Simply the best (vids)

bob hurley coach saint anthony

bob-hurley-coach-saint-anthony

Δεν είναι απλά προπονητής, είναι “μύθος”…
Λένε ότι το πιο δύσκολο είναι να είσαι προπονητής σε μικρά παιδιά που ξεκινούν να “πλάθουν” τον χαρακτήρα τους σε συνδυασμό με τα αγωνιστικά τους προσόντα. Και είναι δύσκολο, επειδή πέρα -από το τακτικό κομμάτι- πρέπει ο κόουτς να έχει και τον ρόλο του ψυχολόγου.

Απ’ ότι φαίνεται, όμως, ο Μπομπ Χάρλεϊ Σίνιορ δεν ενστερνίζεται αυτές τις απόψεις, αντίθετα έχει δημιουργήσει τον δικό του κώδικα αξιών στην πορεία των χρόνων κι έχει μετατραπεί από έναν απλό προπονητή σε έναν “θρύλο“.

Η αφοσίωσή του στα παιδιά είναι παροιμιώδης, η αξία του έχει φτάσει μέχρι και στα βιβλία του… Hall of fame, ενώ το όνομα, το οποίο έχει “χτίσει” από το 1972 που είναι στο… κουρμπέτι, τον καθιστούν μία από τις μεγαλύτερες προπονητικές “φυσιογνωμίες” στο αμερικανικό μπάσκετ.

Κι επειδή το eBasket.gr σέβεται και εκτιμά την πορεία αυτών που έχουν δώσει όλο τους το “είναι” για το άθλημα με την πορτοκαλί μπάλα, θα σας παρουσιάσουμε ένα αφιέρωμα για τη μέχρι στιγμής καριέρα του “αγέραστου“, Μπομπ Χάρλεϊ Σίνιορ.

Ποιος είναι…

bob-hurley-coaching

Ο Ρόμπερτ “Μπομπ” Χάρλεϊ Σίνιορ γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1947 στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ και το μπάσκετ κατείχε περίοπτη θέση στη ζωή του, από τα παιδικά του χρόνια. Μάλιστα, επέλεξε το κολέγιο του Σεντ Πίτερ, αλλά αποχώρησε όταν ήταν δευτεροετής, επειδή δεν βρισκόταν στα σχέδια της ομάδας.

Αρχικά ξεκίνησε την προπονητική εθελοντικά, σε διάφορους οργανισμούς νεολαίας, στην ομάδα της ενορίας του, ωστόσο “κόλλησε” γρήγορα το… μικρόβιο και από το 1972 είναι κόουτς του Σεντ Άντονι, ενός γυμνασίου που βρίσκεται (πού αλλού;) στο Νιου Τζέρσεϊ.

Τα επιτεύγματα…

bob-hurley-2008-aittitoi

Κι επειδή στην ιστορία μένουν οι τίτλοι και οι διακρίσεις, τα επιτεύγματα του Μπομπ Χάρλεϊ Σίνιορ στην προπονητική “μιλούν” από μόνα τους:

– 25 πρωταθλήματα στην ανατολική περιφέρεια με το γυμνάσιο του Σεντ Άντονι (1973, 1974, 1976, 1977, 1980, 1981, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1993, 1995, 1997, 2001, 2002, 2004, 2008, 2011, 2012).

– 5 φορές κατέκτησε το πρωτάθλημα χωρίς η ομάδα να χάσει κάποιο παιχνίδι (1974, 1989, 1996, 2003, 2008).

– 3 φορές αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής της χρονιάς (1989, 1996, 2008), όπου και στις τρεις σεζόν οδήγησε τις ομάδες του στην κατάκτηση ισάριθμων εθνικών πρωταθλημάτων.

– Στις 2 Φεβρουαρίου του 2011 συμπλήρωσε 1000 νίκες και έγινε μόλις ο δέκατος προπονητής στην ιστορία του μπάσκετ των γυμνασίων που έφτασε σε αυτό το “μυθικόρεκόρ. Και συνεχίζει…

Η ένταξή του στο Hall of Fame

bob-hurley-hall-of-fame

Όμως, η ημερομηνία που σίγουρα έχει αποθηκεύσει στον “σκληρό δίσκο” της μνήμης του ο Μπομπ Χάρλεϊ Σίνιορ είναι η 5η Απριλίου του 2010. Ήταν η ημέρα που ο 62χρονος -τότε- τεχνικός θα έμενε στην ιστορία, καθώς ανακοινώθηκε ένταξή του στο μπασκετικό Hall of Fame, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13 Αυγούστου του 2010.

Μάλιστα, ήταν ο μόνος προπονητής που τότε συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους “μεγάλους” του αθλήματος και μόλις ο τρίτος στην ιστορία που προπονούσε ομάδα γυμνασίου. Οι άλλοι δύο ήταν ο Μπέρτα Τιγκ (1985) και ο Μόργκαν Γούτεν (2000).

Κάτι παραπάνω από ένας… προπονητής

bob-hurley-pagkos

Το σλόγκαν της Μπαρτσελόνα είναι “κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος“. Δεν γνωρίζουμε αν ο Μπομπ Χάρλεϊ ασχολείται με τους Καταλανούς, αλλά σίγουρα είναι κάτι παραπάνω από ένας… προπονητής. Είναι ένας δάσκαλος, μία πατρική φιγούρα, ένας φίλος για τα παιδιά που πάνω στην πιο ευαίσθητη ηλικία τους τον συμβουλεύονται για όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Πάντα έτσι ήταν ο 66χρονος -σήμερα- τεχνικός, από τότε που “άγουρος” ακόμα μάζευε τα πιτσιρίκια από τους δρόμους του Νιου Τζέρσεϊ, ή απ’ οπουδήποτε αλλού, τα έφερνε κοντά του και μέσα σε λίγα χρόνια τα μετέτρεπε από νεαρά παιδιά σε άνδρες, που έχουν την επιθυμία και τη φιλοδοξία να παίξουν μπάσκετ. Άλλωστε, ένας από τους λόγους που μπήκε στο Hall of Fame ήταν αυτός.

Τον χαρακτήρισαν ως ένα “καλοπροαίρετο δικτάτορα“, ή ως “Πολιούχο του Σεντ Άντονι“. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπομπ Χάρλεϊ Σίνιορ είναι λάτρης της πειθαρχίας και απαιτεί πλήρη αφοσίωση, αυτοέλεγχο και αυτοθυσία, τόσο μέσα όσο και έξω από τα παρκέ. Ίσως όμως αυτά τα στοιχεία συνέβαλαν στο να γίνει ένα “θρύλος“, του οποίου η προπονητική φυσιογνωμία αναγνωρίζεται ακόμα περισσότερο με το πέρασμα τόσων χρόνων.

Ο ίδιος σε μία παλαιότερη συνέντευξή του αναφέρθηκε στον Τζον Γούντεν, ενώ παράλληλα μίλησε και για την επιτυχία του προγράμματός του στο Σεντ Άντονι: “Είμαι οπαδός του Τζον Γούντεν. Η επιτυχία μας βασίζεται σε κάποιες βασικές αρχές του αθλήματος. Υπάρχει ομαδικό πνεύμα. Αυτό φέρνει και πίστη“.

Δεν προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα παιδιά στο σύστημα αλλά το σύστημα στα παιδιά. Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει ένα παιδί να τηρήσει αν θέλει να παίξει στο Σεντ Άντονι. Να μην πίνει, να μην καπνίζει, να μην παίρνει ναρκωτικά“, ήταν μερικά μόνο από όσα είπε ο Μπομπ Χάρλεϊ Σίνιορ σ’ εκείνη τη συνέντευξη.

Ο Ρίβερς, οι γιοι του και οι δυσκολίες

dan-bobby-hurley-mikri

Το πρόγραμμα που εφαρμόζει ο Μπομπ Χάρλεϊ Σίνιορ στο Σεντ Άντονι είναι αρκετά αποτελεσματικό αν αναλογιστούμε ότι περισσότεροι από 200 αθλητές έχουν καταλήξει σε κολέγια, ενώ πέντε εξ αυτών έκαναν καριέρα στο NBA.

Ανάμεσα στους παίκτες που αγωνίστηκαν αργότερα στο “μαγικό κόσμο” ήταν και ο γιος του, Μπομπι Χάρλεϊ (δεξιά στη φωτογραφία), που είναι 43 ετών σήμερα, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα των Σακραμέντο Κινγκς (1993-1998) και των Μέμφις Γκρίζλις (1998), ενώ τώρα είναι προπονητής στο Πανεπιστήμιο Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη.

Απόφοιτος του Σεντ Άντονι είναι και ο άλλος γιος του Μπομπ Χάρλεϊ Σίνιορ, ο Νταν Χάρλεϊ (αριστερά στη φωτογραφία), ο οποίος είναι μικρότερος σε ηλικία από τον αδελφό του και ο οποίος είναι προπονητής στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ από το 2012, έχοντας ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα του από το τεχνικό τιμ του Σεντ Άντονι, ενώ συνεργάστηκε μία χρονιά με τον πατέρα του.

Μάλιστα ο Μπόμπι Χάρλεϊ πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα NCAA (1991, 1992) με το Ντιούκ του Μάικ Σιζέφσκι, που ήταν το κολέγιο το οποίο τελείωσε πριν μετακομίσει στους “Βασιλιάδες“.

Όμως, ένας από τους παίκτες που πέρασαν από τα χέρια του Μπομπ Χάρλεϊ Σίνιορ  ήταν και ο Ντέιβιντ Ρίβερς. Ο παλαίμαχος άσος καταγόταν από το Νιου Τζέρσεϊ και ξεκίνησε από το Σεντ Άντονι τη μετέπειτα λαμπρή καριέρα του στο μπάσκετ που περιελάμβανε από… NBA (Λος Άντζελες Λέικερς, Λος Άντζελες Κλίπερς) μέχρι και Ολυμπιακό (1995-1997, 2000-2001), ενώ με τους “ερυθρόλευκους” κατέκτησε την Ευρωλίγκα (1997).

rivers-osfp

Απ’ ότι φαίνεται ο Ντέιβιντ Ρίβερς απέκτησε τις καλύτερες βάσεις από έναν κόουτς που ασχολείται με το άθλημα, εικοσιτέσσερις ώρες το 24ωρο. Μάλιστα, ο 66χρονος τεχνικός είναι τόσο αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει, ώστε παρά τις δυσκολίες που είχε με το πέρασμα των χρόνων, κατόρθωνε να ξεπερνάει όλα τα εμπόδια.

Προβλήματα οικονομικής φύσεως, αλλά και προβλήματα σχετικά με το γήπεδο προπόνησης, έκαναν συχνά πυκνά την εμφάνισή τους κατά καιρούς. Το 2001 το Σεντ Άντονι, που ιδρύθηκε το 1952, κινδύνευε να βάλει “λουκέτο“, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ (11 Σεπτεμβρίου), που όπως ήταν φυσικό επηρέασαν και τις φιλανθρωπικές δωρεές προς το γυμνάσιο.

Όσο περνούσαν τα χρόνια η κατάσταση σε οικονομικό επίπεδο χειροτέρευε, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται το αγωνιστικό κομμάτι, όπου παρέμενε -με τη συνδρομή και του Μπομπ Χάρλεϊ Σίνιορ– σε υψηλό επίπεδο. Άλλωστε, τέτοια απειλή κλεισίματος υπήρχε από το 1991, την ώρα που τις από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέχρι τουλάχιστον και το 2008 το μπάτζετ του Σεντ Άντονι κυμαινόταν ετησίως περίπου κοντά στα 1,6 εκατομμύρια δολάρια.

Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα εξακολουθούν να μην πηγαίνουν καλά, οι εγγραφές όλο και μειώνονται, ενώ ανέκυψε ξανά το θέμα με την έλλειψη γηπέδου για προπόνηση. Παρόμοιο πρόβλημα υπήρχε και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980-1990, αλλά εμφανίστηκε εκ νέου, λόγω πλημμύρας στο γυμναστήριο του γυμνασίου.

Ζητήθηκε βοήθεια μέχρι και από τους Μπρούκλιν Νετς, αλλά όπως παραδέχτηκε ο Μπομπ Χάρλεϊ Σίνιορ, το NBA αρνήθηκε την προοπτική χρησιμοποίησης του γυμναστηρίου του Μπρούκλιν, προκειμένου για τις προπονήσεις των παιδιών του γυμνασίου.

bob-hurley-apelpisia

Μένει να διαπιστωθεί αν το Σεντ Άντονι θα συνεχίσει την επιτυχημένη εφαρμογή του μπασκετικού του προγράμματος για το οποίο όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια παρά τα εμπόδια που συνεχώς προκύπτουν…

The Street Stops Here

bob-hurley-documentary

Το 2010 κυκλοφόρησε μία ταινία με τίτλο The Street Stops Here, η οποία περιγράφει λεπτομερώς όλη την ιστορία του Σεντ Άντονι, δίνοντας βάση στην αήττητη ομάδα του 2008, ενώ όπως είναι λογικό δίνει και πτυχές της ζωής του Μπομπ Χάρλεϊ Σίνιορ, που ξεκίνησε από τα χαμηλά και τους δρόμους του Νιου Τζέρσεϊ για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα.

Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την ταινία ως μία καλή ιδέα, ώστε τα νέα παιδιά να δουν πως μπορούν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα. Άλλωστε αυτός αποτελεί το απόλυτο “παράδειγμα”

Μεταξύ άλλων ο Μπομππρωταγωνίστησε” στη σειρά Cake Boss, με τη σύζυγό του και τους παλιούς παίκτες του να του κάνουν πάρτι έκπληξη με μια μπασκετική… υπερτούρτα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • uros slokar

    Ανακοινώθηκε ο Σλόκαρ

    Ενίσχυση στην φροντ λάιν για την Εστουντιάντες η οποία ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την …
  • vujosevic partizan

    Το ξανάκανε (vid)

    Η Παρτιζάν ηττήθηκε εκτός έδρας από την Χάποελ Ιερουσαλήμ για την 3η αγωνιστική του Eurocu…
  • ivan lazarev zenit

    Τα αποτελέσματα (Eurocup)

    Στο ντέρμπι των αήττητων του πέμπτου ομίλου η Μπάνβιτ επιβλήθηκε εντός έδρας της Άσεσοφτ Π…
Περισσότερα από Κυριάκος Χατζόγλου
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Κύπελλο Ελλάδας: Αυτή την Κούπα ποιος θα τη σηκώσει;

Αυτό το Κύπελλο ποιος θα το χαρεί; Μπορεί να είναι άραγε μια γιορτή; Ποιος δε θα το ήθελε!…