Φύρδην μίγδην

vasilakopoulos kaletzou athne

vasilakopoulos-kaletzou-athne

nikolaouΈχουμε ξαναγράψει και κοντεύουμε να γίνουμε γραφικοί μέσα στην αυθαιρεσία της σκέψης μας. Και παρότι “ευήκοα ώτα” δεν πρόκειται να βρούμε, εμείς επιμένουμε: Το Κύπελλο Ελλάδος πρέπει να καταργηθεί.

Δεν αποτελεί αυτό φετιχιστική μας πεποίθηση, αλλά αναγκαιότητα που προκύπτει από τις συνθήκες. Και κυρίως από την αδυναμία των Ομοσπονδιακών να βρουν λύσεις, όχι μόνο στη συγκεκριμένη διοργάνωση, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική, αλλά σε όλα τα Πρωταθλήματα.

Γεγονός είναι ότι η διοργάνωση υπήρξε ακόμη πιο “αντιτουριστική” όταν στον τελικό έφταναν μονίμως Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Και… εχθρική, όταν στην εξέδρα οι οπαδοί ασχολιόντουσαν με το “σπορ“, που έχει πληγώσει αφάνταστα τον ελληνικό αθλητισμό και έχει στοιχίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Η πεποίθησή μας για το Κύπελλο και τον τρόπο, που διεξάγεται πάντως είναι παγιωμένη. Δεν είναι σημερινή. Γνωστό είναι αυτό. Επιπλέον, όλοι όσοι εμπλέκονται σ’ αυτό το σιγοψιθυρίζουν. Αγγαρεία κάνουν. Eιδικά από την στιγμή που όλα γίνονται… φύρδην μίγδην.

Το Κύπελλο αποτελεί μια “επίσημη διαδικασία” φιλικών προετοιμασίας και τίποτε περισσότερο. Επειδή όμως η νίκη είναι απαιτητή, για λόγους ηθικής τάξεως, ούτε τη σημασία των φιλικών έχουν, με την έννοια ότι οι προπονητές δεν έχουν περιθώρια για πειραματισμούς, υπό τον φόβο των… οπαδών και της παραχάραξης της Ιστορίας.

Ουκ ολίγες φορές ομάδες, βεβαίως, επιλέγουν να μην πάρουν μέρος, ή να συμμετέχουν με “υπόλοιπο” ομάδων…

Δεν ξέρουμε από ποια “νομοθεσία” υποχρεούμαστε να “διεξάγουμε” Κύπελλο σ’ αυτήν τη χώρα. Αν συμβαίνει μόνο για λόγους παραδοσιακούς, έτσι όπως γίνεται δεν ασχολείται κανένας. Αν υπάρχει (νομοθεσία), αλλάξτε το!

Πρόδηλο είναι, ότι γενικότερα η ΕΟΚ έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε μία αναδιάταξη όλων των διοργανώσεων, που έχει υπό τη σκέπη της. Έχουμε προχωρήσει ακόμη περισσότερο στη σκέψη μας, παρότι κι αυτό δεν είναι καινούριο. Το έχουμε επισημάνει κατά κόρον. Είναι αναγκαίο ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ και συναρμόδιοι φορείς να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να ανακατέψουν την τράπουλα.

Έχουμε “καταθέσει” και την πρόταση για συνένωση της Α1 με την Α2 Κατηγορία, ήτοι σε ένα Πρωτάθλημα όπου θα αγωνίζονται οι ομάδες, που πραγματικά πληρούν τις προδιαγραφές, με αποκεντρωμένη στόχευση και ενίσχυση της επαρχίας. Αλήθεια, εκείνες οι wild cards του ΕΣΑΚΕ πότε θα δοθούν;

Η ΕΟΚ, ως προϊσταμένη αρχή, έχει ευχέρεια χειρισμών. Αρκεί εκείνοι, που την διοικούν να σηκωθούν από τις καρέκλες, να βάλουν το μυαλό τους σε λειτουργία, να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Θεσμικό τους δικαίωμα είναι να απονέμουν τα τρόπαια και τα μετάλλια σε όσους διακρίνονται, αλλά δεν είναι το μόνο τους δικαίωμα.

Δεν ξέρουμε πόσος παραγοντικός χρόνος τους απομένει -με βάση τα ρεπορτάζ του Γιώργου Κογκαλίδη– αλλά όπως και να ‘χει, έχουν μια ευκαιρία να προλάβουν να σώσουν την υστεροφημία τους. Με τομές και δράσεις. Εκτός κι αν δεν έχουν την (βιολογική) δυνατότητα να σκεφτούν. Τότε αλλάζει το πράγμα… Διαφεύγει της δικής μας αρμοδιότητας!

geonikol@hotmail.com

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Νικολάου
Περισσότερα σε Νικολάου

Δειτε επισης

Το σοκ στη χώρα του Οξύλου

“Αν η οικογένεια δεν έχει οικονομικές δυνατότητες, να σκεφτούν ώριμα και σοβαρά τι ά…