Κεντρική Ελλάδα Συνέντευξη “Πέρασα μία ιδανική χρονιά”

“Πέρασα μία ιδανική χρονιά”

panoulias

panoulias

Πραγματοποίωντας έναν ονειρικό δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, η Ένωση Ιλίου πανηγύρισε την επιστροφή της στη Β’ Εθνική. Η ομάδα του Τάκη Πανούλια παρέμεινει αήττητη για 13 αγωνιστικές και εξασφάλισε την άνοδο με τον πιο επιβλητικό τρόπο, συντρίβοντας τον βασικό αντίπαλο της (Προμηθέας) εκτός έδρας στην τελευταία αγωνιστική.

Πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες, ωστόσο δεν θα μπορούσε να μην γίνει ιδαίτερη μνεία στον αρχιτέκτονα της Ένωσης Ιλίου, τον Τάκη Πανούλια. Το eBasket.gr ήρθε σε επαφή με τον έμπειρο τεχνικό, ο οποίος μίλησε για τη φετινή πορεία της Ένωσης, το παιχνίδι-κλειδί για την άνοδο στο Αίγιο αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.

– Πως αισθάνεστε που καταφέρατε να οδηγήσετε την Ένωση Ιλίου στη Β’ Εθνική;
“Η άνοδος στην Β’ Εθνική ήρθε να επιβραβεύσει την προσπάθεια που κάναμε όλη την χρονιά μέσα στο γήπεδο. Είναι πολύ όμορφο να εκπληρώνεται ένας στόχος που έχεις θέσει και για τον όποιο έχεις δουλέψει σκληρά. Να τονίσω ότι η ανταμοιβή είναι μεγαλύτερη όταν εκτός από να φτάνεις στον προορισμό ευχαριστιέσαι και το ταξίδι. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που ανεβαίνει στην Β Εθνική, υπό την καθοδήγηση μου, ομάδα που είχε υποβιβαστεί στην Γ’ την προηγούμενη χρονιά”.

– Ο στόχος της Ένωσης ήταν εξ’ αρχής η άμεση επιστροφή στη Β’ Εθνική;
“Ο αρχικός στόχος ήταν να πλασαριστούμε στις 4-5 ομάδες πρώτες ομάδες της βαθμολογίας και στη συνέχεια να επανεκτιμήσουμε τον στόχο μας. Πάνω από όλα θέλαμε να χτίσουμε μια ομάδα με υγεία και συγκεκριμένη μπασκετική πρόταση. Επιλέξαμε ένα κράμα νεαρών και έμπειρων παικτών για να αποτελέσει την βάση για τα επόμενα χρόνια. Όταν σταθεροποιηθήκαμε στις δύο προνομιούχες θέσεις της βαθμολογίας ξεκάθαρα αποφασίσαμε να κυνηγήσουμε την άνοδο”.

– Που πιστεύετε πως κρίθηκε η άνοδος; Στο 13/13 του δευτέρου γύρου, στη δραματική νίκη στο Αίγιο με buzzer beater του Φουντά ή στο τελευταίο παιχνίδι με τον Προμηθέα;
“Με το ξεκίνημα του δεύτερου γύρου φαινόταν ότι η ομάδες που θα ανέβαιναν δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 4-5 ήττες. Επομένως καταλάβαμε ότι θα χρειαστεί να κάνουμε φανταστικό δεύτερο γύρο για να κερδίσουμε το ένα εισιτήριο αφού είχαμε ηττηθεί 4 φορές. Είχαμε δει όλες τις ομάδες και μιλήσαμε με τα παιδιά και είπαμε ότι έχουμε την δυνατότητα να το πραγματοποιήσουμε. Αρκεί να δούμε το κάθε παιχνίδι σαν ένα βήμα. Πετυχαίνοντας μικρούς στόχους όμως φθάνεις στο τελικό και μεγάλο στόχο.

Ο αγώνας με το Αίγιο όμως είναι αυτό που λέμε καθοριστική στιγμή. Εκεί ή καθορίζεις εσύ την μοίρα σου ή σε καθορίζει αυτή. Αν και ξεκινήσαμε πολύ άσχημα, αφού στο πρώτο λεπτό συνέβη ο σοβαρός τραυματισμός του Μητρόπουλου, είχαμε τα ψυχικά αποθέματα να γυρίσουμε το παιχνίδι και με το buzzer beater του Φουντά να το κερδίσουμε. Μετά από αυτό νομίζω ότι δε κοιτάξαμε ποτέ πίσω και ακολούθησε η ξέφρενη πορεία μας με το πολύ δυνατό τελείωμα και το 13/13! Στο τελευταίο παιχνίδι πήγαμε με σεβασμό για το αντίπαλο αλλά και πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα να τελειώσουμε την δουλειά”.

– Υπήρχε η πίεση του αποτελέσματος στην ομάδα από την αρχή της χρονιάς;
“Πάντα υπάρχει πίεση στον αθλητισμό ανεξάρτητα από τον στόχο. Για μένα αυτό δεν είναι πρόβλημα αφού επέλεξα συνειδητά να κάνω το επάγγελμα του προπονητή. Είναι αυτό που αγαπώ να κάνω. Το θέμα είναι να υπάρχει σεβασμός και να μη είναι άσχημες οι συμπεριφορές των ανθρώπων που συνεργάζονται. Θέλω όπως εγώ σέβομαι το σωματείο που δουλεύω, τους αθλητές να γίνεται το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Η πίεση είναι κάτι φυσιολογικό αρκεί να μην υπάρχει παραλογισμός. Πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία με την ομάδα στο τρόπο σκέψης”.

– Περιμένατε ότι θα κερδίζατε τόσο εύκολα τον τελικό ανόδου με τον Προμηθέα;
“Συνήθως εμείς οι προπονητές δεν τα πάμε καλά με τις προβλέψεις. Οι φίλαθλοι και οι δημοσιογράφοι αρέσκονται στις προβλέψεις και αυτό είναι λογικό. Εμείς πάντα βλέπουμε όλα τα σενάρια σε έναν αγώνα και θέλουμε να προετοιμάσουμε την ομάδα μας για αυτά. Δεν αλλάξαμε καθόλου την προετοιμασία μας σε γενικά θέματα. Αλλά σίγουρα μελετήσαμε τον αντίπαλο πολύ καλά όπως κάναμε σε κάθε παιχνίδι. Νομίζω ότι οι παίκτες όταν έχεις τις σωστές πληροφορίες για τον αντίπαλο πηγαίνουν στο παιχνίδι με μεγαλύτερη ηρεμία και περισσότερη αυτοπεποίθηση”.

– Πως σας φάνηκε το φετινό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής;
“Έχοντας μεγαλύτερη εικόνα για το δικό μας όμιλο, όπως είναι φυσικό, μπορώ να πω ότι με εξαίρεση τις ομάδες που υποβιβάστηκαν παρότι πάλεψαν όσο μπορούσαν υπήρξε αρκετά ανταγωνιστικός. Αρκετές ομάδες είχαν δυνατά ρόστερ και υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Φάνηκε αυτό άλλωστε αφού εμείς για να ανέβουμε χρειάστηκε να κάνουμε 13/13 στο δεύτερο γύρο ενώ και ο Έσπερος με τον Προμηθέα είχαν δύο ήττες. Με τον Έσπερο τερματίσαμε ισόβαθμοι και το πρωτάθλημα κρίθηκε στη διαφορά πόντων (+13 είχαμε χάσει με +9 κερδίσαμε στο δεύτερο γύρο) και ο Προμηθέας με την τελευταία του ήττα από εμάς έμεινε 2 βαθμούς πιο πίσω. Τώρα σε σχέση με άλλους ομίλους ή το άλλον όμιλο του Νότου δεν νομίζω ότι έχει νόημα να συγκρίνεις ούτε και είναι μάλλον αντικειμενικό”.

Εσείς και ο Έσπερος ΑΟΠΑ ήσασταν πράγματι οι δύο καλύτερες ομάδες του πρώτου ομίλου;
“Εμείς και ο Έσπερος είμαστε το δίδυμο που ήταν στις δύο πρώτες θέσεις στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του πρωταθλήματος. Είχαμε και οι δύο χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και παίξαμε καλό μπάσκετ στο μεγαλύτερο διάστημα. Μπορεί να έχει περάσει απαρατήρητο αλλά είχαμε χαμηλότερο μ.ο ηλικίας από τις 11 ομάδες του πρωταθλήματος με μόλις 25.0 μ.ο.”.

– Τι θα θέλατε να πείτε στους παίκτες σας τώρα που τελείωσε η χρονιά;
“Φυσικά να τους ευχαριστήσω για την συνεργασία και την προσπάθεια που κατέβαλαν σε όλη την χρονιά. Αν δεν έχεις παίκτες με κίνητρο και ικανότητες είναι δύσκολο να πετύχεις πολλά πράγματα. Πολλοί έπαιξαν ακόμα και με τραυματισμούς και έδειξαν χαρακτήρα και πάθος για την ομάδα. Το σημαντικότερο είναι ότι ‘άντεξαν’ την πνευματική καταπόνηση που έχουν οι προπονήσεις μου. Περισσότερο και από την σωματική ταλαιπωρία όποιος παίζει μπάσκετ με εμένα προπονητή πρέπει να είναι έτοιμος να δουλέψει πνευματικά.

Η περισσότερη σκέψη γίνεται στην προπόνηση με πολλά σενάρια σε επίθεση και άμυνα. Στόχος είναι οι αυτοματοποιημένες κινήσεις να επιταχύνουν τον τρόπο σκέψης στο παιχνίδι. Οι παίκτες μου ξέρουν τι εννοώ. Η ικανότητα τους να προσαρμοστούν σε αυτό τον τρόπο σκέψης και παιχνιδιού νομίζω έφερε την επιτυχία”.

– Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας;
“Πάντοτε συνηθίζω να μιλώ με την ομάδα στην οποία είμαι. Είναι νωρίς ακόμα και όπως όλοι θέλω να ξεκουραστώ πνευματικά και να χαρώ τις στιγμές. Όπως έχει δηλώσει εφέτος πέρασα μια καταπληκτική χρονιά. Θα έλεγα ιδανική. Τα μελλοντικά μου σχέδια δεν τα καθορίζω μόνο εγώ. Η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές και απρόβλεπτες στροφές.

Θα μιλήσω με τη διοίκηση της ομάδας και θα αποφασίσουμε από κοινού. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και αν συμφωνήσουμε να πορευτούμε μαζί. Το θέμα είναι να συμφωνήσουμε στο τρόπο που θα βαδίσει η ομάδα. Θέλω η επάνοδος στη Β Εθνική να είναι πολύ πιο θετική εμπειρία για την ομάδα και τον κόσμο της. Ένα κόσμο που σημειωτέον μας βοήθησε πολύ στην προσπάθεια που κάναμε όλη την χρονιά με εξαιρετική συμπεριφορά”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε Συνέντευξη

Δειτε επισης

Ο Κόμπι Καρλ μιλά στο ebasket

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των προπονητών που βρέθηκαν τα περασμένο Σαββατοκύριακο στο κλεισ…