Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Λιέτουβος – Παναθηναϊκός 84-83

Λιέτουβος – Παναθηναϊκός 84-83

diamantidis tepic

diamantidis-tepic

Τον “σκότωσε” ο Σεϊμπούτις!
Σε ένα παιχνίδι με πολλές εναλλαγές στο σκορ και έντονα κοντράστ συναισθημάτων, ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από τη Λιέτουβος Ρίτας με 84-83 στην παράταση (74-74κ.α.) και ξεκίνησε με το… αριστερό τις υποχρεώσεις του στην Ευρωλίγκα.

Οι “πράσινοι” ήταν αυτοί που οδήγησαν το παιχνίδι στο έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης -χάρη σε τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη-, αλλά το δίποντο που πέτυχε ο Ρενάλντας Σεϊμπούτις 5.5’’ πριν το τέλος της παράτασης έριξε την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη στο καναβάτσο. Κι αυτό γιατί το τριφύλλι έχασε δύο φορές την ευκαιρία να πάρει το “διπλό” αφού τα σουτ των Ρόκο Λένι Ούκιτς και Αντώνη Φώτση δεν βρήκαν στόχο.

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Παναθηναϊκό αφού οι “πράσινοι” άργησαν να βρουν ρυθμό σε άμυνα και επίθεση. Αντίθετα, η Λιέτουβος Ρίτας ήταν από τα πρώτα λεπτά σε θέση οδηγού και με μπροστάρη τον Ομάρ Κουκ (ξεκίνησε με 2/2 τρίποντα) πήρε αέρα έξι πόντων (13-7) από το 4ο λεπτό.

Η περιφερειακή άμυνα του τριφυλλιού δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, ένα πρόβλημα που έγινε πιο έντονο λόγω της ευστοχίας των γηπεδούχων στα σουτ τριών πόντων (3/3), πράγμα που τους επέτρεπε να έχουν το πάνω χέρι στον αγώνα (17-13 στο 6’).

Σταδιακά, όμως, η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη πήρε τα ηνία, κυρίως γιατί εκμεταλλεύτηκε το βάθος της στη φροντ λάιν. Πότε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και πότε ο Μάικ Μπατίστ “πλήγωσαν” τη λιθουανική άμυνα (είτε από το ζωγραφιστό είτε από τα πέντε μέτρα) δίνοντας τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να “τρέξει” σερί 8-0 σε διάστημα δύο λεπτών και να βρεθεί στο +2 (17-19) στο 8ο λεπτό.

Εν τέλει, η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τις δύο ομάδες να είναι ισόπαλες (25-25) και τον Παναθηναϊκό να “πληρώνει” την αστοχία του από την περιφέρεια (1/6 τρίποντα), την ίδια ώρα που υπερτερούσε κατά κράτος στους αιθέρες (3-10).

Όσο, όμως, άστοχος ήταν από τη γραμμή των τριών πόντων, τόσο… εύστοχος ήταν μέσα από αυτή. Οι “πράσινοι” βλέποντας πως δεν μπορούσαν να απειλήσουν από την περιφέρεια, επικέντρωσαν την προσοχή τους στη… “διάρρηξη” της λιθουανικής άμυνας εκ των έσω. Έτσι, “φόρτωσαν” παιχνίδι κοντά στο καλάθι, όπου εξακολουθούσαν να έχουν πλεονέκτημα (12/15 δίποντα στο 14’) που τους έφερνε μπροστά στο σκορ (31-33).

Στα επόμενα τέσσερα λεπτά, η αναμέτρηση κύλησε με τον Παναθηναϊκό να ελέγχει μεν τον ρυθμό, αλλά να μην μπορεί να “πατήσει το γκάζι”. Όλα αυτά, όμως, μέχρι τη στιγμή που ο Μάικ Μπατίστ επέστρεψε στο παρκέ (αντί του Λουκά Μαυροκεφαλίδη).

Ο πολύπειρος σέντερ (10 πόντοι στο πρώτο μέρος) συνέχισε να “πληγώνει” την άμυνα της ομάδας του Ντιρκ Μπάουερμαν από το “ζωγραφιστό” και με δύο συνεχόμενα καλάθια έδωσε στο τριφύλλι το μεγαλύτερο προβάδισμά του μέχρι εκείνο το σημείο (36-42 στο 18’).

Οι “πράσινες” ολιγωρίες στην άμυνα, όμως, δεν επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να διατηρήσει αυτό το πλεονέκτημα αφού δύο συνεχόμενα εύστοχα τρίποντα του Ρενάλντας Σεϊμπούτις μέσα σε διάστημα μερικών δευτερολέπτων έφεραν το παιχνίδι (ξανά) στην ισοπαλία (42-42) στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Στην επανάληψη, οι Λιθουανοί πήραν εκ νέου το πάνω χέρι στον αγώνα, αλλά δεν μπόρεσαν να το διατηρήσουν για πολύ. Κι αυτό γιατί ένας… “δικός τους”, ο Γιόνας Ματσιούλις, κράτησε το τριφύλλι κοντά στο σκορ.

Ο δυναμικός φόργουορντ ήταν αυτός που αποτέλεσε το αντίβαρο στις όποιες προσπάθειες της Λιέτουβος Ρίτας να αποκτήσει μία διαφορά ασφαλείας αφού σκοράροντας οκτώ πόντους (με 4/4 δίποντα) έδωσε στους νταμπλούχους Ελλάδος αέρα τριών πόντων (57-60) λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, η οποία, πάντως, ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να έχει το ελάχιστο δυνατό προβάδισμα λόγω ενός καλαθιού του Ομάρ Κουκ λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος του δεκαλέπτου.

Το μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο ομάδων συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση στα τελευταία δέκα λεπτά του αγώνα, εκεί όπου, όμως, η ομάδα του Ντιρκ Μπάουερμαν έδειχνε να έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Ειδικά από τη στιγμή που ανέτρεψε το εις βάρος της -4 (59-63 στο 33’) με συνοπτικές διαδικασίες μετατρέποντάς το σε +2 (67-65) χάρη στην επιθετική έξαρση του Χουάν Παλάσιος.

Οι δύο “μονομάχοι” μπήκαν στην τελική ευθεία της αναμέτρησης δίχως να μπορούν να νιώσουν σιγουριά για την τελική επικράτηση. Κάτι η αδυναμία της Λιέτουβος Ρίτας να “καθαρίσει τη μπουγάδα”, κάτι η αστοχία του Δημήτρη Διαμαντίδη από τη “γραμμή της φιλανθρωπίας” (είχε 1/4 βολές στα τελευταία δύο λεπτά), δεν έδιναν σαφές προβάδισμα σε κάποιων εκ των δύο.

Πράγμα που αποδείχθηκε περίτρανα μερικά δευτερόλεπτα πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης, οπότε και ο αρχηγός του Παναθηναϊκού πήρε την κατάσταση στα χέρια του οδηγώντας το παιχνίδι στο έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης χάρη σε εύστοχο σουτ τριών πόντων (το πρώτο μετά από έξι άστοχες προσπάθειες) με 18.8’’ να απομένουν για το τέλος.

Η τελευταία επαναφορά που είχε η Λιέτουβος Ρίτας δεν απέδωσε καρπούς και κάπως έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην ψυχοφθόρο διαδικασία της παράτασης.

Εκεί, αν και το τριφύλλι ξεκίνησε καλύτερα αποκτώντας αέρα τεσσάρων πόντων (74-78), ένα τρίλεπτο “μπλακ άουτ” από πλευράς της ομάδας του Αργύρη Πεδουλάκη επέτρεψε στους Λιθουανούς να κάνουν την ανατροπή και να προηγηθούν με 82-80 ένα λεπτό πριν το τέλος.

Πάνω, όμως, που φάνηκε πως ο Τζέιμς Γκιστ θα δώσει τη νίκη στον Παναθηναϊκό (χάρη στους τρεις συνεχόμενους πόντους που πέτυχε, με αποκορύφωμα το κάρφωμά του στα 22.2’’), ήρθε ο Ρενάλντας Σεϊμπούτις για να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού πήρε την τελευταία επίθεση της ομάδας του, “χτύπησε” τον Αντώνη Φώτση στα πόδια και με σουτ από τα πέντε μέτρα “έγραψε” το τελικό 84-83 για την ομάδα του, αφού στα 5.5’’ που απέμεναν για το τέλος της παράτασης, οι προσπάθειες των Ρόκο Λένι Ούκιτς και Αντώνη Φώτση για (νέα) ανατροπή σκηνικού δεν ευοδώθηκαν.

Διαιτητές: Γκαρσία Γκονζάλες – Ντοζάι – Ματιόλι.
Τα δεκάλεπτα: 25-25, 42-42, 59-60, 74-74 (κ.α.), 84-83.
ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ (Μπάουερμαν): Τέπιτς 6, Μπαμπράουσκας 10 (2), Παλάσιος 12, Σεϊμπούτις 19 (4/4 τρίπ.), Γλυνιαδάκης, Γκετσεβίτσιους 7 (1), Λίντεκα, Κουκ 10 (2 τρίπ., 11 ασ.), Σονγκάιλα 13, Γιέλοβατς 7.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Κάρι 12 (2), Μπατίστ 12, Φώτσης 3 (1), Ούκιτς 8, Λάσμε 4, Μαυροκεφαλίδης 10 (4/4 δίπ.), Διαμαντίδης 6 (1/7 τρίπ., 7 ασ.), Γκιστ 10 (1), Παππάς 5 (1), Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 13 (1 τρίπ., 8 ριμπ.).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 77-69 (vid)

Η Μπαρτσελόνα το 1-1, ο Ολυμπιακός το πάνω χέρι. Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ο Ολ…