Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης ΑΣΕΑΔ: Απόφαση βόμβα στα θεμέλια του αθλητισμού

ΑΣΕΑΔ: Απόφαση βόμβα στα θεμέλια του αθλητισμού

Αναρμόδιο δήλωσε το ΑΣΕΑΔ

Υπήρξε μια αθλητική αντιδικία, ανάμεσα στον Ίκαρο και τη Δάφνη. Αν εξαιρέσουμε τους ακραιφνείς μπασκετικούς, που ασχολούνται με το σπορ σε όλες του τις βαθμίδες, για τον πολύ κόσμο ήταν αδιάφορο το αποτέλεσμα. Έλα, όμως, που το ΑΣΕΑΔ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και διαμορφώνει νέα δεδομένα, συνολικά στον ελληνικό αθλητισμό. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών αυτοκαταργήθηκε! Απίστευτο, αλλά αληθινό.

Η Δάφνη «κέρδισε» τόσο πρωτοβάθμια, όσο και σε δευτεροβάθμιο βαθμό. Ο Ίκαρος προσέφυγε στο ΑΣΕΑΔ, το οποίο αποφάνθηκε πως «στερείται αρμοδιότητας για την εκδίκαση της υπό κρίση διαφοράς και συνεπώς η κρινόμενη προσφυγή πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη».

Αναρμόδιο το ΑΣΕΑΔ; Αν είναι δυνατόν. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση «αν ο νομοθέτης επιθυμούσε να προσβάλλονται οι αποφάσεις του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου εκδίκασης των ενστάσεων κακής εφαρμογής των Κανονισμών Παιδιάς στο ΑΣΕΑΔ, θα το προέβλεπε ρητά».

ΑΣΕΑΔ: Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου

Αυτή η… ασήμαντη για το αθλητικό γίγνεσθαι απόφαση, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Αφενός δημιουργεί ένα άθλιο προηγούμενο: Να τελεσιδικεί μια υπόθεση στην ΚΕΔ. Παίρνει την απόφαση ένα μέλος (πρωτοβάθμια ΚΕΔ) και μετά έρχονται όλοι μαζί να την κρίνουν σε δεύτερο βαθμό. Ο κόσμος λέει «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Αλλά ας υποθέσουμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Αν δεν μπορεί ένα σωματείο, ένας αθλητής, προπονητής, διαιτητής, κτλ., να προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ, θα υποχρεωθεί να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια. Κι αυτό είναι το χειρότερο, γιατί ενδεχόμενα ασφαλιστικά μέτρα θα δημιουργούν αξεπέραστα προβλήματα στον αθλητισμό.

Παλιότερα μέχρι και ποινές προβλέπονταν για όσους ήθελαν να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια. Ένας από τους λόγους είναι πως τα πολιτικά δικαστήρια κρίνουν αυστηρά με νομικούς όρους, δίχως να λαμβάνουν υπόψη τις όποιες ιδιαιτερότητες έχει ο αθλητισμός, κάτι που γνώριζαν καλύτερα στο ΑΣΕΑΔ. Όπως και να ‘χει, μπαίνουμε σε νέα πραγματικότητα.

Αντιλαμβάνεστε πως όποιος προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ, ο αντίδικος θα προσκομίσει την απόφαση και θα υποστηρίξει ότι το Συμβούλιο είναι αναρμόδιο, άρα δεν μπορεί να δικάσει. Μιλάμε για κόλαφο…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Να προσεγγίσουμε και τα επόμενα ματς σαν να είμαστε στο 0-0»

Στον τρόπο που θα πρέπει να προσεγγίσει ο Ολυμπιακός τα επόμενα παιχνίδια στάθηκε ο Γιώργο…