Κεντρική Ελλάδα Συνέντευξη Νίκλας εκ βαθέων…

Νίκλας εκ βαθέων…

niklas sporting

niklas-sporting

O Σπόρτιγκ πραγματοποιεί εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα της Α2 Γυναικών, φιγουράροντας στην κορυφή του ομίλου του Νότου παλεύοντας με την Τερψιθέα για την άνοδο στα σαλόνια της Α1. Αναμφίβολα πρωτεργάτης αυτού του καλοδουλεμένου συνόλου είναι ο προπονητής της ομάδας των Πατησίων, Θανάσης Νίκλας, ο οποίος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, δείχνει ικανός να οδηγήσει τους “μπλαουγκράνα” στο δρόμο των επιτυχιών

Ο 28χρονος τεχνικός, μίλησε στο ebasket.gr, για τη φετινή πορεία του Σπόρτιγκ, το πρωτάθλημα της Α2 γυναικών, τις εμπειρίες του καθώς και για τα μελλοντικά του σχέδια.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο ebasket.gr:

– Ο Σπόρτιγκ πραγματοποιεί εξαιρετική πορεία φέτος στο πρωτάθλημα της Α2. Που οφείλεται αυτό;
“Είμαστε 4 αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και μας βρίσκει στη πρώτη θέση ισόβαθμους με την ομάδα της Τερψιθέας. Η θέση μας και η πορεία μας κρίνεται επιτυχημένη αν αναλογιστούμε τον αρχικό μας στόχο που ήταν να έχουμε μια ανταγωνιστική χρόνια. Είμαστε μια ομάδα που από την αρχή του πρωταθλήματος έχουμε ελλείψεις σαν ρόστερ και δουλεύουμε συνεχεία για να μπορούμε να τις καλύπτουμε.

Το μικρό μας ρόστερ μας δίνει πολλές δυσκολίες αλλά όλα τα κορίτσια δίνουν το 100% για να μην βγαίνουν οι αδυναμίες μας στα παιχνίδια. Σε αυτό το κομμάτι έχουμε πετύχει και βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά με την ιδία όρεξη και θέληση. Τέλος θα ήθελα να αναφέρω για τη διοίκηση που βρίσκεται κοντά στην ομάδα στο θέμα των υποχρεώσεων και έτσι προβληματιζόμαστε μονό για τα  αγωνιστικά θέματα”.

– Δίνετε μία πολύ δυνατή μάχη για την άνοδο με την Τερψιθέα η οποία έχει δύσκολο έργο αυτή την αγωνιστική, αγωνιζόμενη με τα Μελίσσια.
“Αρχίσαμε το πρωτάθλημα κοιτώντας μονό τις δίκες μας δυνατότητες και τα δικά μας παιχνίδια και γενικά το τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας και έτσι θα το ολοκληρώσουμε αγωνιστική που έρχεται περιλαμβάνει ένα σημαντικό παιχνίδι για την ομάδα της Τερψιθέας. Εμάς αυτό που μας απασχολεί είναι μονό το δικό μας παιχνίδι. Το ιδανικό σίγουρα θα ήταν η μάχη της ανόδου να κρινόταν σε μεταξύ μας παιχνίδι αλλά εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία προσμονής κάποιου αποτελέσματος”.

– Αυτή την αγωνιστική αντιμετωπίζετε τον Εύνικο. Πως προσεγγίζετε το παιχνίδι;
“Θα θεωρηθεί κοινότυπο αλλά είναι ένα ματς που θα το δούμε και θα το δουλέψουμε ξεχωριστά όπως κάνουμε από την αρχή της χρονιάς. Δεν υπάρχουν εύκολα ή δύσκολα παιχνίδια και τα λάθη στη χρονική περίοδο που είμαστε σίγουρα είναι μη αναστρέψιμα. Ο Εύνικος είναι μια νεανική ομάδα πλέον με ταλαντούχα παιδιά που αντιμετωπίζει σοβαρά και μεθοδικά τα παιχνίδια του και το ίδιο θα κάνουμε και εμείς. Οι στόχοι μας μέσα στη χρόνια διαμορφώθηκαν προς το θετικό και αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας τέσσερα παιχνίδια στα οποία θα δώσουμε τα πάντα για να δικαιολογήσουμε τη πορεία μας, την ιστορία μας και να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό”.

– Πως βλέπεις γενικά το πρωτάθλημα του ομίλου του Νότου της Α2 Γυναικών;
“Το φετινό πρωτάθλημα της Α2 σίγουρα χαρακτηρίζεται πολύ ενδιαφέρον και απρόβλεπτο. Είμαστε μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση του και τέσσερις ομάδες διεκδικούν μαθηματικά τη πρώτη θέση και την άνοδο. Είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο καθώς οι διαφορές των ομάδων είναι σχετικά μικρές, δεν υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει και καθαρή εικόνα στη κορυφή ή στη μάχη του υποβιβασμού. Επίσης η μη διεξαγωγή play off ή play out αυξάνει τη δυσκολία του καθώς ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε μια κακή μέρα κοστίζει και αυτό επιβάλλει συγκέντρωση και δουλεία σε μια μακρά περίοδο”.

– Είσαι από τους νεαρότερους, αν όχι ο νεαρότερος προπονητής σε εθνικές κατηγορίες. Θα ήθελα να μου πεις για την εμπειρία αυτή.
“Είμαι στο σύλλογο τα τελευταία τρία χρονιά, τα δύο προηγούμενα ως βοηθός και τώρα σαν πρώτος προπονητής. Είναι πραγματικά ένας σύλλογος που σίγουρα σου δίνει εμπειρίες και δύσκολες καταστάσεις λογά της ιστορίας του. Είμαι τυχερός γιατί συνεργάστηκα με καλούς προπονητές με εμπειρία στο χώρο και σίγουρα κέρδισα  και είδα πολλά από εκείνους.

Όταν λοιπόν το καλοκαίρι είχα τη πρόταση να αναλάβω σίγουρα το είδα σαν πρόκληση  για μένα σαν ευκαιρία και σαν ένα πολύ καλό ξεκίνημα. Το νεαρό της ηλικίας για μένα  δεν αποτελεί άλλοθι και σίγουρα σε μια εθνική κατηγορία δεν χωράνε άλλοθι όποτε απλά δουλεύω καθημερινά μαζί με την ομάδα για τους στόχους της”.

– Πόσο δύσκολη είναι η συνεργασία με τόσες γυναίκες;
“Δεν θεωρώ ότι υπάρχει δύσκολη η εύκολη συνεργασία λογά φύλλου η άλλων παραγόντων. Σε μια συνεργασία θα υπάρξουν και δύσκολες μέρες και καλές μέρες. Εγώ προσπαθώ από τη πλευρά μου και τα κορίτσια το ίδιο από τη δική τους πλευρά για τους στόχους της ομάδας. Οι στόχοι σίγουρα για να επιτευχθούν δεν είναι κάτι απλό και γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν αυτοί διαφοροποιούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά η καλή συνεργασία είναι αυτή που θα σε φέρει πιο κοντά στο αποτέλεσμα που επιθυμείς”.

– Υπάρχει διαφορά με το να κοουτσάρεις αντρική ομάδα;
“Το μπάσκετ είναι ίδιο, είτε μιλάμε για αντρικό, είτε για γυναικείο και εννοώ τη προσέγγιση του. Σίγουρα υπάρχουν ιδιαιτερότητες  λογά φυσικών χαρακτηριστικών αλλά δεν αλλάζει το άθλημα ή ο στόχος του. Οι ιδιαιτερότητες που δημιουργούνται λογά των φυσικών χαρακτηριστικών καθιστούν και διαφορετική διαχείριση καθώς στο γυναικείο μπάσκετ το κομμάτι αυτό είναι ιδιαίτερα ψηλά. Πέραν αυτού όμως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές που διαχωρίζουν το αντρικό από το γυναικείο μπάσκετ όσον αναφορά το κοουτσάρισμα”.

– Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχεις συναντήσει;
“Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να προσπαθείς καθημερινά να γίνεσαι καλύτερος και να μαθαίνεις. Όταν κάτι θέλεις να το κάνεις καλά, πρέπει να προσπαθείς πολύ και να ξεπερνάς τις δυσκολίες. Όλα όσα θα αντιμετωπίσεις θα έχουν να σου δώσουν κάτι, όποτε το να σταθείς μόνο σε ένα παράγοντα δεν έχει ιδιαίτερη άξια. Πέραν του προσωπικού το ίδιο ισχύει και στην ομάδα φέτος, προσπαθούμε πολύ γιατί το θέλουμε πολύ”!

– Τέλος ποιος είναι ο στόχος και τα μελλοντικά σχέδια σας;
“Όσον αφορά το στόχο της ομάδας θέλουμε να κοιτάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε και στο τέλος θα αξιολογήσουμε. Έτσι και οι δικοί μου στόχοι για φέτος ταυτίζονται με αυτούς της ομάδας. Μελλοντικά σχεδία σίγουρα στη παρούσα στιγμή δε μπορούν να γίνουν, είμαστε μια ανάσα πριν το τέλος και κοιτάμε μονό αυτό. Μετά το πέρας του πρωταθλήματος θα υπάρξει χώρος και για αυτά.

Εκεί που μπορώ να κάνω κάποια μελλοντικά σχεδία αυτή τη στιγμή είναι για τις ακαδημίες μπάσκετ που έχουμε ιδρύσει με τους συναδέλφους( Ηλία Γκιόκα και Σταύρο Κατρή), το σύλλογο ΑΕ Γκράβας να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα μπορεί και να αυξηθεί με τους ρυθμούς που γίνεται τώρα (140 παιδιά στις ακαδημίες)”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε Συνέντευξη

Δειτε επισης

Ο Κόμπι Καρλ μιλά στο ebasket

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των προπονητών που βρέθηκαν τα περασμένο Σαββατοκύριακο στο κλεισ…