Κεντρική Ελλάδα Συνέντευξη Το “αστέρι” της Φλόριντα

Το “αστέρι” της Φλόριντα

xronaios maragkidis

xronaios-maragkidis

Ολοένα και περισσότερα ελληνόπουλα δοκιμάζουν την τύχη τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ξεκινώντας πλέον και πριν από το κολέγιο, να εντρυφούν στην αφομοίωση του αμερικανικού στυλ μπάσκετ. Ένας εξ αυτών είναι και ο Νίκος Μαραγκίδης, ο οποίος φοιτά στην Impact Academy, που αποτελεί ένα εκ των κορυφαίων γυμνασιακών προγραμμάτων στην Αμερική έχοντας βγάλει παίκτες όπως ο Τσόνσι Μπίλαμπς και ο Κάιλ Λόουρι.

Το καλοκαίρι του 2013 πήρε την απόφαση να κυνηγήσει το όνειρο του πηγαίνοντας στις ΗΠΑ και το Brewester High School και χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις του πήρε μεταγραφή για το σχολείο της Φλόριντα φέτος. Ξεκινώντας από τον πάγκο, σταδιακά κέρδισε περισσότερο χρόνο συμμετοχής και αποτελεί πλέον βασικό γρανάζι της ομάδας, πραγματοποιώντας φοβερές εμφανίσεις και δείχνει ικανός για μεγάλα πράγματα. Highlight η εκπληκτική του επίδοση στην αναμέτρηση με το IMB Blue-Shite High School όπου σημείωσε 20 πόντους με 6/6 τρίποντα! Παράλληλα κρίθηκε και στην Εθνική U17 αλλά κόπηκε τελευταία στιγμή από τον Δημήτρη Παπανικολάου, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Λόγω εορτών, ο 18χρονος γκαρντ επέστρεψε στην Ελλάδα για λίγο και δεν παρέλειψε να φορέσει ξανά τη φανέλα του Αμαρουσίου στο οποίο έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα ενώ αγωνίστηκε και σε ένα παιχνίδι.

Το eBasket συνάντησε τον ταλαντούχο αθλητή στο κλειστό του Αμαρουσίου και μίλησε μαζί του για τις δυσκολίες και τις διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, το μπάσκετ που παίζεται εκεί αλλά και τις βλέψεις για το μέλλον του.

“Τον πρώτο μήνα ήταν πολύ δύσκολα μέχρι να συντονιστώ, να βρω φίλους, να προσαρμοστώ και στο μπάσκετ γιατί η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη.  Έπρεπε να πλένω μόνος τα ρούχα μου, να τα απλώνω, να στρώνω το κρεβάτι, πράγματα που δεν είχα ξανακάνει ποτέ, οπότε ήταν πολύ δύσκολο μέχρι να βρω τους ρυθμούς μου” δήλωσε αρχικά ενώ στο κομμάτι του μπάσκετ η διαφορά είναι: “πολύ μεγάλη. Αυτά που κάναμε εκεί δεν τα έχω ξανακάνει εδώ. Ήταν διαφορετικές ασκήσεις . Είναι πιο γρήγορο το μπάσκετ. Δεν έχουμε συστήματα, μόνο το πικ εν ρολ και μετά σουτ ή διείσδυση ενώ περνάμε πολλές ώρες στο γυμναστήριο. Οι άλλοι παίκτες ήταν πολύ πιο “χτισμένοι” από εμένα. Γενικά αφοσιώνονται στη βελτίωση των ατομικών στοιχείων, και στα αθλητικά προσόντα, όπως η δύναμη και η ταχύτητα“.

Όσο για τα στοιχεία που χρειάζεται να δουλέψει, εξήγησε πως: “Αυτό που συνειδητοποίησα από τις πρώτες μου εμπειρίες ήταν ότι ναι μεν ήμουν καλός αλλά πρέπει να δυναμώσω αλλιώς δεν θα μπορέσω να αντεπεξέλθω” ενώ για το πρώτο του ματς περιέγραψε ότι “ήταν πολύ ωραίο συναίσθημα. Είχα μεν πολύ άγχος, μιας και υπήρχε πολύς κόσμος στις κερκίδες αλλά το ευχαριστήθηκα και έκανα θετική εμφάνιση” ενώ για τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως παίκτη επεσήμανε: “η διείσδυση και το σουτ είτε μετά από ντρίμπλα είτε περιμένοντας την πάσα”.

Εν συνεχεία, σημείωσε: “Όσο περνάει ο καιρός γίνομαι καλύτερος, παίρνω περισσότερο χρόνο συμμετοχής καθώς και ο προπονητής με εμπιστεύεται. Με βάζει βασικό, τον τελευταίο καιρό αλλά και αρκετές φορές σαν έκτο παίκτη, ερχόμενος από τον πάγκο”.

Ποιοι είναι όμως οι στόχοι του για το μέλλον;

“Στόχος είναι μια υποτροφία σε κολέγιο. Πρωταρχικός στόχος είναι το ΝΒΑ αλλά όχι και αυτοσκοπός. Θα ήθελα, αν δεν τα καταφέρω εκεί, να παίξω σε μια κορυφαία ομάδα της Ευρωλίγκα. Είτε σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό ή για παράδειγμα στη Μπαρτσελόνα. Αν συνεχίσω αναλόγως και πάρω λίγα κιλά, όπως μου υποδεικνύουν οι προπονητές, πιστεύω ότι θα τα καταφέρω” δήλωσε χαρακτηριστικά και μίλησε για την επιστροφή του στο κλειστό του Αμαρουσίου:

“Χάρηκα πολύ που επέστρεψα εδώ, έστω και για λίγο. Στην εφηβική ομάδα δεν είναι τόσο δυνατοί οι παίκτες, όπως για παράδειγμα στο αντρικό, οπότε είναι πιο εύκολο για μένα πλέον να παίξω”.

Σε ένα δίλημμα μεταξύ κολεγίου και επαγγελματικού συμβολαίου στην Ελλάδα η απόφαση είναι δύσκολη για τον Μαραγκίδη αλλά εν τέλει απεφάνθη:

“Άμα είχα πρόταση για καλό συμβόλαιο ίσως να έτεινα προς την Ελλάδα, αρχικά, αλλά επειδή σκέφτομαι και τις σπουδές θα προτιμούσα εν τέλει το κολέγιο. Συν το γεγονός ότι είναι πιο εύκολο να βρεις μετά ομάδα με καλύτερο συμβόλαιο”.

Η αποφοίτηση από την Ακαδημία είναι την ερχόμενη άνοιξη και ξεκινούν οι προσελεύσεις ανθρώπων από τα κολέγια που ψάχνουν τα επόμενα μεγάλα αστέρια για να προσφέρουν υποτροφίες και να τους ανοίξουν την πόρτα του NCAA. Ο Μαραγκίδης, όπως είναι φυσικό έχει προσελκύσει πολλά βλέμματα αλλά ακόμα δεν γνωρίζει λεπτομέρειες.

“Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να έρχονται σκάουτερς από τα κολέγια για να μας δουν. Ο προπονητής μου έχει πει ότι έχουν υπάρξει κρούσεις από καλά πανεπιστημιακά προγράμματα για μένα αλλά δεν μου τα λέει για να μην πάρουν τα μυαλά μου “αέρα” δήλωσε χαμογελαστός ο ταλαντούχος γκαρντ.

Ευχόμαστε να ενσωματωθεί σε ένα από τα κορυφαία κολέγια και να συνεχίσει αναλόγως φθάνοντας μέχρι το “μαγικό κόσμο”. Το μέλλον του ανήκει!

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Συνέντευξη

Δειτε επισης

Ο Κόμπι Καρλ μιλά στο ebasket

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των προπονητών που βρέθηκαν τα περασμένο Σαββατοκύριακο στο κλεισ…