Η ιστορία του; Τεράστια… Οι οπαδοί του; Γνωστοί για το απίστευτο πάθος τους και για το ότι τον ακολουθούν πιστά και παντού… Οι μεγάλες προσωπικότητες που έχουν φορέσει την φανέλα του; Ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Χάρης Παπαγεωργίου αλλά και πολλοί ακόμη…
Όλα τα παραπάνω τα αναφέρουμε για τον Άρη ο οποίος σήμερα (25/3) γιορτάζει τα 104 χρόνια από την ίδρυσή του (ήταν 25 Μαρτίου του 1914 όταν “γεννήθηκε η ομάδα της Θεσσαλονίκης με έμβλημά της τον Θεό του Πολέμου) έχοντας ως καμάρι του το τμήμα μπάσκετ. Το οποίο έχει δοξάσει τον σύλλογο σε Ελλάδα και Ευρώπη, συνολικά έχει 21 τίτλους, αλλά και πάρα πολλές ακόμη σπουδαίες στιγμές ανεξάρτητα αν δεν συνοδεύτηκαν με κάποιο τρόπαιο.
Μπορεί στον Άρη να λείπει ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ωστόσο κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό. Τα χρόνια της αυτοκρατορίας του στην Ελλάδα και της προσπάθειας που έκανε για να “ανέβει” στην κορυφή της Ευρώπης, απέκτησε τέτοια αίγλη που ακόμη και τώρα οι… πάντες τον σέβονται, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και εκτός συνόρων.
Με αφορμή τα γενέθλια του Άρη, ας σταθούμε σε κάποιες μεγάλες στιγμές των “κιτρίνων” και πιο συγκεκριμένα στους τίτλους του. Για να φτάσει σε αυτούς και για να “χτιστεί” η αυτοκρατορία του συλλόγου ο Άρης χρειάστηκε κάποιες εμβληματικές μορφές του που θα τον βοηθούσαν να αρχίσει να “γιγαντώνεται” ολοένα και περισσότερο.
Ο Ανέστης Πεταλίδης, ο Χάρης Παπαγεωργίου (o τραυματισμός που είχε στον αχίλλειο τένοντα αποτέλεσε “φρένο” στο να εξελιχθεί η καριέρα του καθώς έμεινε εκτός για τρία χρόνια, σε μια περίοδο που έδειχνε πως διαθέτει τεράστιες δυνατότητες) και ο Γιάννης Ιωαννίδης (επί σειρά ετών παίκτης των “κιτρίνων” και εν συνεχεία προπονητής) “έδωσαν” πολλά στον Άρη ο οποίος συνεχώς “μεγάλωνε” και την σεζόν 1978-79 κατέκτησε το πρωτάθλημα (ήταν το δεύτερο πρωτάθλημα για το τμήμα μπάσκετ καθώς το πρώτο είχε “έρθει” την σεζόν 1929-30).
https://www.youtube.com/watch?v=X8IwP2JTQQs
Εκείνος ο τίτλος του 1978-79 ήταν σημαντικός για να “χρησιμοποιηθεί” ως “όπλο” για την απόκτηση του Νίκου Γκάλη τον οποίο είχαν προσεγγίσει πολύ όμορφα οι άνθρωποι του Άρη και έτσι ο “γκάνγκστερ” μετακόμισε στους “κιτρίνους” (ο Γκάλης παλαιότερα για την μετακόμισή του στον Άρη είχε πει πως “η μάνα μου ήταν άρρωστη εκείνη την εποχή. Εκπρόσωπος του Άρη ήταν ο κ. Τσιλιγκαρίδης, ήρθε με εικόνες για την μάνα μου, έτσι ανθρώπινα και πολύ ωραία. Επέλεξα να έρθω στη Θεσσαλονίκη”).
Την σεζόν 1982-83 η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε ακόμη ένα τρόπαιο πρωταθλητή και το 1984 αποκτήθηκε ο Παναγιώτης Γιαννάκης ο οποίος έκανε ένα τρομερό δίδυμο με τον Γκάλη. Αποτελούσαν… πρόβλημα για οποιονδήποτε αντίπαλο του Άρη ο οποίος άρχισε να “σαρώνει” σε ό,τι αφορά τους τίτλους.
Την σεζόν 1984-85 οι “κίτρινοι” κατέκτησαν το πρώτο τους νταμπλ. Στο πρωτάθλημα είχαν μόλις μια ήττα ενώ στον τελικό του Κυπέλλου ο Άρης κέρδισε τον Παναθηναϊκό με 86-70.
Πρωτάθλημα και πάλι την σεζόν 1985-86 (καμία ήττα) και μετά… συνήθεια στις νίκες. Τις σεζόν 1986-87 και 1987-88 ο Άρης κατέκτησε το πρωτάθλημα έχοντας μόνο θετικά αποτελέσματα ενώ το 1987 “σήκωσε” το Κύπελλο Ελλάδας με αντίπαλο τον Πανελλήνιο (100-70) και το 1988 το “θύμα” του στον τελικό Κυπέλλου ήταν η ΑΕΚ (84-71).
Την σεζόν 1988-89 ακόμη ένα νταμπλ… Το αήττητο των 80 σερί νίκων (!) για τους “κίτρινους” “έσπασε” σε αγώνα με τον ΠΑΟΚ (81-78) αλλά… μικρό το κακό για τον Άρη αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα αλλά και το Κύπελλο στον τελικό με αντίπαλο τους “ασπρόμαυρους” (νίκη με 91-86).
Την σεζόν 1989-90 “έρχεται” ακόμη ένα πρωτάθλημα αλλά και ακόμη ένα Κύπελλο (το 1990 ο Άρης κατέκτησε το Κύπελλο κερδίζοντας με 75-62 τον ΠΑΟΚ). Το 1990-91 ήταν το τελευταίο πρωτάθλημα των “κιτρίνων” ενώ το 1992 ο Άρης “σήκωσε” το Κύπελλο, στον τελικό (74-62) με την ΑΕΚ.
Το 1993 η ομάδα της Θεσσαλονίκης έπειτα από προσπάθεια ετών και αφότου πρώτα προσπάθησε να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης σε τρία φάιναλ φορ (το 1988 στην Γάνδη, το 1989 στο Μόναχο και το 1990 στην Σαραγόσα), κατέκτησε το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο (Κύπελλο Κυπελλούχων). “Γονάτισε” την Εφές με 50-48 στο Τορίνο έχοντας στο γήπεδο πάνω από 5.000 φιλάθλους.
Το 1997 ο Άρης κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς κερδίζοντας στην Τουρκία την Τόφας με 70-88 και καλύπτοντας το -11 της ήττας (66-77) στο Παλέ (έγιναν δύο τελικοί και στον δεύτερο υπήρξε αυτή η μεγάλη ανατροπή).
Το 1998 σε μια δύσκολη χρονιά με οικονομικά προβλήματα οι “κίτρινοι” στο Παλέ “σήκωσαν” το Κύπελλο νικώντας την ΑΕΚ με 71-68 ενώ το 2003 ξανά στο Παλέ κέρδισαν την Προκόμ στον τελικό με 84-83, με καλάθι του Ραΐτσεβιτς στο φινάλε του αγώνα. Έτσι κατέκτησαν το τρίτο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο.
Ο τελευταίος τίτλος του Άρη ήταν το 2004, στον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να επικρατεί με σκορ 73-70.
Από τότε ο Άρης δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο. Συμμετείχε στη Euroleague, μετέπειτα υπήρχε ένα πολύ δύσκολο διάστημα που αντιμετώπισε μεγάλα οικονομικά προβλήματα ενώ η εποχή Λάσκαρη άρχισε με… όνειρα αλλά η συνέχεια είναι γνωστή με τα πολλά “αγκάθια” που εμφανίστηκαν.
Πλέον οι “κίτρινοι” με τον Δημήτρη Γουλιέλμο θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή, να “σηκωθούν” και πάλι “όρθιοι” και με το βάρος της φανέλας που διαθέτουν αλλά και τον κόσμο που ξέρει να στηρίζει άψογα τον Άρη, η ομάδα της Θεσσαλονίκης σε βάθος χρόνου να θέσει και πάλι υψηλούς στόχους. Όπως άλλωστε αυτό επιβάλλει η ιστορία της… Μην ξεχνάμε ότι ο Άρης αναδείχτηκε η καλύτερη ελληνική ομάδα του 20ού αιώνα.
Κάποια κατορθώματα του Άρη:
– Η ομάδα μπάσκετ του Άρη ψηφίστηκε ως η καλύτερη στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως αθλήματος, για τον 20ό αιώνα
– Επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα Ελλάδας
– Τέσσερα συνεχόμενα Κύπελλα Ελλάδας
– Πέντε νταμπλ
– Τέσσερα συνεχόμενα νταμπλ
– Τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα δίχως ήττα
– Δύο συνεχόμενα νταμπλ δίχως ήττα
– 80 συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα