Ο Λευτέρης Τσαουσίδης θα είναι εκ των ομιλητών του τοπικού σεμιναρίου που διοργανώνει ο ΣΕΠΚ στη Νάξο, έχοντας την ευκαιρία να μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει τόσο ως θεατής σε αντίστοιχες διοργανώσεις, όσο και ως προπονητής με παραστάσεις πολλών ετών στις εθνικές κατηγορίες. Ο έμπειρος τεχνικός ανέλυσε τη θεματολογία, στην οποία θα αναφερθεί, αλλά και σε όσα έχει διδαχθεί ο ίδιος από σεμινάρια του παρελθόντος.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για το θέμα που θα αναπτύξει στο τοπικό σεμινάριο της Νάξου: «Το θέμα που θα αναπτύξω στο σεμινάριο είναι το “Offensive transition στα πλαίσια του M4S (Motion for Spacing)”. Είναι ο δευτερεύων αιφνιδιασμός, που χρησιμοποιώ συνήθως στις ομάδες μου. Στην ουσία είναι μια μορφή πλαγίου αιφνιδιασμού που εφόσον δεν τελειώσει ως πρωτεύων αιφνιδιασμός (fast break), σε δεύτερο χρόνο βασίζεται στην δημιουργία ενός τριγώνου, με τον ψηλό να βρίσκεται περίπου στην περιοχή μεταξύ αγκώνα και γραμμής τριπόντου (secondary transition). Στην εξέλιξη και την ολοκλήρωση του transition αυτού θα αναλυθεί και ένα κομμάτι του M4S… δηλαδή μιας συγκεκριμένης, συγχρονισμένης κίνησης των παικτών και των αποστάσεων τους σε σχέση με την κίνηση του παίκτη με την μπάλα προς το καλάθι…αυτό που απλά οι προπονητές αποκαλούμε “spacing».
Για το πόσο τον έχουν βοηθήσει τέτοια σεμινάρια στο παρελθόν: «Έχω παρακολουθήσει σχεδόν όλα τα Διεθνή Σεμινάρια του ΣΕΠΚ και παρακολουθώ συνεχώς και διάφορα σεμινάρια του εξωτερικού αφού η τεχνολογία πια μας δίνει αυτήν την δυνατότητα στην ενημέρωση και την επικοινωνία. Τα θεωρώ μοναδική ευκαιρία, όχι μόνο να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου και να “κλέψεις” κομμάτια για την δική σου προπονητική οπτική αλλά για μένα είναι επίσης και μια ευκαιρία να ενεργοποιήσεις το μυαλό σου, να συγκρίνεις και να επαναξιολογήσεις κομμάτια της φιλοσοφίας σου και να προβληματιστείς ενδεχομένως για πράγματα που ίσως να θεωρούσες δεδομένα. Αυτή ακριβώς νομίζω ότι είναι και η διαδικασία που σε κάνει να εξελίσσεσαι ως προπονητής. Το πρώτο μου σεμινάριο το βίωσα ως νεαρός παίκτης ακόμη και ως μέλος της ομάδας επίδειξης, το 1996 στην Γλυφάδα. Κύριοι ομιλητές ήταν οι Head Coaches Mike Fratello των Cleveland Cavaliers και Larry Brown των Indiana Pacers.
Θυμάμαι ότι μου είχε κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση που δύο αντίπαλοι προπονητές στο NBA βρισκόντουσαν ταυτόχρονα μέσα στο γήπεδο, δείχνοντας ο ένας επίθεση και ο άλλος την αντίστοιχη άμυνα, σε απόλυτη συνεργασία, χωρίς ίχνος κόμπλεξ… Θυμάμαι ότι είχα παρακαλέσει τον υπεύθυνο της ομάδας επίδειξης να με απαλλάξει και είχα πάρει κι εγώ ντοσιέ και κρατούσα σημειώσεις. Το προπονητικό αυτό ντοσιέ είναι αυτό που χρησιμοποιώ ακόμη και σήμερα για γούρι! Ένα άλλο σεμινάριο που με έχει επηρεάσει πολύ ήταν αυτό του 2013 στο Μαρούσι με κύριους ομιλητές τους κ.κ. Μπαρτζώκα, Αγγέλου και Banchi.
Τότε ο άμεσος συνεργάτης του George Karl των Denver Nuggets, o Vance Walberg (δημιουργός του “dribble drive motion”) μιλούσε για “attack the gaps” και “stride stop” και ήρθε και συμπλήρωσε ιδέες και κενά συντελώντας στην ολοκλήρωση της “νεόδμητης” τότε προπονητικής μου φιλοσοφίας».
Για τη σημασία των τοπικών σεμιναρίων, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές: «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικά τα τοπικά σεμινάρια που λαμβάνουν χώρα στην επαρχία. Ιδιαίτερα η νησιωτική επαρχία που η μετακίνηση είναι ακόμη δυσκολότερη, έχει πολύ μεγάλη ανάγκη για επιμορφωτικά σεμινάρια για τους προπονητές κάθε επιπέδου. Στα σεμινάρια αυτά πέρα από την απλή παρακολούθηση ιδεών και πληροφοριών, έχεις μεγαλύτερη άνεση να παρέμβεις με ερωτήσεις και να θέσεις προβληματισμούς για συζήτηση. Συγχαρητήρια στον ΣΕΠΚ για την σκέψη και την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση τέτοιων σεμιναρίων».