Κεντρική Ελλάδα Συνέντευξη “Θα παλέψω μέχρι το τέλος”

“Θα παλέψω μέχρι το τέλος”

damalis iraklis

damalis-iraklis

Είναι νεαρός προπονητής, όχι όμως νέος στο επάγγελμα. Από τα 19 του χρόνια προπονεί παίκτες ακαδημιών και ας ήταν ακόμα παίκτης ο ίδιος. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε στα 24 του να σταματήσει την ενεργό δράση και να αφοσιωθεί αποκλειστικά σε αυτό που όπως δηλώνει ο ίδιος, είναι αυτό που ήθελε να κάνει. Ο Γιάννης Δαμαλής, ανέλαβε τη θέση του πρώτη προπονητή σε μία δύσκολη καμπή στην ιστορία του Ηρακλή, αλλά έχει μάθει στα δύσκολα.

Όπως μας δήλωσε, δεν πρόκειται να τα παρατήσει και ας γνωρίζει ότι ίσως και να μην είναι ευκαιρία η θέση του προπονητή. Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος του Ηρακλή πρέπει να είναι να θέσει υγιής βάσεις ούτως ώστε να επιστρέψει στη φυσική του θέση, στην Α1. Ακόμα χαρακτήρισε το πρωτάθλημα της Α2 ως το πιο δύσκολο των τελευταίων ετών, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο και διαλύει τον πρωταθλητισμό και δε δίνει κίνητρα στους αθλητές.

Αναλυτικά η συνέντευξη που μας έδωσε ο Γιάννης Δαμαλής:

-Γιάννη ας ξεκινήσουμε από τη αρχή. Ήσουν στον Πιερικό το 2012 και παρ’ ότι παίκτης ήσουν προπονητής σε ακαδημίες και μάλιστα από τα 19 σου χρόνια.
“Ναι. Αφού αγωνίστηκα σε Μαντουλίδη και Καλαμαριά, πήγα στον Πιερικό ως παίκτης και προπονητής. Όσο σπούδαζα, άρχισα από τα 19-20 χρονών να προπονώ τις ακαδημίες. Ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ”.

-Και ήρθε στη συνέχεια η πρόταση του Ηρακλή.
“Ήρθε η πρόταση από τον Ηρακλή, ο οποίος αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική. Οι άνθρωποι του Συλλόγου μου είπαν ότι στόχος ήταν η άνοδος. Σε μια τέτοια πρόταση από αυτήν την ομάδα δε μπορείς να αρνηθείς. Και φυσικά ο στόχος ήταν μεγάλος”.

-Τη σεζόν αυτή όμως έρχεται ο τραυματισμός σου.
“Ναι. Τέτοια περίοδος περίπου. Στις 20 Ιανουαρίου, στον αγώνα με τα Διαβατά, έπαθα ολική ρήξη χιαστού και μηνίσκο. Και κάπως έτσι τελείωσε”.

-Τα συναισθήματα για έναν παίκτη που ξαφνικά σταματά το μπάσκετ από τα 25 του χρόνια και αρχίζει αποκλειστικά να ασχολείται με την προπονητική;
“Επειδή συμμετείχα ως προπονητής από τα 19 στο Πιερικό, στον οποίο είχαμε και την επιτυχία της πρόκρισης με το εφηβικό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, κατάλαβα ότι αυτό ήθελα να κάνω. Περισσότερο ακόμα και από το να παίζω μπάσκετ. Ο τραυματισμός ήταν η αφορμή για να σταματήσω. Μια άλλη αφορμή ήταν οι οικονομικές συνθήκες. Σαν παίκτης, δε μπορούσες να ζήσεις αποκλειστικά από το μπάσκετ. Ούτε στην Α2, ούτε στη Β’ Εθνική.

Οπότε προσπάθησα να αφοσιωθώ σε κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ, κάτι με το οποίο ασχολούμαι όλη μέρα. Παράλληλα, οι οικονομικές συνθήκες ήταν καλύτερες στον προπονητικό τομέα. Τελευταία αφορμή, ήταν το γεγονός ότι επειδή είχα αρκετές επιτυχίες σαν παίκτης (Πανελλήνια πρωταθλήματα με τον Μαντουλίδη, δύο φορές άνοδος στην Α2, δύο χρονιές γεμάτες στην Α2 κ.α) άρχισα να μην έχω την ίδια όρεξη. Αρχίζει με τον καιρό και σου φεύγει όλο αυτό”.

-Έτσι, από πέρσι πήρες τα ηνία του εφηβικού τμήματος του Ηρακλή.
“Ξεκίνησα πέρσι μία προσπάθεια στο εφηβικό τμήμα και γενικότερα στις υποδομές. Συνεργάστηκα με όλους τους προπονητές. Ασχολήθηκα αποκλειστικά και μόνο με αυτό, ξοδεύοντας και από τις οικονομίες μου για να ταξιδέψω σε Αμερική, Σερβία κ.α για διάφορα camps.

Στον Ηρακλή ανέλαβα το εφηβικό τμήμα, το οποίο παλαιότερα δεν είχε καταφέρει να περάσει ούτε στους “4” του παιδικού. Το επίπεδο, δηλαδή, ήταν πολύ χαμηλό. Οι χαρακτήρες των παιδιών, αλλά και οι γονείς, βοήθησαν πάρα πολύ. Έτσι, αφιερώνοντας πολύ χρόνο μέσα στο γήπεδο, πλέον είμαστε στις 5 καλύτερες ομάδες της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο θέλω να τονίσω ότι επειδή η ομάδα έπεσε με τα χρόνια βαθμολογικά, δε βρίσκεται στον πρώτο όμιλο, αλλά στο δεύτερο και κινδυνεύει να μην πάει όχι μόνο στο φάιναλ φορ, αλλά ούτε στους “8”, γιατί υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσει κάποια ομάδα την οποία αν ήταν στον πρώτο όμιλο, όπως της αξίζει, δε θα την έβρισκε μπροστά της τόσο νωρίς. Η εφηβική ομάδα του Ηρακλή, αξίζει να είναι στο φάιναλ φορ, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι 4 παιδιά είναι στο κλιμάκιο της εθνικής”.

-Και φτάνουμε στις 13 Νοεμβρίου. Ο Ηρακλής ηττάται από τον Ερμή Λαγκαδά και ο Γιώργος Κυρούδης αποτελεί παρελθόν. Εσύ αναλαμβάνεις προσωρινός προπονητής όπως ανακοινώθηκε. Ποια ήταν η αντίδρασή σου;
Ήταν άσχημη στιγμή για την ομάδα ο αγώνας στον Λαγκαδά. Η διοίκηση αποφάσισε την απομάκρυνση του Γιώργου (σ.σ Κυρούδη) και μου είπαν τελευταία στιγμή το απόγευμα ότι θα κάνω εγώ τις δύο τελευταίες προπονήσεις και θα κατεβάσω την ομάδα με τον ΟΦΗ. Δε μπορούσα να αρνηθώ. Είμαι χρόνια στην ομάδα και έκανα το καθήκον μου να κατεβάσω την ομάδα με όλες μου τις δυνάμεις, σε ένα δύσκολο ματς. Είχαμε απέναντι μας μια ομάδα με τριπλάσιο μπάτζετ, με έναν τρομερό προπονητή και χωρίς να προετοιμαστούμε παρά μόνο δύο μέρες, πήραμε μία μεγάλη νίκη.

Από ‘κει και πέρα ο πρόεδρος, ο κ.Αποστολίδης, μου είπε να μείνω ως το τέλος της χρονιάς. Εγώ έχω δηλώσει ότι θα στηρίξω την ομάδα όσο μου ζητηθεί. Κάποιοι το θεωρούν ως ευκαιρία, κάποιοι όχι. Όμως, ήξερα ότι το πρόγραμμα, πέρα από τον ΟΦΗ και τον αγώνα με τον Ηλυσιακό, ήταν το χειρότερο δυνατό για έναν νέο προπονητή, που μπορεί να ακούσει οτιδήποτε επειδή είναι νέος, που μπορεί να χαρακτηριστεί άπειρος και η “ευκαιρία” τελικά να είναι “μη ευκαιρία”. Ήξερα ότι ακολουθούν 3 αγώνες που ήταν αυτό που λέμε, εκτός στόχων μας.

Επιπλέον, ήρθε ένας τραυματισμός βασικού παίκτη, του Δέσπου, οπότε δε θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία. Θα μπορούσα να φύγω, αλλά εγώ θα παραμείνω εδώ όσο μου ζητηθεί. Και το δηλωνω υπεύθυνα. Θα προσπαθήσω με όλες τις δυνάμεις μου να υποστηρίξω την ομάδα και για αυτό πάμε για τη νίκη και στον αγώνα με τον Αρκαδικό”.

-Για τη μέχρι τώρα πορεία με τον Ηρακλή.
“Θα μιλήσω για το διάστημα που είμαι εγώ προπονητής. Είχαμε τρία δύσκολα ματς, μαζί με αυτό με τον Αρκαδικό. Είτε τα χάναμε είτε τα κερδίαζαμε δεν έγινε κάτι. Φυσικά, με νίκες θα βελτιωνόταν η βαθμολογική μας θέση. Όμως για μας το παιχνίδι που πρέπει να κερδίσουμε είναι με τον Ηλυσιακό, οπωσδήποτε.

Με την εμφάνιση με τον Εθνικό η ομάδα πίστεψε ότι μπορεί να τα καταφέρει και να κερδίσει και τον Αρκαδικό. Μετά την Καβάλα, είχαμε απογοητευτεί. Όμως στον Πειραιά, και ενώ ήμασταν στο -5, κλέψαμε τη μπάλα και αντί για -3, δόθηκε φάουλ. Θέλω να πω, ότι η ομάδα έδειξε ότι εκτός έδρας και με περίεργη διαιτησία, μπορεί να κερδίσει ομάδες που είναι ψηλότερα“.

-Για τους στόχους του Ηρακλή.
“Είναι περίεργοι οι στόχοι. Ένας τραυματισμός, μας άλλαξε όλα τα πλάνα. Για μένα στόχος πρέπει να είναι να δημιουργηθούν γερές βάσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, εκεί που αξίζει μια τέτοια ομάδα”.

-Μιλάμε για Α1, δηλαδή.
“Ναι φυσικά. Αλλά πρέπει να χτίσουμε γερές βάσεις, όσο πιο γρήγορα γίνεται”.

-Αυτές οι βάσεις ποιες θεωρείς ότι είναι;
“Πρώτον, ο σύλλογος να είναι οικονομικά υγιής. Δηλαδή, όλοι να είναι πληρωμένοι. Να ξέρουν όλοι ότι ο Ηρακλής πληρώνει, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή γίνεται. Ο κ. Αποστολίδης είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του από πέρσι.

Δεύτερον, να φύγουν τα χρέη από τον Ηρακλή. Δε ξέρω πόσα και ποια είναι, όμως πρέπει να φύγουν για να προχωρήσει η ομάδα.

Τρίτον, ο Ηρακλής να χτίσει μία γερή βάση νέων παικτών στους οποίους θα στηριχτεί και μετά το πέρασμά του από την Α2 στην Α1.

Τέταρτον, να χτιστεί μια υγιής ακαδημία από την οποία δε θα έχει μόνο έσοδα, αλλά θα βγάλει και νεά ταλέντα.

Όλα αυτά, θα χτίσουν μία αθλητική παιδεία που ο Σύλλογος όταν ανέβει στην Α1, που μακάρι να είναι και του χρόνου, γιατί φέτος είναι δύσκολο, να μπορεί να στηρίξει αυτό το εγχείρημα. Να μην είναι μία φωτοβολίδα, όπως πριν λίγα χρόνια που η ομάδα στηρίχθηκε σε τρελά μπάτζετ και έπεσε αμέσως. Αυτός είναι ο στόχος. Να ανέβεις και να μην πέσεις. Για αυτό πρέπει να υπάρχει στήριξη από όλους και σωστό πρόγραμμα”.

-Πάνω στο θέμα των χρεών. Υπάρχει κάτι σχετικά με εκκαθάριση της ΚΑΕ για αποφυγή των χρεών;
“Δε γνωρίζω καθόλου. Νομίζω έχουν γίνει συζητήσεις από τη διοίκηση και από τον πρόεδρο για να δούνε τι μπορεί να γίνει μ’ αυτό το θέμα. Να βρουν δηλαδή μια παράπλευρη δίοδο, για να μπορέσει η ομάδα να είναι την επόμενη χρονιά στην Α1. Έχω ακούσει τον κ.Αποστολίδη να συζητά για το πως θα ξεκαθαρίσουν τα χρέη, ώστε η ομάδα την επόμενη χρονιά να είναι στην Α1“.

-Έχει ανακοινωθεί ότι θα μείνεις μέχρι το τέλος της σεζόν. Έχετε μιλήσει και για την επόμενη σεζόν;
“Ο κ.Αποστολίδης ξεκαθάρισε ότι θα με χρειαστεί μέχρι το τέλος της σεζόν. Εγώ του είπα ότι θα στηρίξω την ομάδα μέχρις όταν μου ζητηθεί και όταν πιστέψει ότι πρέπει να έρθει κάποιος έμπειρος προπονητής, εγώ θα κάτσω δίπλα του αν φυσικά το επιθυμεί ο ίδιος. Δεν είμαι ματαιόδοξος, ούτε κάποιος που απλά θέλει μια ευκαιρία και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά να σηκωθεί να φύγει.

Θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι μπορώ και πιστεύω ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Φάνηκε ακόμα και από την εβδομάδα μετά την Καβάλα όπου τραυματίστηκε ένας παίκτης μας και ενώ η ομάδα άλλαξε όλη την τακτική της επιθετικά και αμυντικά και ενώ είχαμε μόλις 3 μέρες να προετοιμαστούμε, παρουσιάσαμε πολύ θετικά στοιχεία. Πραγματικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ομάδα. Αν υπάρξει λίγος χρόνος, η ομάδα θα παρουσιάσει πολύ καλύτερα στοιχεία. Η ομάδα έχει δυνατότητες”.

-Θα υπάρξει κάποια μεταγραφή στη θέση του τραυματία Δ. Δέσπου;
“Συζητάμε με τους Παπαιωακείμ και Μαρμαρινό. Έχουν γίνει οι επαφές και περιμένουμε την απάντησή τους”.

-Σε τι κατάσταση είναι ο Δέσπος;
“Έκανε αρθροσκόπηση και σε 4 εβδομάδες το αργότερο θα είναι έτοιμος. Το πρόβλημα είχε προέλθει από τον Λαγκαδά λόγω του αντικανονικού γηπέδου. Επειδή έχει τρομερό μυικό σύστημα, μπορεί να επιστρέψει και νωρίτερα, αλλά δε θα το ρισκάρουμε”.

-Θα γίνει κάποια άλλη μεταγραφή;
“Δεν υπάρχει σκέψη για κάποια άλλη κίνηση”.

-Τον ποδοσφαιρικό Ηρακλή τον έχει αναλάβει ο κ.Παπαθανασάκης, ο οποίος σύμφωνα με όσα έχουν ακουστεί, δείχνει διατεθιμένος να βοηθήσει το σύνολο του Ερασιτέχνη. Γνωρίζετε αν θα βοηθήσει το τμήμα μπάσκετ ή ακόμα και αν έχετε συνομιλήσει μαζί του;
“Δεν έχω μιλήσει μαζί του. Έχω ακούσει το ενδιαφέρον του. Είναι θέμα της διοίκησης. Δε ξέρω αν έχει γίνει κάποια συζήτηση. Μακάρι να υπάρξει κάποια βοήθεια και ο Ηρακλής με σωστές κινήσεις και όχι σπατάλες, να φτάσει εκεί που πρέπει. Γιατί, ειλικρινά, στα τμήματα υποδομής βλέπω να γίνεται πρόοδος και να βγαίνει προς τα πάνω και μαζί με οικονομική βοήθεια βλέπω ένα πολύ καλό μέλλον”.

-Ας φύγουμε από τον Ηρακλή για λίγο και ας μιλήσουμε για το Πρωτάθλημα της Α2. Πώς σου φαίνεται;
“Δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια το Πρωτάθλημα. Βλέπουμε τι γίνεται στην κορυφή, αλλά και από τη μέση κα ικάτω. Όλες οι ομάδες είναι δυνατές και δεν υπάρχει ομάδα που σίγουρα θα πέσει. Ακόμα και η Λιβαδειά με μία ενίσχυση με τον Γκαγκαλούδη, έχει φτάσει σε τρομερές νίκες. Ο Ηλυσιακός είναι μία ομάδα που μάχεται συνεχώς παρά τα οικονομικά προβλήματα. Δε ξέρουμε τι γίνεται εκεί, όμως είναι παιδιά που μάχονται μέσα στο γήπεδο. Είναι τόσο δυνατό το Πρωτάθλημα που όποια ομάδα πέσει δε θα είναι η χειρότερη ομάδα σε σχέση με άλλα χρόνια”.

-Στο ελληνικό μπάσκετ η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν ευνοεί ούτε τις ακαδημίες, ούτε τους αθλητές. Τι έχεις να πεις για όσα συμβαίνουν;
“Το έχω τονίσει ότι είναι τρομερά δύσκολο αυτό που γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας και το εκπαιδευτικό σύστημα. Οι αθλητές έχουν το πρωί σχολείο στο οποίο πηγαίνουν μόνο για να μην πάρουν απουσίες και το απόγευμα έχουν το πραγματικό σχολείο, στα φροντιστήρια. Για αυτό ευθύνονται μόνο οι πολιτικοί και κανείς άλλος. Γιατί; Ίσως έχουν κέρδος από τα φροντιστήρια; Δε ξέρω. Πάντως οι ίδιοι οι μαθητές μου τα λένε. Το δωρεάν σχολείο δεν έχει όφελος και μετά πηγαίνουν όλοι στα επί πληρωμή σχολεία. Είναι τρελό αυτό το πράγμα και αναγκάζονται τα παιδιά να εγκαταλείψουν τον πρωταθλητισμό.

Έχουν διαλυθεί όλα. Από τη θέση μου, ως προπονητής της Α2 κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Υπεύθυνοι για όλο το εκπαιδευτικό σύστημα είναι το Υπουργείο Παιδείας, που συν τοις άλλοις κατήργησαν και τα μπόνους για τους αθλητές. Κάτι τέτοιο δε γίνεται σε άλλη χώρα. Τα παιδά υποφέρουν και το λέω επειδή το ζω. Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας”.

-Τελευταίο αλλά εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι για κάθε σύλλογο είναι ο κόσμος της ομάδας. Ο Ηρακλής τον στερήθηκε για πολλούς αγώνες.
“Ξεπεράσαμε την τιμωρία και τώρα περιμένουμε πως και πως τον κόσμο το Σάββατο. Είναι πολύ δύσκολο να παίζεις χωρίς τον κόσμο ιδίως όταν είσαι ο Ηρακλής. Ο κόσμος μας δίνει ώθηση και αυτό το έζησα και σαν παίκτης. Έχουμε ξεσυνηθίσει χωρίς τον κόσμο και πρέπει να το βάλουμε στο παιχνίδι μας.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να τονίσω ότι πρέπει να έχουμε το σεβασμό όλων. Πέρα από τους στόχους μας και πέρα από το γεγονός ότι είμαστε Ηρακλής. Παλεύουμε μέσα στο γήπεδο και ιδρώνουμε και απέναντι και τους διαιτητές. Δεν υπονοώ κάτι για συγκεκριμένο παιχνίδι. Η ζωή είναι κύκλος και όλα γυρίζουν. Ζητάμε σεβασμό, δε ζητάμε βοήθεια. Και στο κάτω-κάτω τον απαιτούμε”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χάρης Δεληνικόλας
Περισσότερα σε Συνέντευξη

Δειτε επισης

Ο Κόμπι Καρλ μιλά στο ebasket

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των προπονητών που βρέθηκαν τα περασμένο Σαββατοκύριακο στο κλεισ…