Κεντρική Ελλάδα Αφιέρωμα Οι προπονητές που ξεχώρισαν

Οι προπονητές που ξεχώρισαν

aris team pagkos priftis

aris-team-pagkos-priftis

Μετά τους ξένους παίκτες που ξεχώρισαν με τις εμφανίσεις τους στην κανονική διάρκεια της φετινής Basket League, το eBasket.gr επιχείρησε να βρει τους τρεις προπονητές που διακρίθηκαν μέσα από τη σκληρή δουλειά τους, οδηγώντας τις ομάδες τους στην επίτευξη των στόχων τους.

Ξεχωρίσαμε τον προπονητή του Άρη, Δημήτρη Πρίφτη, τον τεχνικό του Λαυρίου, Χρήστο Σερέλη και τον κόουτς των Τρικάλων, Κώστα Φλεβαράκη.

Δημήτρης Πρίφτης (Άρης)

priftis-xanthopoulos

Το βραβείο του καλύτερου προπονητή της Basket League πηγαίνει στον Δημήτρη Πρίφτη. Ο 48χρονος τεχνικός του Άρη διανύει τη δεύτερη του χρονιά στον “κιτρινόμαυρο” πάγκο, οδηγώντας τους Θεσσαλονικείς σε μία εξαιρετική πορεία σε Ελλάδα κι Ευρώπη.
Κατάφερε να “σπάσει” με τον Άρη το φράγμα των 20 νικών στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, έχοντας ρεκόρ 20-6, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη της ομάδας στα τελευταία 23 χρόνια.

Ο Δημήτρης Πρίφτης έχτισε μία ομάδα, το βασικό όπλο της οποίας είναι η εξαιρετική αμυντική λειτουργία της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Άρης έχει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του ελληνικού πρωταθλήματος (1761 πόντους παθητικό), όντας πάνω από τον Παναθηναϊκό (1770 πόντους) και υστερώντας μόνο από τον Ολυμπιακό (1629 πόντους), ο οποίος έχει, βέβαια, να δώσει ακόμα έναν αγώνα με το Ρέθυμνο.

Στον Έλληνα τεχνικό πιστώνεται, επίσης, το εξαιρετικό πρόσωπο που έδειξε ο Άρης σχεδόν όλα τα ντέρμπι της κανονικής διάρκειας. Κέρδισε μέσα-έξω τους βασικούς αντιπάλους ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ενώ ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικός στα εντός έδρας παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, αλλά και στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου με τους “ερυθρόλευκους” στο ΣΕΦ. Μοναδικό μελανό σημείο ήταν η βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Κύπελλο.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στις εξαιρετικές επιλογές ξένων παικτών το καλοκαίρι. Κάλυψε το μεγάλο κενό του Αλέξανδρου Βεζένκοφ, ενώ έφερε στην Ελλάδα τους Τζέρελ ΜακΝιλ και Οκάρο Ουάιτ, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε δύο από τους κορυφαίους Αμερικανούς παίκτες του πρωτάθληματος. Ακόμα επέλεξε να φέρει στη Θεσσαλονική δύο παίκτες (Ουότερς και Χάγκινς) από τον Κολοσσό Ρόδου, έναν (Ζάρας) από τον ΚΑΟΔ και έναν από τα Τρίκαλα (Τσούπκοβιτς), οι οποίοι τον έβγαλαν και με το παραπάνω “ασπροπρόσωπο”, ενώ στήριξε όλους τους παίκτες του, χωρίς να προχωρήσει σε αλλαγές στο ρόστερ μεσούσης της σεζόν.

Χρήστος Σερέλης (Λαύριο)

Christos Serelis-Lavrio-Laurio

Εξαιρετική δουλειά στην πρώτη του χρονιά στην Α1 έκανε ο Χρήστος Σερέλης. Ο προπονητής του Λαυρίου δεν είχε κοουτσάρει ξανά ομάδα στα μεγάλα σαλόνια, παρόλ’ αυτά δεν δυσκολεύτηκε να εκπληρώσει τον στόχο της ομάδας του, ο οποίος ήταν η παραμονή στην κατηγορία. “Άγγιξε”, μάλιστα, και την είσοδο στα πλέι οφ, αλλά “λύγισε” στις τελευταίες δύο αγωνιστικές.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός πως η ομάδα του Λαυρίου στήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, καθώς κλήθηκε να αντικαταστήσει την τελευταία στιγμή τον ΚΑΟΔ, ο οποίος διαλύθηκε.

“Ο κόουτς είναι ο άνθρωπος που καθοδήγησε το Λαύριο στην άνοδο από τις χαμηλές κατηγορίες στην καλή χρονιά στην Α1. Σερέλης και Λαύριο είναι έννοιες ταυτόσημες!”, είχε δηλώσει στο eBasket.gr ο Βαγγέλης Σακελλαρίου.

“Η καλή πορεία μας οφείλεται στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των παικτών που βρισκόταν από πέρυσι στην ομάδα με τους ποιοτικούς ξένους παίκτες που ήρθαν φέτος στην ομάδα και φυσικά τον Νίκο Μπάρλο. Έχουμε καλή ισορροπία και ο κόουτς Σερέλης κάνει εξαιρετική δουλειά. Συνέχισε τη συνταγή των προηγούμενων χρόνων και του βγήκε”, είχε προσθέσει στο eBasket.gr για τον Χρήστο Σερέλη ο Σάκης Γιαννακόπουλος.

Πράγματι, ο τεχνικός του Λαυρίου έκανε εξαιρετική δουλειά, καθώς συνδύασε το παλιό στοιχείο της ομάδας (Σακελλαρίου, Γιαννακόπουλος, Περράκης κ.α) με εξαιρετικές επιλογές ξένων παικτών (Κρουμπάλι, Νίξον, Γιανγκ κ.α), αλλά και με τον Νίκο Μπάρλο, ο οποίος έχει πλούσια εμπειρία από τα μεγάλα σαλόνια, μεταλαμπαδεύοντας την στους νεοφώτιστους.

Κώστας Φλεβαράκης (Τρίκαλα)

Kostas-Flevarakis-Trikala

Για το τέλος, αφήσαμε τον Κώστα Φλεβαράκη, ο οποίος για ακόμα μία χρονιά κατάφερε να διατηρήσει τα Τρίκαλα στα μεγάλα σαλόνια. Η ομάδα της Θεσσαλίας ήταν από τα φαβορί φέτος για υποβιβασμό, ωστόσο ο Έλληνας τεχνικός, με τη σκληρή του δουλειά, κατάφερε και φέτος να σώσει την παρτίδα.

Απόδειξη του έργου του στα Τρίκαλα, αποτελεί το γεγονός πως οι άνθρωποι και ο κόσμος της ομάδας “πίνουν νερό στο όνομα του“. Χαρακτηριστική είναι η στιγμή μετά το τέλος του τελευταίου αγώνα της χρονιάς των Τρικάλων με τον Απόλλωνα Πάτρας, όταν όλο το γήπεδο τραγουδούσε ρυθμικά το όνομα του.

Εξάλλου, σ’ αυτόν πιστώνεται η εξαιρετική επιλογή του Όβι Σόκο, ο οποίος έβγαλε μάτια στο ελληνικό πρωτάθλημα και το όνομα του αναμένεται να “παίξει” δυνατά στις λίστες μεγάλων ελληνικών ομάδων κι όχι μόνο.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Μπασκόνια – Βίρτους Μπολόνια 89-77

Ο Χάουαρντ έδωσε το εισιτήριο στη Μπασκόνια για την πρόκριση. Η Μάρκους Χάουανρτ έκανε ότι…