Κεντρική Ελλάδα ΣΕΠΚ Παναγιωτόπουλος: “Οι τέσσερις αρχές για τη δημιουργία του playbook”

Παναγιωτόπουλος: “Οι τέσσερις αρχές για τη δημιουργία του playbook”

Ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλος ήταν ο νέος ομιλητής των διαδικτυακών σεμιναρίων του ΣΕΠΚ. Ο assistant coach της Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης ανέλυσε το θέμα “χτίζοντας το playbook: οι τάσεις της EuroLeague” μέσω Facebook LIVE, από τη σελίδα του Συνδέσμου. Δεδομένης της εμπειρίας του από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, στάθηκε σε επιλογές που συναντώνται αρκετά συχνά μεταξύ των ομάδων, είτε μέσα από το transition είτε μέσα από set plays.

Καταρχάς, αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά κομμάτια για τη δημιουργία και την οικοδόμηση του playbook:
1) η γνώση της κατεύθυνσης που έχει πάρει το άθλημα
2) η αντίληψη του ποιοί είμαστε και η προσαρμογή στα δικά μας δεδομένα
3) η σωστή επιλογή παικτών (recruiting)
4) το σημείο της σεζόν στο οποίο καλούμαστε να “χτίσουμε” το playbook

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτό που παρατηρείται ως βασική τάση τα τελευταία χρόνια είναι η αύξηση των κατοχών στους αγώνες, γεγονός που ανάλογα μεγαλώνει τη σημασία του transition και των αιφνιδιασμών. Αντίστοιχα, μίλησε για τη σημασία των αθλητικών προσόντων και της ταχύτητας, τόσο σε επίπεδο εκτέλεσης όσο και απόφασης.

Στη συνέχεια παρουσίασε πληθώρα διαφορετικών επιλογών και στοχεύσεων σε ό,τι αφορά τα plays, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των παικτών και τη διάταξη στο μισό γήπεδο, ενώ τόνισε τη σημασία της ταχύτητας στην εκτέλεση, του spacing και του διαβάσματος της αντίπαλης άμυνας.

* Το επόμενο διαδικτυακό σεμινάρι του ΣΕΠΚ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Απριλίου στις 16:00, με τον Βαγγέλη Αγγέλου να αναλύει το θέμα “οι τρεις σημαντικοί παράγοντες στο σύγχρονο μπάσκετ”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε ΣΕΠΚ

Δειτε επισης

Θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ οι προπονητές μπάσκετ

Επιτυχημένες ήταν οι ενέργειες του ΣΕΠΚ αναφορικά με την ενίσχυση του κλάδου των προπονητώ…