Κεντρική Basket League Άρης “Οι συμφωνίες για τα ban, η επιτυχία του Αγγέλου και η προσέγγιση με Γκάλη”

“Οι συμφωνίες για τα ban, η επιτυχία του Αγγέλου και η προσέγγιση με Γκάλη”

goulielmos papageorgiou 3

Πρώτη συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γουλιέλμου με ενδιαφέρουσες “τοποθετήσεις”… Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Άρης μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Βαγγέλη Αγγέλου (είπε πως “θα θεωρήσω επιτυχημένο τον εαυτό μου αν καταφέρω να πείσω τον τεχνικό μας να μείνει για 10 χρόνια στην ομάδα”), ευχαρίστησε τον Χάρη Παπαγεωργίου αλλά και τον Παναγιώτη Γιαννάκη ενώ αναφέρθηκε και στις συζητήσεις με τον Νίκο Γκάλη. Στάθηκε στις δυσκολίες που συνάντησε όταν ανέλαβε την ΚΑΕ ενώ υπογράμμισε πως ο Άρης δεν θα γίνει σκαλοπάτι παικτών.

Ακόμη, ο Γουλιέλμος ανέφερε για το θέμα απαγόρευσης μεταγραφών (ban) πως είναι σε καλό δρόμο, ότι έχουν υπογραφεί δύο συμφωνίες, ότι υπάρχουν ακόμη δύο συμφωνίες και μένει να δοθεί προκαταβολή και ότι έμειναν δύο “ανοιχτά” μέτωπα συν αυτό του Κάμινγκς. Επίσης γνωστοποίησε πως σε μια εβδομάδα θα κυκλοφορήσουν τα διαρκείας (κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει), ότι θα γίνει το event “Open ARIS Day” στις 3/9 και πως υπάρχουν deal με χορηγούς. Επιπλέον ο Γουλιέλμος υπογράμμισε πως ο ΕΣΑΚΕ δεν εξυπηρετεί τον ρόλο που έχει…

goulielmos

Συγκεκριμένα είπε:

“Σας καλωσορίζω στο σπίτι του Άρη, το Μουσείο του το οποίο εκπροσωπεί αυτό που θέλουμε να κάνουμε για τον Άρη. Ο Άρης είναι το μόνο μπασκετικό ιστορικά θαύμα. Φέτος γιορτάζουμε 100 μπάσκετ στη χώρα. Είναι ευκαιρία για να γίνει το μπάσκετ ωραίο προιόν. Το τμήμα του Άρη ιδρύθηκε το 1922 και είχε πολλές επιτυχίες. Ιστορικά ο Άρης είχε τεράστιο ονόματα, σε αθλητικό, διοικητικό, δημοσιογραφικό και κοινωνικό επίπεδο. Αυτό έγινε γιατί ο Άρης είναι η ομάδα της μπασκετούπολης Θεσσαλονίκης. Πέρασαν από τον Άρη πολλές μεγάλες προσωπικότητες. O Mατθαίου, ο Πεταλίδης, ο Γούσιος, ο Πετράκης, ο Φλόκας, ο Μπουσβάρος που έβαλαν τις βάσεις γι’ αυτό που βλέπετε. Εχω την τύχη να έχω δίπλα μου με πολλή αγάπη και με σεβασμό τον άνθρωπο που τα ξεκίνησε αυτά, τον Χάρη Παπαγεωργίου.

Μετά ήρθαν οι μεγάλοι Αρειανοί, Γκάλης και Γιαννάκης που έκαναν ένα θαύμα στην εποχή τους. Υπήρχαν δυο γκαρντ στην ίδια ομάδα και μέσα από αυτή ήταν η μισή Εθνική μας. Εγινε ένα κοινωνικο-οικονομικο-αθλητικό θαύμα. Η Ευρώπη δεν έχει δει όμοιό του. Το πιο σημαντικό είναι πως έγιναν γεννιές Ελλήνων που ακολούθησαν τον δρόμο του αθλητισμού. Μην ξεχάσουμε να πούμε για τους αθλητές μας, τον Βαγγέλη Αλεξανδρή αλλά και τον μεγάλο ξανθό, τον Ιωαννίδη που είναι φίλος μου και ξέρω πως πνευματικά είναι μαζί μας. Είναι μια ιστορία ολόκληρη ο Άρης την οποία αν δεν καταλάβει κανείς, δεν θα μπορέσει να καταλάβει τι σημαίνει πραγματικά Άρης.

Να κάνουμε ένα άλμα και να δούμε τι έγινε τους προηγούμενους μήνες. Η ομάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Αν δεν βρισκόταν κανείς να δώσει βοήθεια, είναι πιθανόν να μην ήμασταν στην Α1. Είχαμε τύχη και αυτή χρειάζεται, όσα χρήματα και να υπάρχουν. Το πρώτο βήμα έγινε με άγχος και δυσκολία. Είναι ντροπή να λέγεται για τον Άρη ότι σώθηκε στην Α1. Οταν, όμως, έγινε αυτό, τότε όλοι μας κοιμηθήκαμε. Θέλαμε στην συνέχεια να φέρουμε την ομάδα σε καθεστώς κανονικότητας.  Με σεβασμό και αιματηρή οικονομία, θέλουμε ο Άρης να επιστρέψει. Αυτό ακόμη δεν έχει γίνει, αλλά γίνονται προσπάθειες. Ολοι μας κάναμε οικονομικές θυσίες και αυτό είναι ξεκάθαρο. Μιλάω για όλους τους ανθρώπους που είναι εδώ, μιλάω για το τεχνικό τιμ, μιλάω για τους Αρειανούς που είναι δίπλα μας, μιλάω επίσης για τον Αγγέλου που από πίσω του στηρίζουμε και επίσης κυρίως αναφέρομαι στον απλό Αρειανό. Πριν πάρω την απόφαση να πάρω τις μετοχές του κ. Λάσκαρη και να αρχίσω την προσπάθεια να σωθεί η ομάδα, όλοι μου είχαν πει να προσέξω τους οργανωμένους. Οτι δεν θα δω ευτυχία, ότι θα μου επιτεθούν. Θέλω να πω το εξής… Δεν είδα καμία επίθεση. Δεν είδα καμιά αντίθεση, κάνενα πρόβλημα από τον απλό Αρειανό.

Αντίθετα όλοι στάθηκαν δίπλα μας με αγάπη, σχετική εμπιστοσύνη που όσο περνά ο καιρός, αναπτύσσεται και υπομονή. Αυτό είναι χαρακτηριστικό της οικογένειας του Άρη και μόνο εδώ γίνεται αυτό. Είναι η μόνη ομάδα στη χώρα που είναι μια μεγάλη μπασκετική οικογένεια και είναι η μόνη ομάδα που είναι κατά βάση μπασκετική. Προσπαθούμε να φτιάξουμε μια ΚΑΕ που θα εξυπηρετεί τις οικονομικές υποχρεώσεις τις κανονικά, σιγά-σιγά μέσα στα χρόνια να εξοφλήσει τις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις της έτσι ώστε το σύνολο των εσόδων να πηγαίνει στην τρέχουσα χρήση και να αποταμιεύει και ένα μικρό ποσό ώστε σιγά-σιγά να μεγαλώσει και να φτιάξει πάγια και ταμείο. Πώς το κάνουμε αυτό; Με πολλή οικονομία. Κάθε αθλητική χρονιά, ό,τι βγάζουμε, αυτό πρέπει να ξοδεύουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να το ακολουθήσουμε αυτό. Ποτέ ο Άρης δεν θα πρέπει να κάνει τρύπα (οικονομικά). Φέτος η χρονιά θα είναι από τις ελάχιστες ισοσκελισμένες χρονιές οικονομικά. Και πρέπει με τα χρήματα που διαθέτουμε, να εξυπηρετήσουμε το χρέος των 5 εκ. ευρώ που αναλάβαμε. Το οποίο δεν ήταν 5 αλλά ήταν μεγαλύτερο διότι τελικά εγώ δεν είχα υπολογίσει από τα τέλη του Μαρτίου μέχρι το τέλος της σεζόν τι έξοδα είχαμε, ωστόσο δεν ήταν τόσο τρομερό το ποσό…

Στο θέμα των χρεών είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Δεν έχει τελείωσει ο δρόμος αυτός, όμως είμαστε σε καλό δρόμο. Είμαι σχετικά εντυπωσιασμένος από την αντιμετώπιση των παικτών στους οποίους οφείλαμε και οφείλουμε. Εχουν κατανόηση και είμαι εντυπωσιασμένος από την υποστήριξη. Εχουν γνώση πως ελληνικό μπάσκετ δίχως τον Άρη, είναι λιγότερο από αυτό που πρέπει να είναι. Δεν αναφέρομαι σε έννοιες όπως ο Αυτοκράτορας. Θα ήθελα να τις ζήσω αλλά δεν τις έχω μπροστά μου. Αναφέρομαι σε απλά πράγματα. Κάποιες φορές με ρώτησαν ‘γιατί; τι επιδιώκω;”. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Εγώ δεν πιστεύω πως στις ομάδες μπαίνει κάποιος γιατί έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Πιστεύω πως μπαίνουν άνθρωποι για να επιστρέψουν κάτι στην κοινωνία. Μπήκα γιατί έβλεπα τον Άρη να γκρεμίζεται. Μπήκα γιατί πίστεψα πως βελτιώνοντας πράγματα οικονομικά, η ομάδα θα σωζόταν. Το επόμενο σκαλοπάτι είναι ο Άρης να αρχίσει τον ανοδικό του δρόμο για να γίνει αυτό που θα έπρεπε να είναι. Ο Άρης είναι το τελευταίο όνειρο του ευρωπαικού μπάσκετ. Αυτό που έκανε ο Άρης με όχι τρομερούς χορηγούς, κυριάρχησε στο ευρωπαικό μπάσκετ γιατί όλη η πόλη και όλη η χώρα έγινε μια αγκαλιά και αυτό έγινε γιατί δεν υπήρχαν συμφέροντα τότε.

goulielmos papageorgiou 2

Εγώ ένιωσα εκείνη την εποχή ως φίλαθλος. Υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν να δώσουν την ψυχή τους. Νιώθω τυχερό τον εαυτό μου που μέσα από αυτή την διαδικασία συνεργάζομαι με τον κ. Αγγέλου. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ ικανό που τον έπεισα να μείνει. Μας συνδέουν και ελπίζω να μας συνδέουν για πάντα σχέσεις τιμής, ηθικής, αρχών και αξιών. Αυτές είναι οι βασικές γραμμές με τις οποίες βλέπουμε τον Άρη. Λύσαμε προβλήματα με τις ακαδημίες, το παιδικό και το εφηβικό. Κάποια παιδιά θέλησαν να φύγουν αλλά γύρισαν πίσω. Επικοινωνήσαμε με απολύτως αθλητικό τρόπο και είπαμε το όραμά μας. Εχουμε καλά παιδιά στο παιδικο-εφηβικό μας. Προσπαθούμε λίγο να αλλάξουμε το προϊόν του μπάσκετ. Στόχος της διοίκησης, είναι σιγά σιγά ο Άρης να γίνει μια ΚΑΕ περήφανη μέσα από την τιμιότητα, κάθε χρόνο θα γινόμαστε όλο και πιο δυνατοί. Φέτος θέλουμε να είμαστε καλύτεροι από πέρυσι. Θα ήθελα να πάρουμε πρωτάθλημα. Αλλά πατάμε και στη γη… Ελπίζω ότι κάναμε μια δυνατή ομάδα που θα τιμά τα δύο αστέρια του Αυτοκράτορα, πως θα παίζουμε 30% παραπάνω στο Παλέ… Ξέρετε, υπάρχουν ξένοι που έρχονται για να ζήσουν την εμπειρία στο Παλέ. Θα πρέπει να ματώνουν την φανέλα οι παίκτες, έχω αυτή την απαίτηση…  Οχι επειδή είμαι εγώ, όχι γιατί θα πληρώνονται στην ώρα τους, αλλά γιατί πρέπει οι παίκτες να έχουν συναίσθηση σε ποια ομάδα παίζουν. Από εκεί και πέρα κάθε χρόνο θα βελτιωνόμαστε και θα κάνουμε νέα πράγματα”.

Για το ότι ειπώθηκε κατά την μεταβίβαση των μετοχών πως ο Γουλιέλμος με τον Λάσκαρη έχουν σχέση και γενικότερα για το διοικητικό κομμάτι: “Η διαδικασία μεταβίβασης δεν ήταν τόσο γρήγορη. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν πρέπει να μπω σε λεπτομέρειες. Δεν ήταν απλό πάντως. Η σκέψη ξεκίνησε τον Νοέμβρη-Δεκέμβρη του 2017. Τότε άρχισε ο προβληματισμός. Εγιναν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Υπήρχαν ακόμη δύο προτάσεις προς τον Λάσκαρη που δεν έγιναν δεκτές. Ολοι κάναμε τους συμβιβασμούς μας. Δεν ήταν απλή απόφαση να αναλάβει κανείς τα 5 εκ. ευρώ. Τότε ήταν 4.500.000 ευρώ, υπήρχαν και φόροι όμως. Ετσι βγαίνουν 5 εκ. ευρώ. Ηταν που ήταν δύσκολα τα πράγματα, σκεφτείτε τα χρέη να έβγαιναν 15 εκ. ευρώ. Δεν ήταν όμως. Χρειάζεται πάντως γερό στομάχι για να μπαίνει κάποιος σε αυτή την διαδικασία, με μια ομάδα που χρωστάει, με κόσμο απογοητευμένο, με παίκτες απλήρωτους, με υπαλλήλους απλήρωτους, με επίσχεση εργασίας… Δεν υπήρχε εμπορικό τμήμα και μάρκετινγκ. Θυμάμαι ακόμη την κουβέντα φίλου μου που μου έλεγε ότι με λυπάται. Ερχομαι από έναν κόσμο (σ.σ. ο Γουλιέλμος είναι νομικός) που δεν χρωστάω σε κανέναν. Από έναν κόσμο που οι πάντες μου φέρονται με σεβασμό και ξαφνικά έκανα ένα βήμα και άλλαξε το πώς με έβλεπαν. Με αντιμετώπιζαν σαν ένα άνθρωπο που δεν έπρεπε να μου μιλάνε. Οτι το πείραμα ‘Γουλιέλμος’, δεν θα πετύχει. Μου αρνούνταν να μου μιλήσουν στο τηλέφωνο. Ομως υπήρχε πίστη, αρχές και τύχη. Το σήμερα, έτσι, δεν έχει καμιά σχέση με όσα ζήσαμε. Ετσι φτάσαμε στο σήμερα και υπάρχει πολύς δρόμος”.

Για τις συζητήσεις για την μεταβίβαση μετοχών και το πλάνο εξυγίανσης: “Ολοι με έβλεπαν παγωμένοι. Ηξερα πως δεν πηγαίνεις μια μέρα, χτυπάς την πόρτα και λες πως θες τις μετοχές. Οταν έβλεπα τον κ. Λάσκαρη στις συζητήσεις, ήταν και η κ. Ευσεβίου. Η αντιμετώπιση που είχαν για τον Άρη, ήταν η αντιμετώπιση που είχαν προς την ομάδα τους. Οταν φτιάξει η ΚΑΕ την ιστορία της όπως πρέπει, στις πλακέτες των ιδιοκτητών και τον προέδρων, θα μπει και η οικογένεια Λάσκαρη. Οταν αυτή μπήκε, μπήκε και έσωσε τον Άρη από το να ‘πέσει’ η ΚΑΕ από το άρθρο 99. Αρα κάτι έκαναν οι άνθρωποι… Την πρώτη χρονιά ζήσαμε μια καλή χρονιά. Το ποσό των χρεών είναι 4,4 εκ. ευρώ συν 700.000 ευρώ μη λογιστικοποιημένα που λογιστικοποιούνται τώρα. Αρα αυτά φτάνουν τα 5 εκ. ευρώ.

Αδυνατώ να αντιληφθώ πώς άλλες ομάδες της Α1 ξοδεύουν το 1/3 και το 1/4 των χρημάτων που ξόδεψε πέρυσι ο Άρης και τελείωσαν πάνω από τον Άρη. Είμαι πλήρως αποφασισμένος να επιβάλλω ότι ο τρόπος διοίκησης θα είναι αυτός… Δηλαδή, ξεκινάμε με τρεις λέξεις. Οικονομία, οικονομία και οικονομία. Και μετά συνεχίζουμε… Ομως χρήματα που δεν έχω, δεν δεσμεύομαι πως θα τα ξοδέψω. Δεν φτάνουν στην ομάδα τα αθλητικά όνειρα; Δεν πειράζει… Πρέπει να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό για την τρέχουσα χρήση. Οσο για τα παλιά, τα ‘κουρεύουμε’ -πολλά από αυτά ήδη ‘κουρεύτηκαν’- τα διακανονίζουμε μέσα στα χρόνια έτσι ώστε με 500.000 ευρώ τον χρόνο που εγώ και οι άνθρωποι που με στηρίζουν θα εισφέρουμε κάθε χρόνο, θα μπορέσουμε να τα εξυπηρετήσουμε. Δεν θα πληρώσουμε πάνω από 500.000 ευρώ τον χρόνο διότι δεν έχουμε. Οσοι δεν το έχουν καταλάβει, θα το καταλάβουν κι αυτοί. Είναι τόσο απλό”.

Για το πώς ήρθαν παίκτες δίχως εγγυήσεις και για τους Γκάλη-Γιαννάκη: “Οταν μου έκλειναν το τηλέφωνο, όταν ανέλαβα, έκανα υπομονή, επιμονή και προσευχή. Οταν πρέπει να αδιαφορήσω για κάτι, μπαίνει από το ένα και βγαίνει από το άλλο. Ο στόχος είναι ο Άρης να ζήσει. Δεν υπάρχει ο χώρος για εγωισμούς. Και ο τρόπος να γίνει αυτό είναι υπομονή, επιμονή και προσευχή. Σε όσους χρωστούσε η ομάδα και ένιωθαν προσβολή για την απουσία επικοινωνίας από την ομάδα, όλοι μετά από την πρώτη και δεύτερη συζήτηση, πείσθηκαν. Οσον αφορά τους νέους παίκτες, για το συγκεκριμένο θέμα, θέλω να πω ότι θαυμάζω τον κ. Αγγέλου. Μόνος δεν θα τα κατάφερνα. Θα θεωρήσω επιτυχημένο τον εαυτό μου αν καταφέρω να πείσω τον τεχνικό μας να μείνει για 10 χρόνια στην ομάδα. Ιστορικά πετυχημένες διοικήσεις έχουν τον ίδιο προπονητή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είπαμε με τον Αγγέλου να κάνουμε μια φθηνή ομάδα, μια δυνατή ομάδα που τιμά την φανέλα και θα παλεύει στον αγώνα σαν να μην υπάρχει αύριο. Και πιστέψτε με, θα το δείτε στο παρκέ. Μπορεί να είμαστε οι καλύτεροι, να μην παίζουμε εντυπωσιακό μπάσκετ, αλλά θα ματώνουμε την φανέλα μας. Επίσης θα βάζουμε τις προσωπικές μας (βολές). Είμαι τυχεροί και ευλογημένοι που φέραμε στην ομάδα μας τον κ. Νικολαίδη. Είναι δάσκαλος του μπάσκετ. Αυτό ήταν μια δική μου απαίτηση, να φέρουμε έναν δάσκαλο για να μην χάνουμε προσωπικές. Εγώ επειδή είμαι άνθρωπος των αριθμών, είδα πέρυσι πόσα ματς χάσαμε λόγω προσωπικών. Ζήτησα, λοιπόν, ένα πράγμα. Δεν είπα τρίποντα, καρφώματα, αιφνιδιασμούς. Προσωπικές… Άρα θα βάζουμε τις προσωπικές μας.

Τώρα πώς πείσαμε τους παίκτες; Απαιτήσαμε από όλους διετή συμβόλαια. Άρα μονοετή συμβόλαια ο Άρης, σήμερα δεν έχει ούτε μισό. Οσο είμαι εδώ, ο Άρης δεν θα υπογράψει μονοετές συμβόλαιο, εκτός εξαιρετικών εξαιρέσεων. Οχι εξαιρέσεις που θα γίνουν στην αρχή μέχρι το τέλος της χρονιάς. Εννοώ εξαιρέσεων που θα ζητήσουμε εμείς να είναι μικρότερο το συμβόλαιο. Κι αυτό γιατί; Ζήσαμε μια σειρά ετών που ο Άρης γινόταν σκαλοπάτι για την επόμενη μεταγραφή του παίκτη. Δηλαδή τι εννοώ; Ο Άρης είναι μεγάλο brand name, ξέρετε αυτό το έζησα στο Basketball Champions League το οποίο θέλω να ευχαριστήσω… Οταν πήγα στην κλήρωση, στην πρώτη σειρά καθόταν ο εκτελεστικός διευθυντής του Basketball Champions League, της FIBA, o Γενικός Αρχηγός της κατόχου του τροπαίου, της ΑΕΚ δηλαδή, το τιμώμενο πρόσωπο, ο κ. Σάκοτα και δίπλα ο εκπρόσωπος του Άρη. Του Άρη που πέρυσι τερμάτισε 9ος…

Άρα από έξω μας βλέπουν αλλιώς. Και πρέπει να τιμήσουμε το πώς μας βλέπουν. Πώς πήραμε, λοιπόν, τους παίκτες; Το ένα είναι πως είπαμε διετές συμβόλαιο γιατί δεν γινόμαστε σκαλοπάτι για την επόμενη μεταγραφή. Τέλος… Οποιος δεν θέλει, δεν πρέπει να είναι μαζί μας. Πρέπει να υπάρχει πίστη για ομαδική προσπάθεια. Το δύο είναι πως δίνουμε λιγότερα λεφτά από τους άλλους. Τι να κάνουμε; Αυτά έχουμε. Ομως είμαστε Άρης. Εχουμε ένα οργανωμένο τεχνικό επιτελείο. Εχουμε συγκεκριμένο στόχο, ξέρουμε τι μπάσκετ πάμε να παίξουμε και μέσα από αυτό το μπάσκετ, θα βελτιωθούν όλοι οι παίκτες μας γιατί θα αναδειχτεί το σύνολο. Το τρία είναι πως μπορούμε να αξιολογήσουμε τα γύρω γύρω από την προπόνηση και μπορούμε να βοηθήσουμε να βελτιωθούν. Το τέσσερα είναι πως εφόσον βγει αυτό που εμείς λέμε, ο νέος Άρης, όλοι οι παίκτες θα είναι κερδισμένοι γιατί θα είναι σε ένα πετυχημένο σύνολο και σε έναν σύλλογο που θα έχει πετύχει πολύ περισσότερα.

Αυτά είναι το κομμάτι των αρχών και των αξιών. Μου ζητήθηκε να εκχωρήσω τηλεοπτικά, δικαιώματα τρίων ή χορηγίες ως εγγύηση ότι θα πληρωθούν τα μηνιάτικά τους οι παίκτες. Αρνήθηκα σε όλους. Εξήγησα πως ο Άρης θα διαχειρίζεται τον προυπολογισμό του και όχι οι παίκτες. Τους εξήγησα πως αν δεν με πιστεύουν, να μην έρθουν. Δεν τους χρειάζεται όλους ο Άρης. Χρειάζεται όσους πιστεύουν σε αυτόν. Και επειδή εξήγησα πως κανείς δεν πήρε εγγύηση, όλοι δέχτηκαν να έρθουν. Θέλω να τονίσω πως το ρόστερ είναι 100% Αγγέλου. Η ΚΑΕ ανήκει σε μπασκετανθρώπους. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως μπορούμε να τους φέρουμε όλους αυτούς τους παίκτες και τους εξηγήσαμε και τους πείσαμε για το όραμα του νέου Άρη. Θέλω να σας πω πως σε ένα ποσοστό 80%, αν όχι λίγο μεγαλύτερο, είχαμε επιτυχία. Αυτή δεν είναι δική μου.  Η επιτυχία των παικτών ανήκει στον Αγγέλου, όχι σε μένα. Ως προς αυτό, όλοι μας του είμαστε εγνώμονες. Ως προς τους άλλους της οικογένειας του Άρη, θέλω να ευχαριστήσω αυτόν από τον οποίο όλα ξεκίνησαν, τον Χάρη Παπαγεωργίου για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που έδειξε από την πρώτη στιγμή στον εγχείρημα. 

Και θέλω να πω ότι κι εγώ θα σταθώ μέχρι την τελευταία στιγμή αντάξιος των προσδοκιών του. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γιαννάκη για την βοήθεια που μας έδωσε πέρυσι. Ηρθε σε ένα σωματείο που όλοι ήταν απλήρωτοι. Κράτησε ζωντανή την ομάδα. Οι περισσότεροι ήξεραν πως δεν θα πάρουν ούτε μισό ευρώ. Και γι’ αυτόν τον λόγο του είμαστε ευγνώμονες… Μεγάλωσα σε ένα δωμάτιο με φωτογραφία του Γκάλη και του Γιαννάκη. Οπως είπα στον κόουτς, τον κ. Γιαννάκη, εγώ δεν μπορώ να τον δω σαν άνθρωπο. Τον βλέπω σαν άγαλμα. Τον βλέπω σαν όραμα. Οταν τον χαιρέτησα για πρώτη φορά, δεν μπορούσα να το πιστέψω πως χαιρετούσα τον μεγάλο Γιαννάκη. Οσον αφορά τον Γκάλη, είναι ένα χωριστό κεφάλαιο στο παγκόσμιο μπάσκετ. Είναι ακόμη πιο χωριστό κεφάλαιο στο ευρωπαικό μπάσκετ και είναι το κεφάλαιο στον Άρη. Ολοι μας τον θαυμάζουμε. Δεν θα πω τι και αν μπορεί να προσφέρει στην ομάδα. Μπορεί να προσφέρει, αν το θελήσει ο ίδιος. Εχω βρεθεί με τον κ. Γκάλη και τον κ. Σαμαρά. Η προσέγγιση είναι σε καλό επίπεδο. Δεν θα προκαταβάλλω αν επιστρέψει και με ποιον ρόλο στην οικογένεια του Άρη. Ολοι μας το ελπίζουμε… Εγώ πρέπει να βρω τον τρόπο γι’ αυτό. Οταν θα τον δείτε μαζί μας, τότε θα ξέρετε πως τον βρήκα. Αν δεν τον δείτε μαζί μας, εγώ δεν μπορώ να κάνω δήλωση για λογαριασμό του μεγάλου Νίκου Γκάλη. Τον οποίω τιμώ και επειδή τιμώ και επειδή ξέρω πως άλλος ο Άρης με Γκάλη και άλλος ο Άρης δίχως Γκάλη, δεν θα πω τίτοτα περισσότερο. Οι κουβέντες, πάντως, υπάρχουν. Πέρα από τον Γκάλη, όμως, είμαστε στην διαδικασία που παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο από όσο ήλπιζα, θα διευρύνουμε το Δ.Σ. με μπασκετικές προσωπικότητες της χώρας και της πόλης μας. Μέσα σε αυτά ελπίζουμε να είναι κι άλλα κομμάτια της χρυσής εποχής του Άρη. Οταν ανακοινωθεί το νέο Δ.Σ., τότε θα ενημερωθείτε με λεπτομέρειες γι’ αυτό”.

goulielmos papageorgiou

Για το ότι είπε πως θα “βάλει” 500.000 ευρώ στην ΚΑΕ με φίλους του: “Τα επόμενα πέντε χρόνια θα μπουν 2,5 εκ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα καλύψει τον διακανονισμό των παλιών χρεών. Αρα η ομάδα θα κινείται σαν να μην έχει χρέη. Άρα, εισπράττει 1 εκ. ευρώ δίχως χορηγίες, τότε θα ξοδεύει 1 εκ. ευρώ. Είπαμε λοιπόν… 500.000 ευρώ για παλιά χρέη και 1 εκ. ευρώ το ποσό που εισπράττουμε κάθε χρόνο ως τρέχοντα έσοδα με τα οποία θα αντιμετωπίζονται τα τρέχοντα έδοδα. Αρα θα έχουμε ισοσκελησμένο ισολογισμό. Οσα εισπράττουμε, τόσα ξοδεύουμε. Τα 400.000 ευρώ τα λεφτά που πρέπει να πληρώσουμε στους αθλητές, συν φόροι, συν ΙΚΑ, συν έξοδα, συν τα αεροπορικά εισιτήρια, συν ξενοδοχεία, αυτά είναι 1 εκ. ευρώ. Θέλω να δημιουργήσω τέτοιες δομές μέσα στην ΚΑΕ έτσι ώστε να μην μπορεί να την χρεοκοπήσει κανείς την ομάδα μας. Να μην χρειάζεται να καρδιοχτυπά ο μέσος Αρειανός. Και εγώ έτσι ξεκίνησα. Καρδιοχτύπησα για την ομάδα μου.

Αυτό σημαίνει σημπίεση εξόδων και αύξηση εσόδων. Και οι χορηγοί πρέπει να δώσουν εμπιστοσύνη στην ΚΑΕ. Η διαφήμιση έχει να κάνει με το αθλητικό αποτέλεσμα. Αν ο Άρης πέρυσι ήταν πρωταθλητής, δεν θα είχαμε τόσα πολλά προβλήματα. Αλλά τελείωσε 9ος, ούτε καν 8ος. Για το ποιοι είναι μαζί μου, καταρχάς δεν υπάρχει άτομο από πίσω μου. Είναι ο… κανείς. Αν υπήρχε άτομο από πίσω μου, τόσο ισχυρός, δεν θα είχα το δικαίωμα να μην το έχω πει. Δεν θα είχα το δικαίωμα αυτό να μη το εξηγήσω στον μέσο Αρειανό. Ο άνθρωπος που βάζει τα χρήματα είμαι εγώ και υπάρχουν άλλοι τρεις άνθρωποι που βάζουν μικρότερα ποσά. Αλλά δεν θέλουν να γνωστοποιήσουν την παρουσία τους. Μάλιστα υπάρχει άτομο που δεν είναι Αρειανός αλλά τον συγκινεί το ότι ο Άρης είναι το τελευταίο αθλητικό θαύμα της Ευρώπης. Αυτό το κοινωνικό-οικονομικο-αθλητικό θαύμα που λέγεται Άρης είναι ο μόνος που μπορεί να το ξανακάνει”.

Για τον Αγγέλου: “Εχουμε την τύχη να έχουμε τον καλύτερο προπονητή της Α1. Το να έχεις καλό προπονητή, πρέπει και να μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του. Ο Αγγέλου είναι εγωιστής αλλά έχουμε μια τρομερή σχέση. Σε ένα πράγμα διαφωνήσαμε μόνο, σε ένα…. Το αποτέλεσμα που βλέπετε, είναι προιόν τρομερής δουλειάς. Η κάθε επιλογή γίνεται μετά από πολλή σκέψη. Το αθλητικό κομμάτι οφείλεται εξ ολοκλήρου στον Αγγέλου. Ο Πεταλίδης είναι πως αν η μπάλα μπαίνει μέσα, η διοίκηση είναι καλή. Αν δεν μπαίνει, η διοίκηση είναι χάλια. Αρα πρέπει να του δώσουμε εμπιστοσύνη (στον Αγγέλου). Για τα 10 χρόνια που ανέφερα για τον Αγγέλου, είπα πως θα θεωρήσω τον εαυτό μου πετυχημένο, αν καταφέρω να τον κρατήσω για 10 χρόνια. Μα, για να μείνει ο κ. Αγγέλου για 10 χρόνια -επειδή όπως σας είπα είναι ένας άνθρωπος τρομερά φιλόδοξος και εγωιστής- πάει να πει ότι είναι πετυχημένος. Πιστεύετε πως ο Αγγέλου αν δεν καταφέρει να έχει επιτυχίες στον Άρη, θα μείνει; Σας θυμίζω πως ο Αγγέλου είναι τεχνικός Ευρωλίγκας”.

Για το αν υπάρχει ειδικός όρος με τον Λάσκαρη για την διαδικασία μεταβίβασης μετοχών: “Οχι κανείς όρος”.

Για τα χρέη: “Εχουν μειωθεί τα χρέη… Δεν έχουμε κλείσει. Για να ξέρουμε που πάει το χρέος μας, θα πρέπει μετά την διαπραγμάτευση, να φτάσουμε σε συμφωνία με τους παίκτες και να υπογράψουμε συμφωνητικό αλλά και να πληρωθεί η προκαταβολή”.

Για τις απαγορεύσεις μεταγραφών και για τις ακαδημίες: “Το θέμα του ban είμαι μεγάλο. Η ομάδα θωρακίστηκε πως θα παίξει με ή χωρίς ban. Εκτιμώ πως πριν τον Δεκέμβρη, αυτό το θέμα θα έχει κλείσει. Οσον αφορά τις ακαδημίες, θα διαφωνήσω πως σέρνεται το ζήτημα των ακαδημιών. Ο Άρης πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το επίπεδο, στο παιδικο-εφηβικό. Γιατί πρέπει να είναι η πηγή για να αντλεί το ανδρικό πρωταθλητές. Ποιος είναι ο σχεδιασμός μας; Ο σχεδιασμός, πάντως, είναι -και σε αυτό θέλω όλοι να δώσουμε προσοχή- κάποιοι από εμάς να δώσουμε παραπάνω χρηματοδότηση. Ή να βρούμε τον τρόπο να έρθει παραπάνω χρηματοδότηση. Ο σχεδιασμός της ομάδας είναι ο εξής. Ο Άρης για να γίνει αυτό που ήταν, θα πρέπει να κάνει ένα σκληρό ελληνικό κορμό. Αρα μέσα στην επόμενη πενταετία-εξαετία να κρατήσει τους πρωταθλητές που βγάζει. Γιατί βγάζει πρωταθλητές… Κακά τα ψέματα έχουμε γεμίσει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναικό με παίκτες του Άρη. Εχουμε γεμίσει τις ξένες ομάδες με παίκτες του Άρη. Οι μόνοι παίκτες που δεν παίζουν στον Άρη είναι οι Αρειανοί.

Αρα πρέπει οι παίκτες που θα βγαίνουν από το παιδικό-εφηβικό του Άρη και που θα ξέρουν πως η φανέλα είναι βαριά και πρέπει να την τιμούν, πρέπει να μείνουν στην ομάδα. Αυτοί που αξίζουν… Αυτό είναι μια μπερδεμένη διαδικασία που σημαίνει πως θα πρέπει οι ακαδημίες να δουλεύουν σωστά, σωστά να προάγονται τα παιδιά, να αφήνουμε τις ψυχές των παιδιών αυτών αγνές, να μείνουν στο μπάσκετ, να ακούν τους προπονητές τους, να ακούν τις διοικήσεις. Ο κ. Ψηφίδης, ίσως, ξέρει καλύτερα από όλους μας να μας ενημερώσει γι’ αυτό το θέμα. Και να πω ότι σε αυτό το θέμα με τον Α.Σ. είμαστε 100% στο ίδιος μήκος κύματος.  Θα πρέπει να μεγαλώσουν οι ακαδημίες μας, να έχουμε περισσότερα παιδιά. Θα πρέπει τα κατάλληλα παιδιά να προωθούνται παιδικό και εφηβικό. Με αξιοκρατικά κριτήρια. Οχι με ποιος είναι φίλος του τάδε προπονητή και ποιον ξέρει κάποιος. Αρα θα πρέπει να θίξουμε και ένα θέμα τώρα. Θα πρέπει να σταματήσουν διάφοροι που πιάνουν τους προπονητές και λένε ‘βάλε το παιδί μου’. Θα πρέπει παίκτες είτε να δοθούν δανεικοί, είτε να μένουν στο ανδρικό του Άρη, αν είναι τόσο μεγάλα ταλέντα. Θέλουμε ο κορμός να είναι ελληνικός. Πρέπει να τελειώνουμε με τα παλιά χρέη. Αν έρθει ο Αρειανός και αγκαλιάσει την προσπάθεια, αυτό θα γίνει πιο γρήγορα. Θέλουμε οι Ελληνες να πρωταγωνιστούν στην ανδρική ομάδα”.

Για το αν επιθυμεί να βρει επιχειρηματία για την ΚΑΕ: “Μπαίνω στη λογική να είμαι εδώ για 7-8-10 χρόνια. Αν βρεθεί αυτός ο επιχειρηματίας που θα διασφαλίσει 3-4-5 εκ. ευρώ στον Άρη, εγώ θα του δώσω τις μετοχές, Μακάρι να είναι ο… Μπιλ Γκέιτς. Αν βρεθεί επιχειρηματίας, εγώ θα του δώσω και 500.000 ευρώ. Θα γυρίσω έτσι στην αγαπημένη μου θέση, σε αυτή του φιλάθλου. Πιστεύω θα έρθει επιχειρηματίας, όταν όμως έχουν σβήσει τα παλιά χρέη, όταν έχει μπει σε μια τροχιά η ομάδα”.

Για το Παλέ: “Μεγάλωσα με το όνειρο πως θα ανήκει στον Άρη. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε τα χρόνια του Αυτοκράτορα. Με τον κ. Υφυπουργό είμαστε σε καλή επικοινωνία με όλα τα θέματα. Υπάρχει ένα θέμα με την συμφωνία που υπήρχε με την προηγούμενη διοίκηση. Θα λυθεί αυτό και πρέπει να λυθεί σύντομα. Το καλό του Άρη είναι το καλό του μπάσκετ”.

Για την ΕΕΑ: “Για μια παλαιότερη υπόθεση, ως σημερινός ιδιοκτήτης κλήθηκα εγώ. Δεν είναι κάτι δηλαδή…”.

goulielmos 1

Για τα ban: “Είναι ο Ντραγκίσεβιτς, ο Σανικίτζε -ο Τζένκινς δεν έχει επιβάλλει ban αν θυμάμαι καλά- ο Μαρμπλ, ο Μπάκνερ, ο Καββαδάς και ο Σκορδίλης. Με δύο από αυτούς έχουμε ήδη υπογράψει, με δύο από αυτούς έχουμε συμφωνήσει και μένει να υπογραφεί το συμφωνητικό και να δοθεί η προκαταβολή και με δύο από αυτούς συν τον Κάμινγκς, μένει να βρούμε μια συμφωνία. Με όσους συμφωνήσαμε, θέλω να τους ευχαριστήσω. Αυτοί οι άνθρωποι με μεγάλο σεβασμό αντιμετώπισαν το πρόβλημα του Άρη. Ο Καββαδάς είναι πολύ καλός παίκτης και εξαιρετικό παιδί. Μακάρι να τον είχαμε στην ομάδα μας, αλλά τον κράτησε η άτιμη η ΑΕΚ”.

Για Μούρτο-Τσαιρέλη: “Με τον Σπύρο έχουμε βρει λύση, δεν έχουμε θέμα αντιδικίας. Το παιδί διακανόνισε και ‘κούρεψε’. Το ότι δεν έμεινε εδώ, είναι γιατί ο ίδιος ήθελε να πάει κάπου αλλού. Ο Μιχάλης είναι φίλος μου, τον αγαπώ πολύ… Θέλω να του ευχηθώ να κερδίζει με την ομάδα του πάντα, εκτός από τα ματς με τον Άρη. Κι αυτόν τον ευχαριστώ, κι αυτός ‘κούρεψε’ χρέος. Το ότι δεν έμεινε μαζί μας, δεν είναι επιλογή μου. Η ομάδα είναι… Αγγέλου. Το αν ήθελα εγώ να μείνει, ξέρετε πρέπει να έχεις υπακοή στους υπεύθυνους. Τώρα άλλο το ότι αν δεν πάμε καλά, εμένα θα βρίζουν.. Τον Μιχάλη τον θεωρώ φίλο μου και Αρειανό. Και ο Μούρτος το ίδιο”.

Για τα διαρκείας: “Το τμήμα μάρκετινγκ με τον κ. Παρταλίδη είναι πολύ δραστήριο. Και τιμά τις αρχές αυτής της προσπάθειας. Στο ποιος θα είναι ο μέγας χορηγός, ακόμη δεν ξέρω. Θα έχουμε χορηγούς, είναι βέβαιο… Έχουμε ήδη κάποιες, ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί. Ο μπασκετικός Άρης ενδιαφέρει το σύμπαν και τον μπασκετικό Άρη δεν πρέπει να τον πουλήσουμε φθηνά. Δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε την αξία μας. Είναι βέβαιο πως πρέπει να τον πουλήσουμε. Οσο δεν τον πουλάμε, τόσο εμείς υποβαθμίζουμε την αξία του. Σε μια εβδομάδα από σήμερα, θα κυκλοφορήσουν τα διαρκείας. Είναι το πιο σημαντικό μας κομμάτι τα διαρκείας για την φετινή μας χρηματοδότηση. Τα πιο κάτω από τα ακριβά, θα είναι πιο φθηνά φέτος από πέρυσι. Ελπίζω ο κόσμος να αγκαλιάσει την προσπάθεια με όλη του την αγάπη και όλη του την δύναμη, τον καλούμε σε αυτή την προσπάθεια… Θέλουμε το Παλέ πάντα γεμάτο γιατί αυτός είναι ο Άρης. Θα ενημερωθείτε για το θέμα των διαρκείας. Η διοικητική εικόνα της ΚΑΕ δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που είδα όταν μπήκα βλέποντας ότι χτίζεται ο νέος, τίμιος και σιγά-σιγά μεγάλος Άρης”.

Για τις επαφές με όσους χρωστά η ΚΑΕ: “Στην αρχή οι παίκτες μου έκλειναν το τηλέφωνο στα μούτρα. Τώρα με εμπιστεύονται. Γιατί δίνω αλήθεια… Και η αλήθεια μου είναι πως δεν μπορώ να πληρώσω τα 5 εκ. ευρώ. Όποιος θέλει να επιμείνει στο όνειρο πως θα πάρει 5 εκ., θα μείνει στο όνειρο… Δεν είδα, πάντως, κακή πρόθεση από κανέναν. Είναι και η δουλειά μου που ξέρω να διαχειριστώ το στρες και την πίεση του ‘δεν έχω λεφτά, δεν μπορώ να πληρώσω, δεν μπορώ να αντεπεξέλθω’. Αν αντιμετωπίσω πρόβλημα, ξέρω πως θα το λύσω. Δεν έχουν δίκιο μόνο όσοι απαιτούν από τον Άρη. Και ο Άρης έχει δίκιο… Εχουμε υπομονή και με πίστη σε αυτό που κάνουμε. Οι μισές ομάδες της Α1 χρωστάνε περισσότερα από τον Άρη για την περσινή χρονιά. Όμως κανείς δεν μιλάει… Κι αυτό γιατί δεν ενδιαφέρουν κανέναν επικοινωνιακά αυτές οι ομάδες”.

Για τον στόχο στο εξής: “Ο στόχος είναι το 50% των χρεών, δηλαδή τα πέντε χρόνια τα 2,5 εκ. ευρώ. Σίγουρα, πάντως, ο Άρης πρέπει σιγά-σιγά να φτιάξει περιουσιακά στοιχεία. Δεν γίνεται να μην έχει γήπεδο, να μην έχει κτίρια να φιλοξενεί τους αθλητές του, να μην έχει ένα δεύτερο, ένα τρίτο προπονητήριο… Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν. Αλλά δεν γίνονται όλα σε μια μέρα, αλλά σιγά-σιγά”.

Για το αν έδωσε λεφτά στον Λάσκαρη: “Αυτό είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Δεν μπορώ να πω. Το ποσό του Λάσκαρη έχει κεφαλοποιηθεί”.

Για τους Καπάζογλου-Ζουλιάμη: “Είναι κοντά μας… Ο Καπάζογλου λειτουργούσε ως G.M. της ομάδας, όταν εδώ δεν ήταν κανείς. Του χρωστάμε ένα ευχαριστώ. Βοηθάει ακόμη στα ‘κουρέματα’ (σ.σ. με τα χρέη) και είναι μέσα στην ομάδα των ανθρώπων που παίρνουμε τεχνογνωσία για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Με τον Ζουλιάμη είμαστε φίλοι. Ευχαριστώ, επίσης, τον κ. Πλιάκη που είναι κι αυτός στην οικογένειά. Ολοι είμαστε στην οικογένεια του Άρη. Πρέπει να ανοίξει ξανά η αγκαλιά για την ομάδα. Εγώ θέλω να γίνει μια πόλη, μια ομάδα, ένα χρώμα στο μπάσκετ…”.

Για το Μουσείο: “Την πρώτη φορά που μπήκα εδώ ένιωσα δέος. Το Μουσείο είναι κάτι που πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή. Πρέπει το τμήμα μάρκετινγκ, επικοινωνίας και εμπορικό να αναδείξει την ικανότητα διαφημίσεων του Μουσείου. Να μπουν χορηγίες στο Μουσείο για το Μουσείο… Οπως στις ακαδημίες, στο παιδικό και το εφηβικό για να έχουν δικό τους ταμείο υπό τον έλεγχο της ΚΑΕ που είναι υπό τον έλεγχο του Α.Σ.. Δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται, απλά αυτά που δεν αντιμετωπίζονται”.

Για το θέμα του ΕΣΑΚΕ: “Ο ΕΣΑΚΕ κατά την δική μου άποψη, δεν εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο υπάρχει. Είναι βέβαιο πως ο Άρης πρέπει να έχει κυρίαρχο ρόλο. Διότι έχει κυρίαρχο ρόλο στο ελληνικό μπάσκετ. Ο Άρης πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, πρέπει να αλλάξει τον ΕΣΑΚΕ… Σιγά-σιγά το μπάσκετ μαζί με τις άλλες ομάδες πρέπει να κάνουμε ξανά αγαπημένο προϊόν της ελληνικής οικογένειας”.

Για το Δημόσιο: “Για τα χρήματα προς το Δημόσιο είναι 1,5 εκ. ευρώ, για τις 120 δόσεις ο Άρης έχει πρόβλημα πως δεν έχει κερδοφόρα χρήση και πως είναι στο άρθρο 99. Αν χρειαστεί, θα το χρησιμοποιήσουμε. Και θα μπουν κάποιοι στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Θέλουμε, πάντως, να βρεθεί λύση φιλικά. Αν κάποιοι μας υποχρεώσουν να μπούμε εκεί, θα το κάνουμε”.

Για τον νέο Άρη: “Ο νέος Άρης πρέπει να είναι επικοινωνιακός. Στις 3/9 θα ξεκινήσει ένας καινούριος θεσμός που είναι το “Open ARIS Day”. Είναι στα πρότυπα κάποιων Αμερικάνικων εκδηλώσεων. Θα υπάρχουν περίπτερα δημοσιογράφων και τηλεοράσεων. Θα υπάρχουν κάποιες άλλες μικρές άλλες εκδηλώσεις και διαγωνισμοί. Τα ξέρω αλλά δεν είναι δουλειά μου να σας τα εξηγήσω ακριβώς τώρα. Αυτό είναι ένα από τα βήματα που θα κάνει η ΚΑΕ Άρης. Θα γίνουν πολλά τέτοια ώστε να ξαναγίνει η αγαπημένη της καρδιάς μας, που για μένα είναι ήδη. Δεύτερον, αυτό γίνεται για να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον μέσο Αρειανό. Τότε για πρώτη φορά θα διατεθούν και τα διαρκείας”.

https://www.youtube.com/watch?v=toxXbCjZ9fM

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Δραγόλιας
Περισσότερα σε Άρης

Δειτε επισης

Ο Τζοέλ Εμπίντ πάσχει από παράλυση Bell

Επιβεβαίωσε ο Εμπίντ πως πάσχει από τη νόσο Bell Σε μια αποκάλυψη προέβη ο Έιντριαν Βοϊναρ…