Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε βγάλει τα… τανκς απόψε στο ΣΕΦ. Τα “ερυθρόλευκα” τανκς (σαν τέτοιο έμοιαζε άλλωστε ο επιβλητικός Ντάνστον). Όχι για να επιβάλλει… Χούντα. Για να επιβάλλει τα δικά του “θέλω” ήθελε. Ψύχραιμος και αποφασιστικός στις αποφάσεις του προς το τέλος. Άλλαξε την άμυνα στην κορυφή.
Παράλληλα, έκανε το αυτονόητο στις στιγμές που η μπάλα “έκαιγε” και έδωσε εντολή για φάουλ, στέλνοντας μήνυμα προς συναδέλφους του, ότι ακόμη κι αν το απαιτούν ενίοτε οι συνθήκες, δεν υπάρχει ψευτο-δίλημμα, όταν προηγείσαι 2 και 3 πόντους διαφορά. Φάουλ κάνεις…
“Προδόθηκε” προς στιγμήν από τον Πετγουέι, αλλά δικαιώθηκε από τον εύστοχο στις βολές Σλούκα. Έστω και με τη βοήθεια της τύχης (ελέω Γιουλ), που βοηθά συνήθως τους τολμηρούς ο Ολυμπιακός και ο Μπαρτζώκας, που άκουσαν πολλά στο 0-2 έχουν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν την Ρεάλ σε 2-2 νίκες και να πάνε στη Μαδρίτη να τα παίξουν όλα για όλα.
Η πρόκριση στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας είναι ακόμα ανοικτή. Και τούτο δεν συνιστά εθνικιστική έξαρση, αλλά μια πραγματικότητα. Η Ρεάλ είναι εξαιρετική ομάδα. Άτρωτη δεν είναι. Ο Μπαρτζώκας οφείλει πολλά και στον Ντάνστον, όπως γράψαμε και παραπάνω. Και στον Πρίντεζη βεβαίως οφείλει…
Μακάβριοι οι παραλληλισμοί στον πρόλογο με την τραγική… μνήμη της σημερινής ημέρας. Το ξέρουμε. Και ζητούμε συγγνώμη για την ακροβασία.
Πριν από 47 χρόνια, λοιπόν, κάποιοι “αυτοπροσδιοριζόμενοι” ως “Μεσσίες” ανέτρεψαν τη Δημοκρατία. Όπως παραδέχθηκαν αργότερα “οι φίλοι μας οι Αμερικανοί“, είχαν βάλει το χεράκι τους κι αυτοί για να πάνε όλα καλά και να μην χαλάσει το σχέδιο που είχαν θέση σε εφαρμογή ντόπια και ξένα συμφέροντα.
Η Ελλάδα μπήκε στον γύψο για εφτά χρόνια. Τα “παπαγαλάκια” που είναι πιο οργανωμένα από ποτέ έχουν γεμίσει το Διαδίκτυο με αρλούμπες, αποπροσανατολιστικά δημοσιεύματα της εποχής, ιντριγκαδόρικες αβάντες. Εκμεταλλεύονται την δυσφορία του Έλληνα για την πολιτική. Kαι ρίχνουν νερό στο μύλο των νοσταλγών.
21η Απριλίου 1967: “Κάναμε επανάσταση…”, λέει περιχαρής ο αφελής στρατιώτης, που το είχε ακούσει λίγο νωρίτερα από τον αξιωματικό του. Και ο πιο αφελής και όχι φανατικός… συνάδελφός του είπε “(κάνατε επανάσταση) και σε μας δεν λέτε τίποτα”; Και ένας πιο συνειδητοποιημένος στρατιώτης:
“Κι εγώ που νόμιζα ότι τις επαναστάσεις τις κάνει ο λαός”. Από την “Λούφα και Παραλλαγή” του 1984, ίσως της πιο επιτυχημένης σατιρικής ταινίας, που πάντως γυρίστηκε ακριβώς σε μία περίοδο “αλλαγής” για τον τόπο, οι πολίτες του οποίου νόμιζαν ότι ο σοσιαλισμός ανακαλύφθηκε ειδικά για τους Έλληνες.
Σε κάθε περίπτωση, η Δημοκρατία, έστω λαβωμένη, ξεφτιλισμένη, ατιμασμένη, εξακολουθεί ν’ αποτελεί το βασικό εργαλείο της ελευθερίας. Κι αυτό γιατί σου επιτρέπει σε οποιαδήποτε εποχή – μακριά από μας οι λαϊκίστικες κορώνες – να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου.
Πάγια η φιλοσοφία μας ότι είναι προτιμότερη η κακή δημοκρατία από την καθόλου… δημοκρατία! Είναι αυτή ακριβώς, που μας επιτρέπει σήμερα να εκφραζόμαστε πολιτικά.
Κατά τα λοιπά… και για να επιστρέψουμε στα του Ολυμπιακού. Οι “ερυθρόλευκοι” έδειξαν χαρακτήρα απόψε. Έχουμε την αίσθηση δε, ότι είναι σε θέση να κάνουν τη δική τους “επανάσταση” και το 0-2, 3-2! Αυτή θα είναι πιο κανονική “επανάσταση“. Από την άλλη. Των συνταγματαρχών και των ταξιάρχων…