Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Μάλαγα – ΠΑΟ 87-71 (vid)

Μάλαγα – ΠΑΟ 87-71 (vid)

dragic malaga pao

dragic-malaga-pao

Πνίγηκεστην Ανδαλουσία
Παρουσιάζοντας ένα πολύ κακό πρόσωπο στο αμυντικό κομμάτι και δίχως να καταφέρνει να “επουλώσει” την “πληγή” που του άνοιξε η απουσία του Γκιστ, ο Παναθηναϊκός παραδόθηκε στην Ουνικάχα Μάλαγα (87-71) χάνοντας για τρίτη συνεχόμενη αγωνιστική στο Top 16 της Ευρωλίγκα.

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη δεν κατάφερε να παίξει την άμυνα που θέλει, έχασε κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ (32 έναντι 19), υπέπεσε σε σωρεία λαθών (16) κυρίως στο τέταρτο δεκάλεπτο και βλέποντας τους Ισπανούς να σουτάρουν με 55% (15/27) από τη γραμμή των τριών πόντων, δεν ήταν δυνατό να αποτρέψει το… μοιραίο.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Παναθηναϊκό αφού ο Βάσκεζ χρεώθηκε νωρίς νωρίς (στο δεύτερο λεπτό) με δύο φάουλ αναγκάζοντας τον Χοάν Πλάθα να τον “τραβήξει” στον πάγκο. Έτσι, οι “πράσινοι” μπορούσαν με μεγαλύτερη άνεση να “χτυπήσουν” την αντίπαλη άμυνα αφού ο Στίματς (που πέρασε στη θέση του) δεν αποτελεί φόβητρο κοντά στο καλάθι.

Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμός του αγώνα δεν ήταν τέτοιος που να ευνοεί τον τρόπο παιχνιδιού της ελληνικής ομάδας. Αντίθετα, οι Ισπανοί κατάφεραν να επιβάλλουν το up tempo παιχνίδι που τους βόλευε με αποτέλεσμα να διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα (13-12 στο 6ο λεπτό).

Ο ένας πόντος, όμως, δεν μπορούσε να τους εξασφαλίσει κάτι για το μέλλον. Θεωρία που δεν άργησε να επιβεβαιωθεί από τη στιγμή που ο Κάρι ήταν “καυτός“. Ο Αμερικανός γκαρντ “πλήγωνε” την άμυνα της Ουνικάχα Μάλαγα σχεδόν σε κάθε φάση που είχε τις κατάλληλες προϋποθέσεις (σ.σ.: χρόνο και χώρο για να σουτάρει) με αποτέλεσμα να αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό του “τριφυλλιού” μέχρι το τέλος του α’ δεκαλέπτου.

Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά στο σκορ (23-20) επειδή είδε το δίδυμο των Μπράμος – Κάρι να είναι αλάνθαστο από την περιφέρεια (5/5) και αυτό των Ούκιτς – Φώτση να δημιουργεί διαρκώς συνθήκες για εύκολα καλάθια (5 ασίστ).

Το πρόβλημα όμως για το “τριφύλλι” ήταν άλλο και άκουγε στο όνομα “Λάσμε” αφού ο Γκαμπονέζος σέντερ χρεώθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με δύο φάουλ αναγκάζοντας τον Αργύρη Πεδουλάκη να ανακατέψει σημαντικά την τράπουλα (σ.σ.: είχε χρησιμοποιήσει οκτώ παίκτες μέχρι το έκτο λεπτό) προσπαθώντας να διατηρήσει “φρέσκια” την ομάδα του και, παράλληλα, να μην φορτωθεί με τρίτο φάουλ κάποιος παίκτης – “κλειδί“.

Μέσα σε όλα, ο Παναθηναϊκός πήρε αέρα εφτά πόντων (30-23) χάρη σε πέντε πόντους του Κάρι (14π. στο 12’), αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως περίμενε και ήθελε ο Έλληνας τεχνικός αφού οι Ισπανοί βρήκαν τον τρόπο να επιστρέψουν στο παιχνίδι και να ξαναπάρουν κεφάλι στο σκορ χάρη στον Τούλσον (13π. στο πρώτο ημίχρονο).

Ο Αμερικανός γκαρντ των γηπεδούχων εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο κάθε ευκαιρία που του έδωσε η άμυνα των “πρασίνων” “πληγώνοντάς” την διαρκώς, κυρίως με περιφερειακά σουτ.

Έτσι, η Ουνικάχα Μάλαγα βρέθηκε στο +1 (31-30 στο 14’) αναγκάζοντας τον Αργύρη Πεδουλάκη να καλέσει τάιμ άουτ. Μετά το οποίο, όμως, τα δεδομένα δεν άλλαξαν σημαντικά αφού οι Ισπανοί συνέχισαν να δίνουν τον ρυθμό στον αγώνα και εκμεταλλευόμενοι δύο επιπόλαια φάουλ (απειρίας) από τον Γιάνκοβιτς να σκοράρουν μερικούς εύκολους πόντους από τη “γραμμή της φιλανθρωπίας” και να πάνε στα αποδυτήρια έχοντας ένα μικρό προβάδισμα δύο πόντων (44-42).

Τί περίμενε ο Αργύρης Πεδουλάκης στο δεύτερο ημίχρονο; Αγωνιστική ανάκαμψη μέσω της άμυνας! Όπως κι έγινε. Τουλάχιστον για ένα σημαντικό διάστημα στην τρίτη περίοδο, οπότε και το “τριφύλλι” έδειξε πως έχει τον τρόπο να ανατρέψει τα δεδομένα και να φτάσει στη νίκη.

Ακόμα κι όταν βρέθηκε στο -6 (54-46 στο 23ο λεπτό), ο Παναθηναϊκός αντέδρασε, βρήκε στο πρόσωπο του Ματσιούλις τον παίκτη που θα του δώσει την επιθετική ώθηση που έψαχνε και κάπως έτσι έφερε το παιχνίδι στην ισοπαλία (54-54 στο 26’).

Η “πράσινη” αντεπίθεση, όμως, δεν είχε συνέχεια αφού η Ουνικάχα Μάλαγα βρήκε το αντίδοτο που έψαχνε πότε στα επιθετικά ριμπάουντ, πότε στα λάθη από πλευράς ελληνικής ομάδας. Κάπως έτσι διατηρήθηκε (με νύχια και με δόντια είναι η αλήθεια) σε θέση οδηγού στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου (61-57) εκκινώντας από ιδανική θέση για τα τελευταία μέτρα της… κούρσας.

Μία κούρσα που έμελλε να κριθεί γρήγορα. Όχι εύκολα, αλλά γρήγορα. Κι αυτό μέσα από τα λάθη του Παναθηναϊκού (Διαμαντίδης και Λάσμε δεν κατάφεραν να συνεργαστούν καλά), αλλά και από τα τρίποντα – μαχαιριές που πέτυχαν οι Τούλσον, Κάνερ – Μέντλεϊ και Γκρέιντζερ στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

Η διαφορά μεγάλωνε όσο περνούσε η ώρα, με το “τριφύλλι” να μην μπορεί να αντιδράσει. Ακόμα κι όταν έδειχνε πως είχε τα (ψυχικά και αγωνιστικά) αποθέματα, άλλωστε, έβλεπε τους Ισπανούς να πετυχαίνουν τρίποντα υπό δύσκολες συνθήκες (πίσω από τα οκτώ μέτρα, υπό πίεση αντιπάλου, στο τέλος του χρόνου) και με αυτόν τον τρόπο να “γραφτεί” ο επίλογος της αναμέτρησης.

Το τελικό +16 (87-71) με το οποίο επικράτησε η ομάδα του Χοάν Πλάθα την βάζει γερά στο κόλπο της πρόκρισης στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκα, αφού “έπιασε” τον Παναθηναϊκό στη βαθμολογία (με απολογισμό  τρεις νίκες και τρεις ήττες), ενώ, παράλληλα, της επιτρέπει να έχει ένα καλό “μαξιλαράκι” σε περίπτωση ισοβαθμίας στο τέλος του Top 16.

Πλέον, το ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό σε μία βδομάδα αποκτά χαρακτήρα “do or die” για το “τριφύλλι”, το οποίο μετά τις τρεις διαδοχικές νίκες στο Top 16 μετρά τρεις συνεχόμενες ήττες βγαίνοντας σε ένα βαθμό… εκτός πορείας.

Τα δεκάλεπτα: 20-23, 44-42, 61-57, 87-71.
ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ (Πλάθα): Σαμπόνις 3, Βιδάλ 4 (1/1 τρίπ.), Σουάρεθ, Γκρέιντζερ 16 (4/5 τρίπ.), Βάσκεζ 6, Τούλσον 20 (4/8 τρίπ.), Κουζμίνσκας 5, Ντράγκιτς 4 (1/3 τρίπ.), Χετσχάιμεϊρ, Κάνερ – Μέντλεϊ 21 (5/6 τρίπ.), Στίματς 8.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 12 (2), Κάρι 14 (4), Μπατίστ 4, Φώτσης 4, Ούκιτς, Λάσμε 10, Μαυροκεφαλίδης 4, Διαμαντίδης 10 (1), Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 13 (2).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Στην Κροατία για θεραπεία ο Μπάλντγουιν

Προσπάθεια να προλάβει το game 3 κάνει ο Ουέιντ Μπάλντγουιν. Εξαιρετικά αμφίβολη θεωρείται…