ με μεταγενέστερη απόφασή της, δυνάται κατά πάντα χρόνο και αφού λάβει υπόψη τη θέση του Δ.Σ. της ΕΟΚ και του Δ.Σ. της ΟΔΚΕ, να μεταβάλλει το ανωτέρο όρο ηλικίας με την προϋπόθεση ότι η ως άνω επέκταση του ορίου ηλικίας δεν θα υπερβαίνει το ηλικακό όριο, που ορίζεται από τη ΦΙΜΠΑ».

Τα fake news της ΟΔΚΕ

Το απόλυτο fake news

Βρείτε μου εσείς στον νόμο, που ορίζεται ότι η ΕΟΚ, η ΚΕΔ, η ΟΔΚΕ, μπορούν με φωτογραφικές διατάξεις («σφύριζαν στους τελικούς») να ορίσουν τους διαιτητές. Αν ανεβεί το όριο στα 51, όποιος διαιτητής είναι σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ, έχει δικαίωμα συμμετοχής. Λέει πουθενά ο νόμος ότι μπορεί να υπάρχει εξαίρεση, για όποιον δεν έπαιξε στους τελικούς;

Βρείτε μου εσείς στον νόμο, που ορίζεται ότι μπορεί κάποιος εκ των τριών να μετατρέψει τη δήλωση ΜΗ ενεργείας ενός διαιτητή σε δήλωση ενεργείας. Δικαιωματικά η ΚΕΔ, με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων μπορεί να ανεβάσει (για τους δικούς της λόγους) το όριο ηλικίας, δεν μπορεί όμως να αλλάξει το στάτους διαιτητών.

Εδώ, λοιπόν, έχουμε fake news. Στην ουσία η ΟΔΚΕ επικαλείται ένα άρθρο, από το οποίο πουθενά δεν προκύπτει δικαίωμα σε κάποιον να επαναφέρει ΜΗ ενεργούς διαιτητές. ΝΑΙ, μπορεί να ανεβεί το όριο ηλικίας, ΟΧΙ δεν μπορεί να παίξει ο Κορομηλάς (όπως κι οι Παπαπέτρου, Θεωνάς).

Η δράση φέρνει αντίδραση

Επειδή δεν χρειάζεται να είσαι νομικός για να διαβάσεις απλές παραγράφους, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με fake news. Ήδη, άλλωστε, υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, έχουν γίνει πράγματα στο Δ.Σ. της ΟΔΚΕ. Κι όχι μόνο…

Υπάρχει (εκκρεμεί) μια παραίτηση. Υπάρχει μια ξεκάθαρη άρνηση συμμετοχής σε παράνομες δραστηριότητες. Υπάρχει ένα εξώδικο, που φτάνει -αν δεν έχει φτάσει- στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Μαθαίνω ότι δεν θα είναι το μοναδικό.

Όταν η διοίκηση μιας Ομοσπονδίας καταφεύγει σε fake news, επικαλούμενη έναν νόμο, που λέει άλλα πράγματα, είναι διοίκηση σε αδιέξοδο. Υπάρχει, βεβαίως, τίμια λύση: Η παραίτηση Παντελή Ελευθεριάδη, προκειμένου να διαφυλάξεις την υστεροφημία σου. Θα το εκτιμήσουμε, πρώτος εγώ.

Αντί επιλόγου: Θα πρότεινα στον διαχειριστή της σελίδας της ΟΔΚΕ, αντί να διαγράφει τα επικριτικά σχόλια διαιτητών, να μπει στον κόπο τους, να αναζητήσει την αλήθεια στα γραφόμενά τους.

Η συμβουλή, που σβήσατε, «… αν θέλετε να παίζετε κομισάριοι, να πάτε στα μικρά αναπτυξιακά πρωταθλήματα, παιδικό-εφηβικά, όπου συν τοις άλλοις θα δείτε νέους μικρούς διαιτητές και με την τεράστια εμπειρία σας θα τους συμβουλεύατε, αντί να κυνηγάτε να πάρετε ένα κατοστάρικο και να βγαίνετε στις τηλεοράσεις με τα ωραία σας κοστούμια», μπορεί να σας έφερνε πιο κοντά στους διαιτητές, με τους οποίους έχετε χάσει την επαφή.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

ΕΟΚ: Ακατάλληλοι, ανεπαρκείς, επικίνδυνοι

Φανταστείτε να μην ήταν το κορυφαίο πρωτάθλημα της ΕΟΚ η Elite League… Λοιδορούσαμε τους (…