Πόσο δίκιο είχε…

english aek

english-aek

nikolaouΓια τον αθλητή Καρλ Ίνγκλις μάς απαγορεύει ο κώδικας δεοντολογίας (της ΕΣΗΕΑ) να πάρουμε θέση, λόγω της ιδιότητάς μας στην ΚΑΕ ΑΕΚ.

Δεν μας απαγορεύει όμως να γράψουμε για τον άνθρωπο Καρλ Ίνγκλις. Όπως και για τον άνθρωπο Μιχάλη Πολυτάρχου, ή για τον άνθρωπο Άγγελο Κορωνιό, που σήμερα έκαναν σαν μικρά παιδιά. Στα Μελίσσια. Σε ένα από τα “σπίτια”, που το “Χαμόγελο του Παιδιού”, στεγάζει τα όνειρα και τις ψυχούλες των γλυκύτατων αγοριών και κοριτσιών, που έχουν κακοποιηθεί ή εγκαταλειφθεί. Τον Μιχάλη και τον Άγγελο, τον ξέραμε.

Τον Καρλ  τον μαθαίνουμε. Έναν αθλητή, που φαινομενικά τα έχει όλα στη ζωή του, αλλά φευ… Δεν είχε τους γονείς του, τους οποίους έχασε στην τρυφερή ηλικία των 5 ετών. Η τραγωδία της ζωής του γνωστή. Δεν είναι ο Καρλ η “είδηση της ημέρας” άλλωστε. Η αφορμή είναι.

Όπως και το χαμόγελο… Colgate, που μοίραζε απλόχερα. Όπως το παιχνίδι με τους μπόμπιρες ανεξαρτήτου χρώματος, που πριν προλάβουν να κλάψουν για τον ξύλινο πύργο, που γκρέμισαν, καθόταν σταυροπόδι για να συμβάλλει στην “ανοικοδόμησή” του. Όπως το ταλέντο του στη ζωγραφική, που είχε ως αποτέλεσμα να σχεδιάσει με επιτυχία σε μερικά δευτερόλεπτα το έμβλημα της ΑΕΚ, που αντέγραφε κοιτώντας ως άλλος “Πικάσο” το πέτο του μάνατζερ της ομάδας του, του Γιώργου Χήνα. Όπως το τρενάκι, που σιγά μην έχανε, κάθισε πρώτη θέση μαζί με τον αρχηγό του Μιχάλη και το καταχάρηκε.

Η είδηση ήταν τα ίδια παιδιά και οι εθελοντές από το “Χαμόγελο”, που συγκίνησαν. Που λύγιζαν και σίδερα. Που μας υπενθύμισαν τον ιερό λόγο της ύπαρξής του, ως οργανισμού. Που χαμογελούσαν πάντως. Που μας έβαλαν σε σκέψεις για την σαθρή κοινωνία, που επιτρέπει σε ορισμένους να φέρονται, όπως φέρονται, σε πραγματικά αγγελούδια. Από μωρά μέχρι… 19χρονα απ’ ότι πληροφορηθήκαμε. Αντιληφθήκαμε κυρίως την προσφορά όλων όσοι εμπνεύστηκαν το “Χαμόγελο” και την… ανοησία, που δέρνει την Πολιτεία, η οποία έβαλε σε κίνδυνο την λειτουργία των “σπιτιών” εξαιτίας ενός ανάλγητου νόμου.

Κάπου διαβάσαμε ότι “για 19 χρόνια, εργαζόμενοι και εθελοντές υποστήριξαν 896.990 παιδιά. Στα 13 σπίτια του συλλόγου μεγαλώνουν 330 παιδιά, ενώ η λήψη αιτημάτων φιλοξενίας από εισαγγελικές αρχές ανέρχονται στα 1271! Η εθνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, που απέκτησε πανελλαδική εμβέλεια το 2002, δέχτηκε 2.471.824 κλήσεις εκ των οποίων 500.000 αφορούσαν σε σοβαρές καταγγελίες για κακοποίηση, παραμέληση παιδιών, επιτόπιες παρεμβάσεις, στήριξη παιδιών που επαιτούν, παράνομη διακίνηση παιδιών. Ενώ η ευρωπαϊκή γραμμή 116.000 δέχθηκε 27.119 κλήσεις για τα εξαφανισμένα παιδιά αλλά και τη διερεύνηση 809 εξαφανίσεων.

Ενεργοποιώντας σε κάποιες περιπτώσεις σύστημα αναζήτησης, Amber Alert Hellas. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 9.579 διακομιδές παιδιών με τις κινητές ιατρικές μονάδες του οργανισμού πανελλαδικά και 47.651 προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε παιδιά με τις 3 κινητές μονάδες του οργανισμού.

Ενώ περίπου 183.700 μαθητές έχουν συμμετάσχει σε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και περισσότερα από 17.000 παιδιά έχουν δεχθεί συμβουλευτική υποστήριξη.

“Το Χαμόγελο του Παιδιού”  συνεχίζει το έργο του έχοντας στηρίξει εκατομμύρια παιδιά και τις οικογένειες τους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πάντα με συνέπεια στην επιθυμία και το όραμα του Ανδρέα”.

Ξέρουμε, ότι ο δικός μας, ο Δημήτρης Ρακόπουλος, φίλος και συνοδοιπόρος μαζί με τον Γιώργο (Κογκαλίδη) στην εκκίνηση του eBasket έχει ιδιαίτερη ευαισθησία με το “Χαμόγελο”. Και κάπου σκεφτόμασταν “μωρέ και μπας και υπερβάλλει;” Σήμερα, νιώσαμε έντονα πόσο δίκιο είχε ο Δημήτρης. Πόσο δίκιο, ρε “Ρακό”.

Το νου σας, ρεμάλια της Πολιτείας… Δεξιά, αριστερά, ή κεντρώα… Μην κάνετε κανά “έγκλημα”. Τον Γιαννόπουλο (σ.σ. ούτε που τον ξέρουμε διά ζώσης τον άνθρωπο, αλλά είναι σαν τον ξέρουμε) και τα μάτια σας. Καθώς, και τους δεκάδες συνανθρώπους μας, που προσφέρουν άγιες υπηρεσίες. Το νου μας και εμείς οι υπόλοιποι, που συνεπαρμένοι από την καθημερινότητα ξεχνάμε ενίοτε να είμαστε άνθρωποι.
geonikol@hotmail.com

  • ΑΕΚ

    Χωρίς κόσμο… ξανά η ΑΕΚ

    Τιμωρία για την ΑΕΚ, χωρίς κόσμο με το Λαύριο. Η ΑΕΚ θα αγωνιστεί με το Λαύριο στον τρίτο …
  • McRae Μαρούσι - ΑΕΚ

    Μαρούσι – ΑΕΚ 82-90

    Πέρασε από το Μαρούσι και… πετάει στην εξάδα η ΑΕΚ Η ΑΕΚ ήταν ανώτερη σε όλη τη διάρ…
  • ΑΕΚ γήπεδο

    ΑΕΚ: Στα έξι ανέβηκαν τα ban

    Ένα ακόμη ban πρόσθεσε η ΑΕΚ. Επέστρεψε στους εφιάλτες της η ΑΕΚ. Όπως ενημέρωσε η FIBA, α…
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Νικολάου
Περισσότερα σε Νικολάου

Δειτε επισης

Το σοκ στη χώρα του Οξύλου

“Αν η οικογένεια δεν έχει οικονομικές δυνατότητες, να σκεφτούν ώριμα και σοβαρά τι ά…