Οι αξία των Ελλήνων προπονητών αναγνωρίζεται κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι επιλέγονται όχι μόνο για να αναλάβουν ομάδες αλλά και ως συνεργάτες. Η coach Κατερίνα Χατζηδάκη το καλοκαίρι αποδέχτηκε την πρόταση του Ekin Bas για να βρίσκεται στο πλευρό του στην τουρκική Χατάι κι έτσι προστέθηκε στη μακριά λίστα των Ελλήνων προπονητών που εργάζονται στο εξωτερικό. Η Ελληνίδα προπονήτρια μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τις μέχρι τώρα εντυπώσεις της.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για την επιλογή της να εργαστεί στο εξωτερικό και σε μία χώρα όπως η Τουρκία: “Το καλοκαίρι δέχτηκα μια πολύ καλή πρόταση συνεργασίας από τον coach Ekin Bas, ο οποίος με ενημέρωσε για τη φιλοσοφία του, τα πλάνα της ομάδας που ανέλαβε, για τις απαιτήσεις του Τουρκικού πρωταθλήματος αλλά και γενικότερα για τις συνθήκες εργασίας στην Τουρκία. Θεώρησα πως υπήρχε ταύτιση στην μπασκετική φιλοσοφία μας και λαμβάνοντας υπόψη πως το πρωτάθλημα της Τουρκίας θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης, δε δυσκολεύτηκα να αποδεχτώ την πρόταση”.
Για την ομάδα της, την Χατάι και τους στόχους που υπάρχουν: “Η ομάδα το καλοκαίρι χτίστηκε από την αρχή με δυο βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι να τερματίσει στην πρώτη οχτάδα του πρωταθλήματος κι έτσι να εξασφαλίσει της συμμετοχή της στα play off του πρωταθλήματος, ενώ μέσα από αυτό θα εξασφαλιστεί κι η συμμετοχή του συλλόγου σε μια εκ των δυο ευρωπαϊκών διοργανώσεων της επομένης αγωνιστικής περιόδου. Η πορεία μας μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα είναι τέτοια που μας έχει κάνει να έχουμε μεγαλύτερες προσδοκίες και πλέον στόχος είναι η τετράδα. Ο δεύτερος αρχικός στόχος ήταν η πρόκριση στο final 8 του Κυπέλλου Τουρκίας, κάτι που καταφέραμε να πετύχουμε λίγες μέρες πριν”.
Για το επίπεδο του τουρκικού πρωταθλήματος: “Το επίπεδο του πρωταθλήματος είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να αποκτά 4 ξένες αθλήτριες που σε πολλές περιπτώσεις είναι και 5 καθώς κάποιες εξ αυτών συμμετέχουν με τούρκικο διαβατήριο. Η παρουσία τόσων αξιόλογων αθλητριών καθιστά εκ των πραγμάτων πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και κατά συνέπεια κάθε αγωνιστική οι περισσότεροι αγώνες είναι αμφίρροποι χωρίς να υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο φαβορί. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχει αποδειχτεί πως όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους και αντίστροφα”.
Για την εμπειρία μέχρι τώρα και τις εντυπώσεις της: “Θεωρώ πολύ μεγάλη ευκαιρία για κάθε προπονητή να συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα, όπου του δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσει διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας και μπασκετικής κουλτούρας. Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα να δουλέψω σε αυτό το πρωτάθλημα όπως και το να είμαι μέλος της συγκεκριμένης ομάδας. Αποτελεί τεράστια εμπειρία και ταυτόχρονα τιμή να συνεργάζομαι με παίκτριες που είναι μελή των εθνικών ομάδων τους ή που έχουν συμμετοχή στο wnba, καθώς και να παίζω αντίπαλη τους σε κάθε αγωνιστική. Όπως τεράστια τιμή είναι να συμμετέχω στο ίδιο πρωτάθλημα με έναν από τους κορυφαίους Έλληνες προπονητές, τον κ.Δικαιουλακο αλλά και με 2 από τις κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες, την Εβίνα Μάλτση και τη Ζωή Δημητράκου”.
Για τις διαφορές που βρίσκει στην Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα: “Οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες στο οργανωτικό κομμάτι. Η ομοσπονδία της Τουρκιάς δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το γυναικείο μπάσκετ και είναι η βάση από την οποία ξεκινούν όλα. Υπάρχει μεγάλη προβολή, τόσο τηλεοπτική όσο και διαδικτυακή. Ο κόσμος στηρίζει με την παρουσία του τις ομάδες και γεμίζει τα γήπεδα. Στο αγωνιστικό μέρος, είναι εύλογο να υπάρχει διαφορά επιπέδου καθώς η συμμετοχή των ξένων αθλητριών ανεβάζει το επίπεδο σε σχέση με την Ελλάδα όπου μια ή δυο ξένες αθλήτριες έχουν δικαίωμα συμμετοχής”.
Για τους Έλληνες προπονητές και την συμπεριφορά που έχουν στο εξωτερικό: “Οι Έλληνες προπονητές θεωρούνται από τους καλύτερους στην Ευρώπη και τόσο με τη δουλειά τους καθημερινά όσο και με τις διακρίσεις τους, το επιβεβαιώνουν στον απόλυτο βαθμό. Για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζονται με πολύ μεγάλο σεβασμό από όλους τους παράγοντες και κυρίως από τις αθλήτριες”.