Κεντρική Ελλάδα ΟΣΕΚΑ “Ταξίδι προς την αυτογνωσία”

“Ταξίδι προς την αυτογνωσία”

terzis osekk giatros

terzis-osekk-giatros

Στο 4disabled.gr μίλησε ο γιατρός της αθλητικής ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, Νίκος Τερζής. Ο έμπειρος επιστήμονας τόνισε ότι βοηθά σε τρεις τομείς την ομάδα, ενώ υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο κέρδος για τον ίδιο είναι τα μαθήματα ζωής. Ακόμα, χαρακτήρισε ως πιο δύσκολη αποστολή αυτή της κολύμβησης στη Γλασκώβη και τέλος δήλωσε ότι νιώθει ευλογημένος για όλα όσα έχει ζήσει.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο 4disabled.gr:
Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την αθλητική ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία;
Το έναυσμα για την ενασχόληση μου με την αθλητική ομοσπονδία ΑΜΕΑ δόθηκε από τον μέντορά μου στην Ιατρική Αποκατάσταση, τον Δημήτρη Πατατούκα, ο οποίος ασχολείται χρόνια με τον συγκεκριμένο χώρο. Αποτελεί θέσφατο ότι μετά την αποκατάσταση μονόδρομο αποτελεί η ενασχόληση με τον αθλητισμό“.

Πότε και πως ακριβώς ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την ομοσπονδία;
Ξεκίνησα πριν δυο χρόνια, εντελώς τυχαία, μετά από πρόταση του διευθυντή μου στο να συμμετάσχω σε μια αποστολή στο εξωτερικό με την ομάδα της Παραποδηλασίας. Έκτοτε συνοδεύω Ελληνικές αποστολές διαφόρων αθλημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες στους αθλητές μας όχι μόνο για πρόβλημα που άπτονται της σφαίρας της επείγουσας ιατρικής αλλά κυρίως προσπαθώντας να βελτιώσω και να μεγιστοποιήσω την αθλητική τους απόδοση“.

Σε πόσες αποστολές έχετε συμμετάσχει;
Τα τελευταία δυο χρόνια έχω λάβει μέρος σε περίπου δέκα αποστολές στο εξωτερικό ενώ παράλληλα έχω συμμετάσχει και σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα διαφόρων αθλημάτων είτε ως γιατρός αγώνων είτε ως classified, δηλαδή κατηγοριοποιητής. Η κατηγοριοποίηση, το classification είναι μια άλλη μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Οι αθλητές με αναπηρία για να πάρουν μέρος στους αγώνες πρέπει να ενταχθούν σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία ανάλογα με την αναπηρία και το λειτουργικό τους έλλειμμα. Η κατηγοριοποίηση γίνεται από εκπαιδευμένους γιατρούς Classifier. Η παρθενική μου συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου ως Classifier που διεξήχθη τον Ιούνιο στην Αθήνα αποτέλεσε μια σπουδαία εμπειρία“.

Ποιος είναι ο ρόλος σας στην ομάδα της αθλητικής ομοσπονδίας ΑΜΕΑ;
Ο ρόλος μου στην ομάδα αφορά τρεις τομείς. Ο πρώτος είναι η αντιμετώπιση των έκτακτων ιατρικών περιστατικών ή κάποιων μυικών τραυματισμών που προκύπτουν από την υπερπροσπάθεια.

Ο δεύτερος είναι οι εξειδικευμένες ιατρικές συμβουλές που δίνονται στο περιθώριο των αγώνων για χρόνια προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν οι αθλητές αλλά και οι συνοδοί τους.

Ο τρίτος τομέας αφορά την εξειδικευμένη ιατρική παρέμβαση έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μεγιστοποιήση της απόδοσης των αθλητών μας κατά τη διάρκεια των αγώνων. Υπάρχουν αθλητές, με μεγάλες αναπηρίες, όπως παραπληγία, εγκεφαλική παράλυση και μυοπάθειες, όπου μετά τους αγώνες καταπονούνται και συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως μυικό άλγος,κεφαλαλγία, ναυτία κ.α και πρέπει να αποκατασταθούν“.

Ποια αποστολή σας έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη σας;
Εμπειρία δεν είναι απλά αυτό που σου συμβαίνει….είναι κυρίως ο τρόπος που εκλαμβάνει κανείς αυτό που του συμβαίνει! Κάθε αποστολή έχει πράγματα να σου αφήσει, μεγάλες αθλητικές επιτυχίες, μετάλλια, διακρίσεις και παγκόσμια ρεκόρ, είτε στον αντίποδα απογοήτευση και πίκρα όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το μεγαλύτερο κέρδος όμως για μένα είναι τα μαθήματα ζωής, δύναμης και αξιοπρέπειας από τους αθλητές ΑΜΕΑ. Βλέποντάς τους αδυνατείς να βρεις δικαιολογία για τις μικρές και άνανδρες πράξεις σου, όπως λέει και ο Καζαντζάκης. Αντιλαμβάνεσαι πως δεν υπάρχουν όρια στα θέλω μας, συνειδητοποιείς το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής“.

Υπήρξε κάποια δυσκολία που αντιμετωπίσατε στην τελευταία αποστολή σας;
Στην τελευταία αποστολή με την ομάδα της κολύμβησης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γλασκώβης, για πρώτη φορά δοκιμάσαμε την εφαρμογή εναλλακτικών και εξατομικευμένων παρεμβάσεων σε αρκετούς αθλητές μας με γνώμονα την μεγιστοποίηση της αθλητικής τους απόδοσης. Προσπαθήσαμε να επιλύσουμε προβλήματα που απορρέουν από τραυματισμούς όπως μυϊκές θλάσεις ή επώδυνα μυϊκά σύνδρομα ή ακόμα και την σπαστικότητα έτσι ώστε στην πισίνα να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Χρησιμοποιήσαμε τον Βελονισμό, Ρεφλεξολογία, το Kinesio Tape και χειρομαλάξεις, με στόχο την επίτευξη μεγάλων επιδόσεων και ρεκόρ. Νιώθω πραγματικά υπερήφανος που από την θέση μου κατάφερα να προσφέρω ένα μικρό λιθαράκι στον αγώνα των αθλητών μας, που είναι άλλωστε οι αδιαφιλονίκητοι πρωταγωνιστές“.

Υπάρχει κάτι που επιθυμείτε να αλλάξετε όσον αναφορά τις αποστολές που συμμετέχετε;
Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, οπότε πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών και της φυσιοθεραπευτικής φροντίδας τους αθλητές. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να έχουμε καλύτερη οργάνωση στους τομείς που αφορούν την διατροφή των αθλητών, τις φυσιοθεραπευτικές συνεδρίες, την ύπαρξη περισσότερων βοηθών και τεχνικών ανάλογα με τη φύση του αθλήματος. “Αλλες χώρες είναι πολύ μπροστά σε αυτά τα ζητήματα. Εντούτοις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την πολιτικοοικονομική συγκυρία. Υπ αυτή την έννοια αποτελεί μεγάλο άθλο η εκπροσώπηση των εθνικών χρωμάτων σε όλες αυτές τις διοργανώσεις σε κάθε γωνία του πλανήτη“.

Πώς αισθάνεστε με την συμμετοχή σας στην αθλητική ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία;
Η συμμετοχή μου για εμένα στην ομοσπονδία είναι ένα ταξίδι…προς την αυτογνωσία. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, μιας και τα όρια ανάμεσα στην υγεία και την αναπηρία είναι πραγματικά είναι πολύ κοντά. Νιώθω πραγματικά ευλογιμένος μιας και είχα την τύχη να γνωρίσω εξαιρετικούς Έλληνες αθλητές όπου ο καθένας έχει μια ιδιαίτερη ιστορία και πορεία στο Παραολυμπιακό Κίνημα. Επίσης είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και μερικούς ξένους αθλητές παγκόσμιας εμβέλειας όπως τον Alex Zanardi,ακρωτηριασμένο στα κάτω άκρα οδηγό της formula 1 και τώρα παγκόσμιο πρωταθλητή στο άθλημα παραποδηλασίας“.

Ο Νίκος Τερζής είναι Φυσίατρος στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, απόφοιτος του ΕΚΠΑ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αλλά και υποψήφιος Διδάκτορας του ΔΠΑ.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χάρης Δεληνικόλας
Περισσότερα σε ΟΣΕΚΑ

Δειτε επισης

Επιστρέφει στα παρκέ ο Μπάνε Πρέλεβιτς

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς φορά ξανά τα… αθλητικά του. Απίστευτο αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Άλλωστ…