Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Παππάς και… Δεσπότης

Παππάς και… Δεσπότης

pappas erithros asteras

pappas-erithros-asteras

kogasΟ Νίκος Παππάς είναι το πρόσωπο της… χθεσινής (πλέον) βραδιάς. Είναι ο παίκτης που έκανε τη διαφορά, είναι το κέρδος του Παναθηναϊκού, πέραν των δύο βαθμών, πέραν της τεράστιας -από κάθε άποψη- νίκης, πέραν του χαρακτήρα που έδειξε η ομάδα.

Είναι το… στοίχημα που κερδίζουν οι “πράσινοι” και που φαίνεται -είναι νωρίς ακόμα- να το κερδίζουν πιο γρήγορα απ’ όσο περίμεναν.

Εγώ… παπάς δεν είμαι για να ευλογήσω τα γένια μου, όμως, μετά την ήττα του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, στα… “πρώτα συμπεράσματα” που βγάλαμε, είχα σταθεί στον νεαρό παίκτη, σημειώνοντας ότι ήταν στοιχεία “πράσινης κερδοφορίας“.

Πάμε στην ουσία του θέματος: Ο Παππάς ήταν εξαιρετικός όχι τόσο γιατί έκανε ό,τι ήθελε στην επίθεση (περί του τάλαντου που διαθέτει έχουν αποφανθεί οι ειδικοί, πολύ πριν φορέσει τη φανέλα με το “τριφύλλι” στο στήθος), αλλά γιατί ήταν προσηλωμένος στην άμυνα, ήταν δραστήριος και στις δύο πλευρές του γηπέδου, ήταν σοβαρός στο έπακρο.

Ένας παίκτης που θα είχε κάνει νωρίτερα (παιδί είναι ακόμα) το μεγάλο άλμα, αν στο πακέτο είχε στοιχεία σαν αυτά που περιγράψαμε. Ο Παππάς είναι το πρόσωπο, αλλά πίσω από τον Παππά υπάρχει ένας… “Δεσπότης“.

Αν σε όλα τα παραπάνω αλλάζατε τα ονόματα και βάζατε αντί για ΠαππάςΟύκιτς, δεν θα βλέπατε σε επανάληψη το αντίστοιχο περσινό στοίχημα; Κάπως έτσι δεν ήταν ο Κροάτης όταν πήγε στον Παναθηναϊκό (εμπειρότερος φυσικά και μεγαλύτερο όνομα) κι από… ελευθέρας βοσκής έγινε εργαλείο του προπονητή;

Ο Παναθηναϊκός έχει βρει στο πρόσωπο του Αργύρη Πεδουλάκη τον άνθρωπο που θα μετατρέψει την επένδυση σε κεφάλαιο.

Γιατί δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι παίκτες που τους συνόδευε ένα τεράστιο ερωτηματικό για το αν ανήκουν στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ (Λάσμε, Γκιστ, Ούκιτς) καθιερώθηκαν για τα καλά.

Γιατί δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι παίκτες που έρχονταν ως βοηθητικοί (Μπράμος) μετεξελίχθηκαν σε παίκτες – κλειδιά για μια ομάδα υψηλών προσδοκιών, έγιναν πρωταγωνιστές.

Γιατί δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι παίκτες που έπαιζαν μόνο με το ένστικτο (Ούκιτς, Παππάς) τώρα πλέον μπαίνουν σε πρόγραμμα και ανταποκρίνονται. Κι όλα αυτά, κυνηγώντας και το αποτέλεσμα

Ο Παππάς είναι ο άνθρωπος της βραδιάς, όμως το προπονητικό πρόγραμμα του Παναθηναϊκού είναι αυτό που μετατρέπει το ταλέντο σε αξία. Ένας μεγάλος γλύπτης είχε πει, όταν του εξέφρασαν τον θαυμασμό για κάποιο από τα έργα του: “Το γλυπτό εδώ ήταν. Εγώ απλά απομάκρυνα τις πέτρες που το περιέβαλαν“.

Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί ο Αργύρης Πεδουλάκης, που γνωρίζω ότι θα βγάλει… καντήλες διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, όμως κάποιες στιγμές πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Σημείωση: Τώρα αρχίζουν τα πραγματικά ζόρια για τον Νίκο Παππά. Όχι μόνο γιατί θα τον υπολογίζουν διπλά και τριπλά οι αντίπαλοι, αλλά γιατί πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί την επιτυχία.

kogas@on.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…