Κώστα, τί λέει;

rigas bertomeu

NewSports          29/5/2003 YNENTEY¥H TY¦OY ULEB.PH΅A,M¦EPTOMEOY.

kogasΟ Χουάν Κάρλος Αρτεάγκα, σε δηλώσεις του στη “Marca” (διαβάστε εδώ), υποστήριξε ότι “κάποιοι προσπάθησαν να τον δωροδοκήσουν” και μάλιστα πριν από τελικό! Με αυτή του τη δήλωση ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου, καθώς δεν έχουμε υπόνοιες αλλά μαρτυρία. Ως εκ τούτου τα αντανακλαστικά του χώρου πρέπει να λειτουργήσουν με ταχύτητα φωτός.

Κώστα, τί λέει; Ως υπεύθυνος διαιτησίας της Ευρωλίγκα δεν πρέπει άμεσα να τον καλέσεις να σου εξηγήσει τί ακριβώς έχει συμβεί; Θα πρόσθετα, πως αν είναι Κώστα Ρήγα να μαθαίνεις από τις εφημερίδες (έστω και τις ισπανικές) ότι διαιτητής/ες της Ευρωλίγκας (γιατί αφήνει ανοιχτά παράθυρα και για άλλους) δέχονται πιέσεις -κι αν πιστέψουμε τον Αρτεάγκα μπορεί και να έχουν ενδώσει-, κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

Τζόρντι, τί λέει; Ο μπασκετικός κήπος της Εδέμ έχει και… σάπια φρούτα; Αν ναι, ο κ. Μπερτομέου οφείλει άμεσα να πετάξει και το τελάρο με τα φρούτα, αλλά ακόμα και να… κόψει το δέντρο (βλέπε ομάδα), προκειμένου να μην μολυνθούν τα υπόλοιπα.

Ήτοι, γιατί γεωπόνος δεν σπούδασα, να ζητήσει από τον συμπατριώτη του να του πει ποιος επιχείρησε να τον δωροδοκήσει, να κάνει έρευνα και είτε να αποπέμψει την ομάδα που ολίσθησε (και δη σε τελικό), είτε να αποπέμψει τον διαιτητή, αν προκύψει ότι είναι μυθομανής.

Σε κάθε περίπτωση το ατσαλάκωτο χαμόγελο δεν φτάνει για να λυθεί ένα πρόβλημα, το οποίο προέκυψε από το πουθενά, αλλά που είναι πρόβλημα και απειλεί το ισχυρότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Όχι δεν ανακαλύψαμε πως μπορεί να υπάρχουν και ανύπαντρες γυναίκες που να έχουν προβεί σε προγαμιαίες σχέσεις, όχι δεν χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας, όχι δεν μάθαμε τώρα ότι τέλειωσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, γιατί δεν ζούσαμε σε… καταφύγιο. Δεν ήμασταν χαμένοι στη ζούγκλα του Αμαζονίου, αλλά είναι άλλο να κυκλοφορούν φήμες, κι άλλο επωνύμως ένας διαιτητής να καταγγέλλει απόπειρα δωροδοκίας και δη στο υψηλότερο σημείο της αγωνιστικής πυραμίδας, σε έναν τελικό.

Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να ανακαλύψουμε πίσω από τις λέξεις ποιος είναι ο… Αλέξης (ο μουτζούρης, ή ο τύπος που θέλησε να κερδίσει πριν παίξει). Η μπάλα είναι στην περιοχή του Εκτελεστικού Διευθυντή (τρομάρα του) της διοργάνωσης, του Μπερτομέου, και του υπεύθυνου διαιτησίας, του Κώστα Ρήγα.

Αυτοί οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις, στα… ερωτήματα που δημιουργήθηκαν άμα την παραχώρηση της συνέντευξης από τον κ. Αρτεάγκα. Έναν διαιτητή που δεν είναι χθεσινός, που -καλώς ή κακώς- είναι μεταξύ των κορυφαίων της λίγκας, άρα που ξέρει τη βαρύτητα όσων καταγγέλλει.

Δεν ζούμε σε όμορφο κόσμο ηθικά πλασμένο, αλλά οσάκις βγαίνει στον αφρό οποιοδήποτε απόβλητο, πρέπει να καθαρίζουμε την ακτή, πριν γίνει τοξικό και τη μολύνει. Και, βέβαια, πρέπει ο Αρτεάγκα (αυτονόητο, αλλά καμιά φορά κι αυτά πρέπει να γράφονται) να τιμηθεί αν κι εφόσον γίνει αιτία για να ξεσκεπαστεί μια τόσο σοβαρή υπόθεση, ή να τιμωρηθεί αν αποδειχθεί πως λέει ψέματα.

Γιατί εδώ, στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχουν “κάπου άκουσα“, “δεν κατάλαβα καλά” κτλ. Εδώ μιλάμε για καταγγελία επί προσωπικού. Άρα ξέρει και πρόσωπα, και ποσά, και ονόματα, και ιδιότητες.

Με μια λέξη: Κάθαρση. Εδώ και τώρα. Διαφορετικά ένοχοι για την υπόθεση είναι δύο: Ο Τζόρντι Μπερτομέου και ο Κώστας Ρήγας.

Α κι αν δεν σας έχουν ειδοποιήσει κ. Ρήγα, χάθηκε το… χαλάκι από την αυλή, έτσι οι όποιες ακαθαρσίες ήθελε υπάρξουν, δεν κρύβονται.

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Βαγγέλη Λιόλιο, βόλεϊ βλέπεις;

Να βλέπεις το βόλεϊ (γυναικών) και να κλαις. Ολοκληρώθηκε χθες το φάιναλ-4 τού κυπέλλου βό…