Κεντρική Ασίστ Basketbase “Λίφτινγκ” αλά Ευρωλίγκα

“Λίφτινγκ” αλά Ευρωλίγκα

english triponto

english-triponto

petridis-giorgosΓράφαμε προ ημερών για την ΑΕΚ, που ανεβαίνει επίπεδο, αλλά και για το ότι “η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα“. Η υπομονή σε ομάδες, όπως αυτή που φτιάχνει ο Ντράγκαν Σάκοτα, είναι από τα πλέον απαραίτητα συστατικά. Είναι προφανές, άλλωστε, ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της.

Η απόκτηση του Μαλίκ Χέρστον -η πέμπτη προσθήκη παίκτη στη διάρκεια του πρωταθλήματος, μετά τους Ίνγκλις, Ντελινικάιτις, Αθηναίου, Μενσά-Μπονσού κατά σειρά- έδωσε συνέχεια στο “λίφτινγκαλά Ευρωλίγκα που επιχειρείται στην “Ένωση“.

Βλέπετε, οι παίκτες που αποκτήθηκαν -άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο- έχουν παραστάσεις τόσο από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, όσο και από το Eurocup. Αυτή τη στιγμή το ρόστερ διαθέτει οκτώ παίκτες, που στο παρελθόν έχουν αγωνιστεί σε μία ή και στις δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αθροιστικά μετρούν 372 παιχνίδια σε αυτές, τα περισσότερα στην Ευρωλίγκα.

Εμπειρότερος όλων, ο Τόμας Ντελινικάιτις, που έχει συμπληρώσει τριψήφιο αριθμό συμμετοχών σε Ευρωλίγκα και Eurocup, ενώ τον ακολουθούν Ντούσαν Σάκοτα και Μαλίκ Χέρστον. Ο Αμερικανός είναι αυτός με τα περισσότερα παιχνίδια στην πρώτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, καθώς ως παίκτης της Σιένα και της Αρμάνι Μιλάνο, μέτρησε 59 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα.

plaisio92

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές των “ΑΕΚτσήδων”

Το πιο πρόσφατο απόκτημα της ΑΕΚ, ο Μαλίκ Χέρστον, είχε το πιο παραγωγικό (επιθετικά) παιχνίδι στην Ευρωλίγκα, ως παίκτης της Μιλάνο, στις 29 Φεβρουαρίου 2012, όταν σημείωσε 27 πόντους στην εντός έδρας αναμέτρηση με τη Φενέρμπαχτσε (85-72). Βάσει rankng, όμως, το καλύτερο παιχνίδι του, ήταν αυτό της 20ής Οκτωβρίου 2011, εντός έδρας με τη Μακάμπι, όπου είχε 33 βαθμούς μέσα από μια εξαιρετική στατιστική: 25 πόντοι, 5/6 βολές, 7/11 δίποντα, 2/4 τρίποντα, επτά ριμπάουντ, έξι ασίστ και δύο τάπες!

Ο Ντούσαν Σάκοτα έκανε το καλύτερο παιχνίδι του στις 8 Φεβρουαρίου 2006, στη Μαδρίτη κόντρα στην Ρεάλ, όταν ως παίκτης του Παναθηναϊκού σημείωσε 17 πόντους.

Ο Καρλ Ίνγκλις σημείωσε ρεκόρ καριέρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στις 10 Δεκεμβρίου 2009, πετυχαίνοντας 18 πόντους, ως παίκτης της Λαμποράλ Κούτσα, στο Τελ Αβίβ επί της Μακάμπι.

Εντύπωση σε όλη την Ευρώπη είχε προξενήσει ο Ποπς Μενσά-Μπονσού στις 30 Οκτωβρίου 2008, όταν ως παίκτης της Μπανταλόνα και, παρά την ήττα της ισπανικής ομάδας από τη Λοτομάτικα Ρόμα με 85-71, είχε σε 29.41 λεπτά συμμετοχής, 23 πόντους, 11/12 βολές, 6/15 δίποντα, 4-10 ριμπάουντ, δύο ασίστ, τρία κλεψίματα, δύο τάπες και 37 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης της Ευρωλίγκας.

Ο Τόμας Ντελινικάιτις στις 9 Φεβρουαρίου 2012 σημείωσε 17 πόντους, στο εντός έδρας ματς της Ζαλγκίρις με την Μπαρτσελόνα (58-67), έχοντας 4/5 δίποντα και 3/5 τρίποντα, αλλά η καλύτερη εμφάνιση του ήταν στις 3 Νοεμβρίου 2010, όταν στη νίκη της Ζαλγκίρις επί της Προκόμ στην παράταση (74-68) είχε 16 πόντους με 4/6 βολές, 3/3 δίποντα, 2/5 τρίποντα, τέσσερα ριμπάουντ, τρεις ασίστ, ένα κλέψιμο και 22 βαθμούς στο ranking.

Οι υπόλοιποι τρεις με εμπειρία στην Ευρώπη, περιορίστηκαν σε συμμετοχές στο Eurocup. Ο Γιάννης Αθηναίου είχε πρόπερσι στον εντός έδρας αγώνα με τη Ζιελόνα Γκόρα επτά πόντους, πέντε ριμπάουντ και οχτώ ασίστ.

Στην περίοδο 2008-’09 ο Μίλαν Μιλόσεβιτς βοήθησε τα μέγιστα τον Ερυθρό Αστέρα, να φύγει με τη νίκη από την έδρα της Μπάμπεργκ με 67-53, έχοντας 11 πόντους, οχτώ ριμπάουντ, δύο ασίστ και ένα κλέψιμο.

Ο Λεωνίδας Κασελάκης, εξάλλου, πέρυσι με τον ΠΑΟΚ, στην εντός έδρας ήττα από τη Νίζνι με 52-60, είχε τρεις πόντους, πέντε ριμπάουντ, μία ασίστ και έξι βαθμούς στο ranking, που ήταν η καλύτερη επίδοση του στα 10 ματς της πρώην ομάδας του.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Πετρίδης
Περισσότερα σε Basketbase

Δειτε επισης

Η ΔΕΗ δίνει πάσα στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (pics)

ΔΕΗ 3×3 PΟWER TO THE HOOD by Eurohoops Οι γειτονιές της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης πα…