Ηράκλειο, αποστολή
Αρχηγική υπόθεση! Για τριάντα λεπτά ήταν άφαντος στο παρκέ, αλλά όταν η μπάλα “έκαιγε” ο Ταϊφούν Ερουλκού δήλωσε “παρών”. Ο αρχηγός της Τουρκίας ήταν ο άνθρωπος που χρειαζόταν ο Ερχάν Τοκέρ για να δει την Τουρκία να στέφεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι γείτονες επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί που είχαν στον τελικό απέναντι στην Ισπανία και πλέον μπορούν να καυχιούνται πως η γενιά των 95αρηδων είναι όντως “χρυσή”.
Το παιχνίδι ήταν ένα άνευ προηγουμένου μπρα ντε φερ ανάμεσα σε δύο ομάδες που πάλευαν με πολύ πάθος για να ανέβουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Εκεί που έπρεπε όμως, οι Ισπανοί αποδείχθηκαν επιπόλαιοι κάνοντας σωρεία λαθών και ο Ταϊφούν Ερουλκού έβαλε τη σφραγίδα του στον τελικό χαρίζοντας στην Τουρκία το δεύτερο σερί χρυσό μετάλλιο.
Το πως θα ξεκινούσε το παιχνίδι η Τουρκία ήταν ένα σημαντικό ερωτηματικό γιατί μέχρις στιγμής βασίζεται εν πολλοίς στον τρόπο με τον οποίο πατάει στο παρκέ στα πρώτα λεπτά κάθε αγώνα.
Αυτή τη φορά όμως, οι Τούρκοι δεν ήταν αυτοί που είχαν το πάνω χέρι στο παιχνίδι. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά αδυνατούσαν να βρουν τον δρόμο προς το καλάθι. Αν δεν ήταν ο Τσεντί Οσμάν να σκοράρει στο α’ δεκάλεπτο, τότε το μειονέκτημά τους στο σκορ θα ήταν πολύ μεγαλύτερο των τεσσάρων πόντων (14-18).
Οι Ισπανοί από την πλευρά τους έπαιζαν με ενθουσιασμό, είχαν σωστές επιλογές στην επίθεση και από τη στιγμή που προστάτευαν το καλάθι τους δεν είχαν λόγο να ανησυχούν. Πόσο μάλλον όταν έβλεπαν τα σουτ των Τούρκων να βρίσκουν σίδερο (3/12 εντός παιδιάς στο α’ δεκάλεπτο, την ίδια ώρα που τα δικά τους ήταν εύστοχα, ως επί το πλείστον.
Κάπως έτσι “έχτισαν” μία μικρή διαφορά, που όμως έδειχνε την ανωτερότητά τους στο παρκέ. Τουλάχιστον για τα πρώτα δέκα λεπτά του αγώνα, αφού στη συνέχεια οι παίκτες του Ερχάν Τοκέρ “ξύπνησαν”. Κι όταν έγινε αυτό, όλα άλλαξαν!
Το +7 (14-21) του 11ου λεπτού με το οποίο προηγήθηκαν οι Ισπανοί διαδέχθηκε ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ εύστοχων τριπόντων από πλευράς Τουρκίας, το οποίο μαζί με την επιθετική ανομβρία των “φούριας ρόχας” (που μάλιστα κράτησε περίπου τέσσερα λεπτά), τους έδωσε το πάνω χέρι στο παιχνίδι (29-23 στο 15′).
Η ισπανική αυτοπεποίθηση και σιγουριά είχε πάει περίπατο αφού πλέον οι… απέναντι ήταν αυτοί που έλεγχαν τον ρυθμό. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που περιόρισαν με την ίδια επιτυχία τα ατού των Ισπανών μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, το οποίο τους βρήκε μπροστά στο σκορ με εφτά πόντους (35-28), μα πάνω απ όλα με το δικαίωμα να βγάλουν στο παρκέ την ανωτερότητα του φαβορί στην επανάληψη.
Σε γενικές γραμμές πάντως το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τις δύο ομάδες να είναι αρκετά άστοχες (σούταραν με 21/67 εντός παιδιάς) και το ροτέισον να έχει ανοίξει αρκετά αφού ο Ερχάν Τοκέρ και ο Χάουμε Πονσαρνάου είχαν χρησιμοποιήσει τους 22 από τους 24 παίκτες που είχαν στη διάθεσή τους.
Στη γ’ περίοδο οι Ισπανοί έδειξαν σημάδια αντίδρασης. Όχι ακριβώς όλοι τους, αλλά ο Οριόλ Παουλί αρκούσε! Ο δίμετρος γκαρντ της Μπαρτσελόνα πήρε τους “φούριας ρόχας” από το χέρι και σκοράροντας κατά ριπάς τους βοήθησε να επιστρέψουν από το -8 (37-29) του 21ου λεπτού.
Για την ακρίβεια, η ισπανική άμυνα κράτησε άποντους τους Τούρκους για περίπου τέσσερα λεπτά και ο Οριόλ Παουλί με τα συνεχόμενα καλάθια που πέτυχε έδωσε την επιθετική σπίθα που χρειάζονταν για να φέρουν τα πάνω κάτω. Έτσι, η ομάδα του Χάουμε Πονσαρνάου επέστρεψε σε θέση οδηγού (42-43 στο 27ο λεπτό), πριν η Τουρκία ανακτήσει το προβάδισμα και μπει στην τελική ευθεία έχοντας τον πρώτο λόγο για τη νίκη (48-46 στο 30′).
Στην τελευταία περίοδο ήταν η ώρα του μεγάλου αρχηγού. Ο Ταϊφούν Ερουλκού έβαλε τη σφραγίδα του στην αναμέτρηση σκοράροντας εφτά σερί πόντους από το 33ο μέχρι το 36ο λεπτό, διατηρώντας την Τουρκία σε θέση οδηγού στην αναμέτρηση (57-55).
Κι εκεί όπου όλοι περίμεναν την ισπανική αντίδραση, τα παιδαριώδη λάθη έκαναν την εμφάνισή τους καταστρέφοντας τις ελπίδες των “φούριας ρόχας” για τη νίκη που θα φέρει το χρυσό μετάλλιο στη Μαδρίτη.
Στο τελευταίο λεπτό, οι παίκτες του Ερχάν Τοκέρ ήταν εύστοχοι από τη “γραμμή της φιλανθρωπίας” και κερδίζοντας με 65-57 πανηγύρισαν την άνοδο στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Οι 95αρηδες της Τουρκίας είναι η “χρυσή γενιά” της χώρας. Με αποδείξεις!
Τα δεκάλεπτα: 14-18, 35-28, 48-46, 65-57.
ΤΟΥΡΚΙΑ (Τόκερ): Τσεβίκ 3 (1), Σανλί 3 (1), Οσμάν 20 (1), Τουρέν 8 (1), Μπίρσεν 5, Κοσούτ 2, Κοσάρ, Οζμιζράκ 3 (1), Ντεμίρ, Αλτάμπεϊ 10, Γιασάρ 2, Ερουλκού 9 (1).
ΙΣΠΑΝΙΑ (Πονσαρνάου): Παουλί 17 (2), Βιθέδο, Μπριθουέλα 2, Σανς, Γ. Ερνάνγκομεθ 9, Ντίαθ 7 (1), Σάιθ 6, Αμπάλδε 7 (1), Νόγκες, Χ. Ερνάνγκομεθ 8 (2), Ιριάρτε 1.