Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ο Μπαρτζώκας τώρα και σε… ζεν

Ο Μπαρτζώκας τώρα και σε… ζεν

Μπαρτζώκας, Ολυμπιακός, Βεζένκοφ, Κάνααν, Παπανικολάου

Μπαρτζώκας ο πιο… ζεν κόουτς της Ευρώπης!

Η εικόνα ενός ψιλόλιγνου τύπου με κουστούμι, να αντιδρά με ένταση σε κάθε φάση, να εκρήγνυται με το παραμικρό, να κατεβάζει… καντήλια, να κλοτσά αόρατες μπάλες, να χτυπιέται όταν οι παίκτες του (ή οι διαιτητές) κάνουν λάθος δεν παραπέμπει σε… ζεν. Κι όμως, ο κόουτς Μπαρτζώκας είναι συγκλονιστικά ήρεμος, στον τρόπο που διευθύνει την ορχήστρα του.

Ο στίχος «ξυπόλητος στα όρη του Δαλάι Λάμα πήγα, πέντε χρονάκια με καράφλα στο Θιβέτ» θα μπορούσε να τον αντιπροσωπεύει. Αφήστε που με τον τρόπο, που επικοινωνεί με τους παίκτες του (και τον κόσμο), μπορεί να ταιριάξει και το «άνετα μιλάω τώρα και σε μπακαλιάρους, σε κατσαβίδια και σε λογισμικά». Πάμε, όμως, στην ουσία, για να καταλάβετε γιατί λέω ότι ο Μπαρτζώκας είναι ζεν.

Ο Ζεν Βουδισμός δίνει έμφαση στην αυστηρή πειθαρχία κι αυτοέλεγχο, στην κατανόηση της φύσης των πραγμάτων. Ας το μεταφέρουμε στο μπασκετικό γίγνεσθαι. Ο Μπαρτζώκας βλέπει χθες τον Παναθηναϊκό να πιέζει και να διεκδικεί. Μοναδικός παίκτης, που ανταποκρίνεται στο πρώτο ημίχρονο στις απαιτήσεις του αγώνα είναι ο Βεζένκοφ. Ο Παπανικολάου έχει φορτωθεί με δύο φάουλ, ο Ουόκαπ τα σπάει, ο Σλούκας βοηθά αλλά δεν είναι έτοιμος, ο Κάνααν είναι επιθετικά ανύπαρκτος.

Δεν φεύγει από το πλάνο ο Μπαρτζώκας

Πολλοί από εσάς που διαβάζετε, θα φωνάζατε στην τηλεόραση «πάρε τάιμ άουτ», «βάλε τον Σάσα», «φτάνει με τον Κάνααν». Και κανείς δεν θα σας αδικήσει. Ο Μπαρτζώκας ήταν… ζεν. Πήγε «by the book», βάσει του δικού του πλάνου, γιατί το βιβλίο αυτός το έχει γράψει. Το δικό του σχέδιο ακολουθεί.

Σκεφτείτε κάτι. Ο Ολυμπιακός οσάκις συναντά τον Παναθηναϊκό τα τελευταία δύο χρόνια, έχει έναν ψηλό πρωταγωνιστή. Συνήθως ο Φαλ, στο ΟΑΚΑ κι ο Μπολομπόι. Χθες κι οι τρεις (με τον Μπλακ μαζί) δεν έφτασαν στους 10 πόντους. Ο Ουόκαπ είχε 0/8 σουτ, ο ΜακΚίσικ 0/5 τρίποντα, οι δύο μαζί 0/11 τρίποντα. Κι ο Ολυμπιακός νίκησε 81-65. Ο Μπαρτζώκας δικαιώθηκε.

Στο… δεύτερο πρόγραμμα ο Κάνααν ήταν καταιγιστικός, ο Παπανικολάου (των 5/5 τριπόντων) απολαυστικός. Ο Βεζένκοφ είναι μια σταθερά, η άμυνα η δεύτερη, ο Μπαρτζώκας το κάνει να φαίνεται εύκολο μάλλον.

Βεβαίως, ο Ολυμπιακός δεν έχει πετύχει τίποτα στην Κρήτη, αν δεν κατακτήσει το τρόπαιο. Όπως και να ‘χει, όμως, το 11-0 επί του Παναθηναϊκού, η κυριαρχική εμφάνιση των «ερυθρόλευκων» και στα δύο ματς στα «Δύο Αοράκια», δεν παραγράφονται.

Ο φετινός Ολυμπιακός είναι ομάδα αρχών, εκπέμπει ηρεμία, έχει αυτοκυριαρχία, έχει τουλάχιστον μια λύση για κάθε πρόβλημα. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να το πιστωθεί ο Μπαρτζώκας

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: «Ένα ακόμα παιχνίδι» (vid)

Δείτε όλα όσα έγιναν στο Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα. Ο Ολυμπιακός ήταν εντυπωσιακός, κ…