Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ολυμπιακός: Μηχανή παραγωγής σύγχρονου μπάσκετ

Ολυμπιακός: Μηχανή παραγωγής σύγχρονου μπάσκετ

Δουλεύει η «ερυθρόλευκη» μηχανή

Είναι μια μηχανή με… όλα της τα εξαρτήματα.

Ο Ολυμπιακός είναι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, αλλά αυτό δεν λέει όλη την αλήθεια. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως μπορούσε και καλύτερα, αν είχε αποφύγει κάποιες ήττες, από ομάδες που έμοιαζαν να είναι του χεριού του. Αλλά κι αυτό πετάξτε το. Ας δούμε πως λειτουργεί η… μηχανή του Μπαρτζώκα, η οποία ΤΩΡΑ άρχισε να ζεσταίνεται.

Πρώτη επίθεση, κορυφαία απόδοση στο σύστημα αξιολόγησης, ομάδα που έχει μετατρέψει τις ασίστ σε τρόπο έκφρασης κι άλλα πολλά λένε οι αριθμοί για τον Ολυμπιακό. Η εικόνα, που δεν παραπέμπει κατ’ ανάγκη σε αριθμούς, είναι ακόμα πιο όμορφη, καθώς η «ερυθρόλευκη» μηχανή λειτουργεί με την ίδια ιπποδύναμη και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ολυμπιακός: Ομάδα ρόλων

Είναι αλήθεια πως έχει πετύχει πολλά ο Μπαρτζώκας. Κι αν κάτι πρέπει να του πιστωθεί είναι η ευστοχία στις μεταγραφές, καθώς γνωρίζει όχι μόνο τι λείπει από την ομάδα του, αλλά και ποιος παίκτης μπορεί να προσφέρει αυτό που ο κόουτς του Ολυμπιακού ζητά.

Η εντυπωσιακότατη παρουσία του Βεζένκοφ, ίσως ξεγέλασε πολλούς. Γιατί ομάδες, οι οποίες πάνε όπου τους πάει ο «ηγέτης» τους υπάρχουν πολλές. Ομάδες, που να λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένες μηχανές είναι λίγες. Κι ο Ολυμπιακός είναι μία από αυτές. Φάνηκε, ακριβώς τη στιγμή που έλειψε ο Σάσα.

Στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό ο Κάνααν βγήκε μπροστά στο σκοράρισμα. Ο Πίτερς ήταν πανηγυρικά άστοχος, αλλά βοήθησε στα ριμπάουντ, μοίρασε ασίστ, έμεινε (όχι κατ’ ανάγκη, όχι χαριστικά) μέσα στο παιχνίδι. Κόντρα στην Αρμάνι άλλαξαν οι ρόλοι κι ο Πίτερς βομβάρδιζε, τη στιγμή που ο Κάνααν έβγαζε φοβερή ενέργεια στην άμυνα. Ομάδα ρόλων κι αρχών, είναι αυτό.

Όλοι έχουν θέση στην «κόκκινη μηχανή»

Αυτό που κάνει ιδιαίτερο τον φετινό Ολυμπιακό είναι πως όλοι έχουν θέση και ρόλο. Αν αφαιρέσουμε (θα είναι άδικο) τον Λούντζη, που είναι 12ος και με μικρό χρόνο συμμετοχής, όλοι οι άλλοι έχουν αναδειχθεί τουλάχιστον μια βραδιά ως καθοριστικοί, αν όχι MVP.

Ο Μπαρτζώκας έχει σταθερές. Ο Βεζένκοφ είναι ο ηγέτης στην επίθεση, ο Σλούκας το μυαλό. Ο Ουόκαπ ο «εξολοθρευτής» κι ο Φαλ είναι που κάνει «μπασκετικό μπούλιγνκ» στους αντίπαλους ψηλούς. Ο Παπανικολάου είναι η… κόλλα, το… λάδι στη μηχανή και λίγοι κάνουν όσα ο αρχηγός του Ολυμπιακού στο παρκέ.

Κάνααν, Πίτερς, Μπολομπόι, ΜακΚίσικ, Μπλακ, Λαρεντζάκης έχουν θέση και ρόλο και καθένας έχει προσφέρει, αλλά έχει αποδεχθεί ότι δεν έχει… εγγυημένο χρόνο συμμετοχής. Για παράδειγμα, ο Μπλακ ήταν εκ των κορυφαίων με τον Ερυθρό Αστέρα, DNP με τον Παναθηναϊκό κι εξαιρετικός με την Αρμάνι. Ο Μπολομπόι, που ήταν εξαιρετικός στο «Νίκος Γκάλης», έπαιξε ελάχιστα κόντρα στους Ιταλούς. Η μηχανή ήθελε άλλες στροφές κι ο οδηγός (Μπαρτζώκας) γνωρίζει πότε θα αλλάξει ταχύτητα, πότε θα πατήσει γκάζι, πότε φρένο.

Βγάζει υγεία ο Ολυμπιακός

Μικρές λεπτομέρειες δείχνουν τη μεγάλη εικόνα. Στο ΟΑΚΑ ο Πίτερς (άποντος παρακαλώ) σε αιφνιδιασμό τρεις εναντίον ενός, προτίμησε να πασάρει στον Παπανικολάου, για να καρφώσει ο αρχηγός του Ολυμπιακού. Στο ΣΕΦ (με την Αρμάνι) ο ΜακΚίσικ, που κάθε κάρφωμα είναι υποψήφιο για φάση της αγωνιστικής, άφησε τον Βεζένκοφ να καρφώσει.

Όταν το «εγώ» μπαίνει κάτω από το «εμείς», δύο πράγματα είναι δεδομένα: Ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει περάσει τη φιλοσοφία του κι η ομάδα μπορεί να πάει μακριά…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Με οδηγό το game 1 ο Ολυμπιακός κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Το δεύτερο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα έχει σήμερα ο Ολυμπιακός Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται …