Κεντρική Ελλάδα Συνέντευξη “Η ΑΕΚ κομμάτι της ζωής μου, αλλά…”

“Η ΑΕΚ κομμάτι της ζωής μου, αλλά…”

manti lia

manti-lia

Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, η Λία Μάντη έλυσε την σιωπή της. Η πρώην γενική διευθύντρια της ΚΑΕ ΑΕΚ μίλησε στο ebasket.gr για την συνειδητή απουσία της από τα δρώμενα της “Βασίλισσας”, αλλά και για το “χθες” έστω με μια δυσδιάκριτη συστολή, που όμως “φωτογραφίζει” καταστάσεις.

– Σας “ξετρυπώσαμε” ελέω ebasket.gr, το οποίο μόλις πριν από μερικές ώρες γεννήθηκε…

“Το είδα, το διάβασα, το χάρηκα. Δεν κρύβω ότι ήμουν εκ των πρώτων που γνώρισα και αγκάλιασα την δουλειά σας στο basketblog.gr. Εύχομαι και σε σένα και στον Γιώργο Κογκαλίδη να είναι καλοτάξιδη κι αυτή η προσπάθεια. ΄Εχει ανάγκη το μπάσκετ από ελεύθερες, από ανεξάρτητες φωνές. Έχει ανάγκη η δημοσιογραφία”.

– Πού ήσασταν εξαφανισμένη τόσο καιρό;

“Αν εννοείτε από το μπάσκετ της ΑΕΚ, ίσως έχετε δίκιο. Είμαι θα έλεγε κανείς εξαφανισμένη. Δεν είμαι όμως εξαφανισμένη από τον χώρο του μπάσκετ, με το οποίο όπως καλά γνωρίζετε, ασχολούμαι επαγγελματικά εδώ και πολλά χρόνια, ήτοι πριν από την ενασχόληση μου με την ΑΕΚ. Είναι αληθές ότι αυτή την εποχή η επαγγελματική μου ενασχόληση, η άσκηση της δικηγορίας είναι πρωταρχικό μέλημα για μένα, και είμαι ευτυχής που σ’ ετούτη την δύσκολη οικονομική συγκυρία πηγαίνει και πολύ καλά. Εμφανίζομαι πάντως στους ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν. Ενδιαφέρομαι και ενημερώνομαι πάντα για την ΑΕΚ από τον διαδικτυακό ή έντυπο Τύπο, ή από καλούς φίλους που βρίσκονται πιο κοντά στον σύλλογο”.

– Δεν σας λείπει η ΑΕΚ;

Η ΑΕΚ είναι κομμάτι της ζωής μου. Υπάρχει στην ζωή μου, άρα δεν μου λείπει. Συζητώ σχεδόν καθημερινά για την ΑΕΚ. Αν εννοείτε την ενασχόλησή μου με την ΑΕΚ και όχι εξ επιλογής, στη μετά Δρόσου εποχή, όχι δεν μου λείπει. Η ΑΕΚ σε όλα τα επίπεδα χρειάζεται αυτή την στιγμή δυνατούς ανθρώπους, με οικονομική επιφάνεια και πολύ χρόνο, για να την βγάλουν από τα αδιέξοδα κι αυτοί φαίνεται ότι υπάρχουν. Σε μία κρίσιμη εποχή, κάποτε, εγώ νομίζω έκανα αυτό που μπορούσα και υλικά και ηθικά, με τις ταπεινές μου δυνάμεις. Παραμένω οπαδός της ΑΕΚ. Χαίρομαι που βρίσκεται ως σύλλογος σε τροχιά ανάπτυξης χάρη κυρίως στον Δημήτρη Μελισσανίδη“.

– Έχετε άποψη για τους Κοτσάτο – Αλεξίου;

“‘Έχουν μια δύσκολη αποστολή στο μπάσκετ και την Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Πρέπει να ανεβάσουν την ομάδα μπάσκετ στην Α1 και παράλληλα να την εκκαθαρίσουν από τα χρέη. Νομίζω, ότι πρέπει να τους αφήσουμε να κάνουν απρόσκοπτα την δουλειά τους. Πρέπει όλοι να τους στηρίξουμε και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία”.

– Η χρονιά ξεκίνησε με μία ήττα- αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον Κόροιβο, γεγονός που προκάλεσε μία αναστάτωση. Η γνώμη σας;

“Και τι έγινε; Καταλαβαίνω ότι η ΑΕΚ είναι η ΑΕΚ. Και πρέπει να κερδίζει ακόμη και την… Μπαρτσελόνα, όπως πρόσφατα ειπώθηκε, και ας παίζει η ΑΕΚ στην Α’ ΕΣΚΑ, που λέει ο λόγος! Ο βασικός στόχος είναι άλλος όμως. Να κοιτάξουν μπροστά πρέπει όλοι. Τώρα αρχίζει η μάχη”.

– Ο νυν τεχνικός της ΑΕΚ, Βαγγέλης Ζιάγκος, είχε προβιβαστεί στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ επί δικής σας γενικής διεύθυνσης στην ΚΑΕ. Παράλληλα, είχατε ιδιαίτερη συμβολή σ’ αυτό καθώς είχατε πιέσει ώστε να γίνει από την διοίκηση Καραμανλή δεκτή η σχετική πρόταση της Ερασιτεχνικής και του Ευάγγελου Δερμανούτσου. Η γνώμη σας για τον Ζιάγκο;

“Ναι, όπως σωστά λέτε, εκείνη την εποχή που η ΑΕΚ στηριζόταν σε τρεις – τέσσερις ανθρώπους για όλες τις δουλειές ο Ζιάγκος προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα επειδή αυτό επέβαλαν οι συνθήκες. Η ΑΕΚ έπρεπε να προωθήσει τον Βαγγέλη στην ανδρική ομάδα. Το πρότεινα τότε και βέβαια ο πρόεδρος ήταν εκείνος, που ουσιαστικά τον προώθησε. Το δικαιούταν ο Βαγγέλης. Από κει και πέρα, ορθά η διοίκηση του έδωσε πέρσι τα ηνία της ομάδας. Έχει γνώσεις. Αν μείνει σεμνός και στηριχτεί στις δύσκολες στιγμές, θα προχωρήσει. Και ο Βαγγέλης και όλοι μας πάντως κρινόμαστε καθημερινά“.

Είχατε πρωτοστατήσει για να βρεθεί λύση για δημιουργία προσωρινής διοίκησης στην ΚΑΕ πριν από δύο χρόνια. Νιώθετε ότι εκείνη η χρονιά πήγε στράφι και κακώς ασχοληθήκατε;

“Δεν πρωτοστάτησα. Συμμετείχα σε μία προσπάθεια μαζί με άλλους ευαισθητοποιημένους “Ενωσίτες”. Έπραξα το αυτονόητο για την ΑΕΚ που κινδύνευε με αφανισμό. Δεν ξέρω αν τότε οι συνθήκες είχαν ωριμάσει για έναν εκούσιο υποβιβασμό στην Β΄ Εθνική όμως. Όπως σίγουρα δεν είχαν ωριμάσει για το ενδεχόμενο συγχώνευσης με το Τμήμα Μπάσκετ της ΑΕΚ Άργους αν θυμόσαστε. Κάναμε μια προσπάθεια τότε να παίξει η ΑΕΚ στην Α2. Ο Νίκος Γεωργαντζόγλου, ο οποίος έτρεξε την διοίκηση, με τα όποια λάθη μπορεί να έγιναν, έκανε ό,τι μπορούσε. Έβαλε χρήματα. Έχασε χρήματα. Ήταν συνεπής. Η ομάδα δεν ανέβηκε. Από κει και πέρα ο κύριος Φιλίππου ήταν ο μεγαλομέτοχος, είχε τον πρώτο λόγο. Σε κάθε περίπτωση, το χθες είναι παρελθόν. Είναι πια ιστορία. Το θέμα είναι το σήμερα και κυρίως το αύριο του μπάσκετ της ΑΕΚ. Εύχομαι να πάνε όλα καλά”.

– Θα σας δούμε ξανά στα γήπεδα μπάσκετ;

Στην πρώτη γραμμή πρέπει και είναι άλλοι. Από κει και πέρα, υπήρξαν και αγώνες που έδωσα το “παρών” δίχως να φαίνομαι. Δεν ήμουν και ποτέ της λεζάντας. Στη Βήτα Εθνική –είναι αλήθεια- με έπιανε και η ψυχή μου στην ιδέα και μόνο ότι η ΑΕΚ αγωνιζόταν εκεί. Φέτος θα επιδιώξω να πηγαίνω στο γήπεδο”.

– Για το παρελθόν σας στην ΚΑΕ ΑΕΚ, επί διοικήσεων Οriginal-Καραμανλή και για την ρήξη σας με τον τότε πρόεδρο της ΚΑΕ δεν μιλήσατε ποτέ. Θα το κάνετε τελικά;

“Δεν νομίζω ότι μια συνειδητή επιλογή μου ως επαγγελματίας πρέπει να ορίζεται ως ρήξη. Η επιλογή μου στο να σιωπώ είναι συνειδητή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει και λόγος δηλαδή να πω κάτι παραπάνω. Εκείνη η εποχή πέρασε. Η ιστορία του καθενός έχει γραφτεί. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε σήμερα. Και πάλι εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα διαδικτυακή προσπάθειά σας”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Νικολάου
Περισσότερα σε Συνέντευξη

Δειτε επισης

Ο Κόμπι Καρλ μιλά στο ebasket

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των προπονητών που βρέθηκαν τα περασμένο Σαββατοκύριακο στο κλεισ…