Ποια νίκη;

oaka kosmos

oaka-kosmos

kogasΔουλειά μας είναι να καταγράφουμε τα αποτελέσματα κι εν συνεχεία -εμείς που και αντέχουμε, και γράφουμε αλήθειες– να τα ερμηνεύουμε. Κι επίσης, όλοι εσείς που μας παρακολουθείτε (κι είσαστε πολλοί, και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό), γνωρίζετε ότι ουδέποτε γράψαμε για “υπέροχους κόσμους“, ουδέποτε χαϊδέψαμε αυτιά χουλιγκάνων, ουδέποτε “παίξαμε” με τους οργανωμένους, όποιου χρώματος.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε, με ανατροπή, τη Μακάμπι. Κι ήταν η άμυνα στο τελευταίο δεκάλεπτο οδηγός για τη νίκη, κι ήταν σημαντικό να ξεκινήσει το Top16 με θετικό αποτέλεσμα, όχι τόσο γιατί αντίπαλος ήταν η πρωταθλήτρια Ευρώπης, όσο επειδή πρέπει να διαφυλάξει (όσο μπορεί) την έδρα του, για να έχει ελπίδες πρόκρισης.

Φαντάζομαι πως ο Ανδρέας Χανιάς θα σταθεί περισσότερο στο αγωνιστικό κομμάτι, με την πάντα εύστοχη και ψύχραιμη ματιά του. Εγώ επιλέγω να σταθώ έξω από τις τέσσερις γραμμές. Προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, με άθλιες καιρικές συνθήκες, μαζεύτηκαν 10.000 άνθρωποι στο ΟΑΚΑ!

Σε μια χώρα που νιώθουμε στο πετσί μας τις αλλαγές του καιρού. Πέφτει η πρώτη βροχή; Μετατρέπονται σε κανάλια της Βενετίας οι δρόμοι μας. Έχει καύσωνα; Μπορεί και να παραλύσει η χώρα. Πέφτει χιονόνερο; Διακόπτεται η δυνατότητα μετακίνησης στην πρωτεύουσα.

Γι’ αυτό διαφέρουμε. Όχι σαν τους άλλους, που έχουν μισό μέτρο χιόνι και κινούνται κανονικά. Όχι φίλε, θα το ζήσεις. Χιόνισε; Θ’ αποκλειστείς στο σπίτι κι αν δεν έχεις αρκετές προμήθειες, παρακάλα να σταματήσει να χιονίζει. Εδώ απολαμβάνουμε κάθε αλλαγή του καιρού, όσο πουθενά στον πλανήτη, αλλά ας επιστρέψουμε στο ΟΑΚΑ.

Δεν βόλευε ο καιρός για να πάει κανείς προς τα βόρεια. Δεν βοηθούσε η μέρα. Κι, όμως, ο κόσμος του Παναθηναϊκού πήγε στο γήπεδο. Ο κόσμος συνολικά πηγαίνει να δει μπάσκετ κι αυτό φαίνεται (και) από την αύξηση των εισιτηρίων στους αγώνες του πρωταθλήματος. Αυτό είναι και το στοιχείο που οφείλουν να αναλύσουν τα τμήματα μάρκετινγκ, καθώς υπάρχει σχέση συγκοινωνούντων δοχείων.

Όσο αυξάνεται η συμμετοχή του κόσμου, αυξάνεται το ενδιαφέρον των χορηγών, αυξάνονται τα έσοδα των ομάδων, αυξάνεται το μπάτζετ, έρχονται καλύτεροι παίκτες, έχουμε καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Είναι μια αλυσίδα, που δεν χρειάζονται σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου για να τη μεταφράσει κανείς.

Μπορεί, λοιπόν, το καλό νέο της προτελευταίας ημέρας του 2014 να είναι η νίκη επί της Μακάμπι, όμως ποια νίκη μπροστά σε αυτό το στοιχείο, που επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι το 2015 θα είναι ακόμα καλύτερο (μπασκετικά) από το 2014.

Καλή χρονιά να έχουμε. Αφού ευχηθώ στον καθέναν σας ξεχωριστά να έχει γύρω τους όλους και όλες που αγαπάει, θα πω σε όλους να έχουν τα τρία σημαντικότερα (για μένα) στοιχεία: Υγεία, καύλα κι επανάσταση.

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Βαγγέλη Λιόλιο, βόλεϊ βλέπεις;

Να βλέπεις το βόλεϊ (γυναικών) και να κλαις. Ολοκληρώθηκε χθες το φάιναλ-4 τού κυπέλλου βό…