Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ολυμπιακός: Το… παραμύθι συνεχίζεται

Ολυμπιακός: Το… παραμύθι συνεχίζεται

Ο Ολυμπιακός τού Μπαρτζώκα

Η προηγούμενη χρονιά ήταν λες και βγήκε από… παραμύθι. Ο Ολυμπιακός έφτασε στο φάιναλ φορ, παίζοντας όμορφο μπάσκετ σε μεγάλο διάστημα, δείχνοντας ένα εντελώς διαφορετικό (ανανεωμένο) πρόσωπο. Κι αυτό στην πρώτη μετά Σπανούλη σεζόν. Πολλοί πίστεψαν ότι… τρύπησε το ταβάνι, αλλά καθώς φαίνεται ΔΕΝ έχει ταβάνι.

Από εκεί που σταμάτησε, συνέχισε η ομάδα του Μπαρτζώκα. Για την αξία του «διπλού» που πήρε ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη, στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας, μάλλον δεν συντρέχουν λόγοι ανάλυσης. Είναι σαν να προσπαθείς να παραβιάσεις ανοιχτή πόρτα. Για το φοβερό και τρομερό δίδυμο στο «4», είχαμε γράψει προ καιρού (δείτε εδώ), πριν τα πρώτα σοβαρά δείγματα.

Μεγάλωσε ο Ολυμπιακός

Αν κάτι μπορούμε να προσθέσουμε, σε όσα ως τώρα έχουμε γράψει, δεν είναι ούτε η σπουδαία άμυνα, ούτε η συγκλονιστική παρουσία του Ουόκαπ, ούτε η γεμάτη φροντ λάιν (κι αυτό το γράψαμε, δείτε εδώ), ούτε η ηρεμία με την οποία καθοδηγεί τους παίκτες του ο κόουτς Μπαρτζώκας.

Ο Ολυμπιακός έχει «μεγαλώσει». Αυθαίρετα θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Λαρεντζάκης είναι ο… 11ος παίκτης. Κι όμως αυτός πήρε το ματς. Όπως σημαντική ήταν η συνεισφορά του Κάνααν και δεν είναι τυχαία η ταυτόχρονη αναφορά στους δύο «ερυθρόλευκους». Ο Αμερικανός είναι παίκτης που έχει το σουτ, που μπορεί να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες, αλλά μην περιμένετε να πάρει… τρελά σουτ.

Δεν είναι Ντόρσεϊ

Όποιος επιχειρήσει να τον συγκρίνει με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, απλά συγκρίνει παίκτες με διαφορετική αντίληψη και νοοτροπία. Ο Κάνααν θα πάρει την προσπάθεια μέσα από το σύστημα, θα περιμένει, θα λειτουργήσει με τον τρόπο που θέλει ο προπονητής του. Ο Ολυμπιακός, όπως κάθε ομάδα, θέλει τον… «τρελό» του. Άλλωστε, και σε μια παρτίδα σκάκι ο αξιωματικός (τρελός) παίζει καθοριστικό ρόλο.

Ως εκ τούτου ο ρόλος του Λαρεντζάκη είναι αναβαθμισμένος φέτος. Την ίδια στιγμή ο τρίτος κατά σειρά σέντερ (Μπλακ) έδωσε πολύ καλά διαπιστευτήρια, απέναντι σε μια ομάδα πρώτης γραμμής.

Ο Μπαρτζώκας δεν είναι δογματικός

Ξεχάστε τον Μπαρτζώκα, που άφηνε ολόκληρο δεκάλεπτο (ίσως και παραπάνω) την ίδια πεντάδα. Τώρα έχει γεμίσει το ρόστερ κι αλλάζει τρόπο κοουτσαρίσματος. Αν κάτι πρέπει να του αναγνωρίσουμε είναι πως δεν δουλεύει δογματικά, αλλά προσαρμόζεται σε αυτό που έχει.

Ήθελε mobile σέντερ, κατάλαβε ότι άλλαξε η… μόδα, προσέγγισε διαφορετικά το παιχνίδι με τον Φαλ. Είχε λίγους παίκτες, έπαιξε μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Έχει (πήρε) κόσμο, τους έχει όλους έτοιμους κι ανάλογα τη… βραδιά παίζει όποιος είναι καλύτερος.

Αντί επιλόγου: Αν πέρυσι ο Ολυμπιακός έπαιζε κόντρα στην Μπαρτσελόνα κι ήταν άποντοι Φαλ και ΜακΚίσικ κι ο Παπανικολάου είχε μόλις δύο πόντους, θα έχανε μαρς. Χθες νίκησε με διψήφια διαφορά.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (26/4)

Τα φώτα σε Ολυμπιακό και Περιστέρι Τέσσερα παιχνίδια περιλαμβάνει το σημερινό τηλεοπτικό π…