Κεντρική Ελλάδα Συνέντευξη Ο γυμνός ακτιβιστής (vid)

Ο γυμνός ακτιβιστής (vid)

mask john2

mask-john2

Έχουν γραφτεί τόσα για τον John Mask (Γιάννη Μασκίδη), που για τους μυημένους δεν συνιστά είδηση. Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός για τις γυμνές εμφανίσεις του μπροστά σε κόσμο κι έκτοτε οι προβολείς πέφτουν πάνω του. Ο Βορειοελλαδίτης ακτιβιστής παραδέχεται ότι προκαλεί και σήμερα είπαμε να προκαλέσουμε… μαζί. Ο γυμνός αστικός βολταδόρος με το σμιλεμένο κορμί, με το υψηλό επίπεδο μόρφωσης, αρχιτέκτονας, μίλησε στο eBasket.gr.

H συνέντευξη:

Γιάννη, σκεφτήκαμε και ξανασκεφτήκαμε πολλές φορές να πάρουμε τη συνέντευξη αυτή. Θεωρείς ότι… ρισκάρουμε; Ότι θα “τα ακούσουμε” από πουριτανούς φίλους αναγνώστες;
“Ίσως να υπάρχει ένα ρίσκο, σε ό,τι αφορά στο κοινό που απευθύνεται ένα site, από την άλλη ακόμα και η αρνητική στάση κάποιων αναγνωστών είναι χρήσιμη”.

Ξέρουμε ότι δεν πρωτοτυπούμε ως προς την ερώτηση, αλλά είναι αναγκαία; Πότε έκανες την πρώτη… γυμνή σου εμφάνιση και γιατί; ‘Ήθελες να προκαλέσεις ηδονή; Ήταν σεξιστική ανάγκη; Τρέλα της στιγμής;
“Θεωρητικά η πρώτη γυμνή μου εμφάνιση στον δημόσιο χώρο ήταν όταν έμαθαν τα Μέσα Ενημέρωσης για την δράση μου (όπως και του “συμπορευτή” μου Μιχάλη). Προφανώς πριν από αυτήν είχα κάνει αρκετές εμφανίσεις, και πολλές χωρίς κάμερα. Σίγουρα τρέλα της στιγμής δεν το λες. Ότι ενυπάρχει μια ηδονική πλευρά αυτό να το θεωρήσετε σίγουρο, αλλά χωρίς απαραίτητα αυτή η ηδονή να σχετίζεται μόνο με το σεξ”.

Πώς σου φαίνεται, που μία αθλητική ιστοσελίδα, εν προκειμένω η πρώτη μπασκετική ιστοσελίδα στην Ελλάδα σε κάλεσε να μιλήσεις;
“Στην αρχή αναρωτήθηκα εάν ένα τέτοιο θέμα ταιριάζει με μια αθλητική ιστοσελίδα. Μετά σκέφτηκα ότι ο αθλητισμός μιλάει εκτός των άλλων και για το σώμα”.

Ασχολήθηκες ενεργά με τον αθλητισμό ποτέ; Με το μπάσκετ πώς δεν ασχολήθηκες παρότι κατάγεσαι από τη “Μπασκετομάνα” Θεσσαλονίκη, του… Νίκου Γκάλη αλλά και άλλων αστέρων;
“Μπάσκετ είχα παίξει μικρός, αλλά δε με τράβηξε (λόγω ύψους). Μετά ασχολήθηκα με το τένις, τις πολεμικές τέχνες και κατέληξα στο γυμναστήριο όπου ήρθα σε επαφή με το Pilates και την γιόγκα”.

Είσαι οπαδός κάποιας ομάδας;
“Όχι , δεν είμαι…”

mask-john4

Έχουμε απορία, που θέλαμε καιρό να κάνουμε: Αν δεν έκανες γυμναστική, αν δεν ασχολιόσουν με το σώμα σου, και είχες σώμα κοινού θνητού, με ατέλειες, άσχημο, θα κυκλοφορούσες γυμνός, ή θα ντρεπόσουν;
“Ίσως να μην το έκανα, ίσως ναι, δε μπορώ να είμαι σίγουρος. Το καλογυμνασμένο σώμα δίνει μια αυτοπεποίθηση όταν αποφασίζεις να το εκθέσεις δημόσια, αλλά αυτή η αυτοπεποίθηση μπορεί να έρθει και από άλλες πηγές, και ο στόχος είναι να το δει αυτό και η κοινωνία”.

Τα άτομα που κατά καιρούς σχετίζεσαι ως άνθρωπος δεν ενοχλούνται από τις γυμνές εμφανίσεις σου; Έχεις χάσει φίλους-φίλες λόγω αυτής της συνήθειας;
“Μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό για να έρθω σε ρήξη με κάποιον φίλο για τον αστικό γυμνισμό, ή με κάποιον από τον επαγγελματικό μου χώρο. Και θέλω να πιστεύω ότι βλέπουν πέρα από αυτήν την πλευρά”.

Υπάρχουν κι άλλοι σαν και σένα; Υπάρχει οργανωμένο κίνημα, ή ενεργείς μεμονωμένα;
“Όπως είπα υπάρχει ο Μιχάλης (που ήταν και αυτός που πρωτοξεκίνησε τις βόλτες,) έχουν ακολουθήσει κατά καιρούς και αλλά άτομα, είτε σε μια βόλτα, αλλά και σε διάφορες ακτιβιστικές δράσεις. Κι άμα δούμε τη συνεχόμενα αυξανόμενη προσέλευση γυμνών στη διεθνή γυμνή ποδηλατοδρομία, θα κατανοήσουμε ότι δεν είναι ένα περιπτωσιολογικό φαινόμενο αλλά μια στάση ζωής”.

Σου αρέσουν πολυσύχναστα μέρη. Ο λόγος προφανής. Θέλεις να κάνεις επίδειξη. Κι αν ναι, πώς και δεν κάνεις ανάλογη εμφάνιση σε γήπεδο; Φοβάσαι τις αντιδράσεις του συγκεκριμένου κοινού;
“Στο γήπεδο θα ήταν ένα ρίσκο για μένα. Βέβαια, τέτοιου είδους περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές στο εξωτερικό, οπότε δεν θα είναι κάτι που δεν έχει γίνει. Τα πολυσύχναστα μέρη τα αποφεύγουμε, αλλά ναι πρέπει να υπάρχει ο θεατής”.

Αντέδρασε κάποιος άσχημα σε κάποια από τις γυμνές διαδρομές σου;
“Λεκτικά ναι, αλλά μέσα στο “παιχνίδι” είναι κι αυτό”.

Στο σπίτι σου πώς αντιδρούν σε όλο αυτό;
“Ήρεμα μέχρι τώρα, βλέπουν ότι το κάνω αρκετά συνειδητά”.

Ποιο είναι ακριβώς το νόημα του “μηνύματος”, που θες να στείλεις σε όλους εμάς τους… ντυμένους;
“Ότι η διαφορετική εμφάνιση στον δημόσιο χώρο πρέπει να είναι ανεκτή (είτε είσαι ντυμένος, είτε όχι), εφόσον βέβαια δεν θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα κάποιου. Μια γυμνή εμφάνιση ίσως θέτει σε “κίνδυνο” τις εδραιωμένες αξίες ενός ανθρώπου, αλλά αυτές πιστεύω είναι θετικό να βρίσκονται σε συνεχή κρίση”.

– Η έννοια του σεξ, κατά την ταπεινή μας άποψη, συμπεριλαμβάνει και την ανακάλυψη του γυμνού. Δεν χάνει το… σεξ τη σημασία του από τη στιγμή που “αποκαλύπτεσαι”;
“Το σεξ είναι κάτι αρκετά περίπλοκο. Η διαδικασία της αποκάλυψης ενός γυμνού σώματος μπορεί να είναι μέρος της ερωτικής διέγερσης, αλλά στριπτίζ από στριπτίζ έχει διαφορά. Το γυμνό από μόνο του δε λέει κάτι εάν δεν εξετάσουμε το πλαίσιο και τις προθέσεις μας”.

Η δράση σας είναι ανοικτή; Μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε στη βόλτα σου, ή στη βόλτα σας;
“Όταν είναι να κάνουμε βόλτα ναι, αλλά αυτές έχουν σταματήσει εδώ και αρκετό καιρό. Εκτός βέβαια εάν βρεθούν πολλοί εθελοντές και γίνει κάτι αρκετά μαζικό”.

mask-john1

Ως (γυμνός) ακτιβιστής πώς δεν σκέφτηκες με τους φίλους σου να κάνετε ντου και στη… Βουλή; Αν και σε φωτογραφία αλλά με μοντάζ με φόντο τη Βουλή σε έχουμε δει.
“Από σημειολογικής άποψης μια τέτοια δράση θα ήταν εξαιρετική, υπάρχουν βέβαια τεχνικές δυσκολίες…”.

Σκεφτήκαμε προς στιγμήν να ανέβουμε Θεσσαλονίκη και να σου πάρουμε συνέντευξη ενώ είσαι… γυμνός; Θα το έκανες;
“Μάλλον… Σίγουρα… Ναι”.

Με τα παιδιά… στον δρόμο που σε βλέπουν γυμνό, έχεις εξοικειωθεί; Θα ήθελες να σε βλέπουν γυμνό τα παιδιά σου;
“Το θέμα ανήλικα και γυμνισμός είναι ίσως το πιο λεπτό σημείο στο όλο ζήτημα του αστικού γυμνισμού. Ο κάθε γονιός είναι ελεύθερος να επιλέγει τον τρόπο ανατροφής των παιδιών τους. Αλλά ο δημόσιος χώρος είναι ένα σύνολο πράξεων και χώρος έκφρασης όλης της κοινωνίας”.

Ανήκεις σε συγκεκριμένο πολιτικό Κόμμα; Ψηφίζεις;
“Προφανώς και ψηφίζω, αλλά δεν ανήκω σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, μάλιστα μπορεί να έχω σύμφωνη γνώμη πάνω σε ένα θέμα με άτομα διαφορετικών κομμάτων. Αυτό είναι βέβαια και το ενδιαφέρον, να μην γίνεσαι απόλυτος σε πολύπλοκα ζητήματα, όπως πολλές φορές είναι τα πολιτικά”.

mask-john3

Σπουδάζεις αρχιτεκτονική; Θα γίνεις… αρχιτέκτονας στην Ελλάδα; Σκέφτεσαι να αναζητήσεις επαγγελματική στέγη εκτός Ελλάδας;
“Έχω ήδη πάρει πτυχίο, εργάζομαι ως εξωτερικός συνεργάτης σε ένα γραφείο, και… εννοείται σκέφτομαι να αναζητήσω μεταπτυχιακό και επαγγελματική στέγη εκτός Ελλάδος”.

– Έχεις κάνει και μοντέλο;
“Επαγγελματικά όχι. Και νομίζω δεν θα μπορούσα να το κάνω, τουλάχιστον με τους όρους του μόντελινγκ”.

Άλλα χόμπι εκτός από τον αστικό γυμνισμό, έχεις Γιάννη; Τον Χειμώνα που κάνει κρύο, και δεν μπορείς να βγεις, τι κάνεις ας πούμε;
“Εκτός από την γυμναστική, παίζω πιάνο και παρακολουθώ συστηματικά κινηματογράφο. Τον Χειμώνα είναι μια περίοδος αγρανάπαυσης, με ελάχιστες γυμνές εμφανίσεις”.

Έχεις αντιληφθεί ότι να προκαλέσουμε… χτυπήματα από χρήστες του Ιντερνετ θέλαμε κι εμείς, γι’ αυτό και πήραμε αυτή τη συνέντευξη (εντάξει, είναι και η ειλικρινής παραδοχή μας, ότι σε πάμε Γιάννη!); Σου αρέσει που… προκαλούμε μαζί μέσω αυτής της συνέντευξης;
“Μα εάν δεν μου άρεσε η πρόκληση δεν θα έκανα κάτι τόσο δημόσια. Και για να γίνει μια αλλαγή, θα πρέπει να υπάρχει και μια πρόκληση. Πιστεύω ότι πολλοί θα ήθελαν τους καλοκαιρινούς μήνες να μπορούσαν να αράξουν σε κάποια πάρκα γυμνοί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνηθίσει η ελληνική κοινωνία στη θέα του γυμνού στον δημόσιο χώρο και να αποδεχτεί ότι είναι μια στάση ζωής”.

– Δεσμευόμαστε και για μια “διά ζώσης” επαφή στο μέλλον… Θα μας κάνεις την τιμή να δώσεις το “παρών” σε μια εκδήλωση του eBasket.gr;
“Νομίζω εκεί θα προκαλούσαμε…”

Σε ευχαριστούμε από καρδιάς, Γιάννη

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Νικολάου
Περισσότερα σε Συνέντευξη

Δειτε επισης

Ο Κόμπι Καρλ μιλά στο ebasket

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των προπονητών που βρέθηκαν τα περασμένο Σαββατοκύριακο στο κλεισ…