Κεντρική Basket League Ολυμπιακός Ολυμπιακός: Μια πεντάδα μεταγραφών

Ολυμπιακός: Μια πεντάδα μεταγραφών

Ολυμπιακός μεταγραφές

Γνωστοί οι εκλεκτοί, αλλά ο Ολυμπιακός πρέπει να περιμένει.

Η σεζόν τέλειωσε, το πρόσημο σίγουρα δεν είναι θετικό, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν μέσα σε όλα. Πήρε τους 2/3 εγχώριους τίτλους, έχασε στις λεπτομέρειες το πρωτάθλημα (έτσι πονάει περισσότερο), πήγε για τρίτη συνεχόμενη φορά στο φάιναλ φορ, επιστρέφοντας ξανά με άδεια χέρια.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, ώστε να παραμείνει ο Ολυμπιακός ανταγωνιστικός. Η δουλειά που έχει γίνει θα συνεχιστεί, δίχως αλλαγή στη φιλοσοφία, με προσθήκες. Άλλωστε ο κορμός είναι σχεδόν έτοιμος, οπότε μιλάμε για προσθαφαιρέσεις κι όχι για δομικές αλλαγές. Πάμε να δούμε πώς θα εμφανιστούν οι «ερυθρόλευκοι» τη νέα σεζόν.

Ολυμπιακός: Οι αποχωρήσεις

Ο Λουκ Σίκμα δεν βοήθησε και φυσικά δεν υπολογίζεται για την επόμενη σεζόν. Ο Αζάια Κάνααν αποδείχθηκε «λίγος» στους δύο τελικούς (ενδεχομένως κι ένας από τους βασικούς λόγους που ο Ολυμπιακός έχασε το πρωτάθλημα) και μετά δύο χρόνια αποχωρεί, με προορισμό -κατά τα φαινόμενα- το Βελιγράδι και τον Ερυθρό Αστέρα.

Ο Ίγκνας Μπραζντέικις ήταν… πολύκροτη μεταγραφή, που δεν απέδωσε. Ο Μπαρτζώκας τον πιστεύει κι η λογική λέει ότι θα δοθεί «δανεικός» σε άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας, ώστε να γυρίσει πιο έτοιμος. Βεβαίως, σε αυτό πρέπει να συμφωνήσει και ο ίδιος. Ο Γιώργος Τανούλης είναι επένδυση, αλλά θέλει χώρο για να παίξει, οπότε θα δοθεί δανεικός.

Ολυμπιακός: Η ενίσχυση

Το πρώτο ζήτημα για τους «ερυθρόλευκους» είναι τα… διαβατήρια. Ο ελληνικός κορμός έχει αδυνατίσει γι’ αυτό και θα υπάρξουν δύο προσθήκες. Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι ο διακαής πόθος, για παραπάνω από έναν λόγους. Ο «βασιλιάς» έχει συμφωνήσει και θέλει να επιστρέψει στον Πειραιά, όμως τόσο αυτός, όσο κι ο Ολυμπιακός πρέπει να περιμένουν την απόφαση των Κινγκς. Αυτή τη στιγμή, πάντως, οι πιθανότητες να επιστρέψει είναι συντριπτικά περισσότερες.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ δεσμεύεται με συμβόλαιο με τη Φενέρμπαχτσε, αλλά πιθανότατα δεν θα ανανεωθεί. Κανείς εκ των δύο δεν «ψήνεται» κι ο Ολυμπιακός περιμένει, έχοντας ήδη αποσπάσει το «ναι» του παίκτη. Το καλό για τον Μπαρτζώκα είναι πως οι δύο «προσθήκες» γνωρίζουν τα κατατόπια στο λιμάνι, οπότε δεν απαιτείται χρόνος προσαρμογής στην ομάδα και στον τρόπο που ο κόουτς θέλει να παίξει.

Τρίτος Έλληνας είναι ο Βαγγέλης Ζούγρης, ο οποίος θα αποκτηθεί αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μείνει στην ομάδα. Ίσως συνεχίσει στο Περιστέρι, ίσως περάσει (αλά Τανούλης) έναν χρόνο στο ΣΕΦ και μετά δοθεί δανεικός. Ζούγρης και Τανούλης είναι επένδυση στο μέλλον κι όχι στο σήμερα.

Ολυμπιακός: Ο… λόγος και η ζημιά

Ο Κίναν Έβανς ήταν το «σημάδι» του Μπαρτζώκα κι ο Ολυμπιακός είχε συμφωνήσει μαζί του πριν τον… κακό τραυματισμό. Με 17.3 πόντους, 3.9 ασίστ, 2.8 ριμπάουντ και 43.5% στα τρίποντα, δεν ήταν και δύσκολο να τον ξεχωρίσει. Δύσκολο ήταν να τον κλείσει. Οι «ερυθρόλευκοι» και πιστεύουν τον παίκτη, και θα τιμήσουν τον λόγο τους, οπότε το συμβόλαιο θα ισχύσει με κάποιες μετατροπές, που δεν έχουν ενδιαφέρον για εμάς. Ο Αμερικανός θα κάνει την αποθεραπεία του κι υπολογίζεται από τον Δεκέμβρη και μετά.

Μέχρι τότε τι γίνεται; Ο Γκος έχει κλειστό συμβόλαιο, ο Ουόκαπ είναι ακλόνητος, αλλά χρειάζεται ένας παίκτης να ενισχύσει την περιφερειακή γραμμή, με τον Λορέντζο Μπράουν να είναι ο πρώτος στόχος. Με 13.2 πόντους, 6.1 ασίστ, 2.8 ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα είναι μεταξύ των παικτών που έχουν ενδιαφέρον.

Ο Ολυμπιακός, αν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, θα έχει γεμάτη περιφέρεια: Γκος, Μπράουν, Ντόρσεϊ, Ουόκαπ, Μήτρου-Λονγκ (δεν γίνεται ο πρώτος σκόρερ της Ιταλίας να μην έχει χρόνο συμμετοχής, αλλά το σύστημα που παίζει ο Μπαρτζώκας θέλει χρόνο για να αφομοιωθεί και να αφομοιώσει), Λαρεντζάκης, ΜακΚίσικ και στο βάθος Έβανς, ενώ θετική είναι η διάθεση για ανανέωση της συνεργασίας με τον Λούντζη.

Με Παπανικολάου στο «3», τον Πίτερς λογικά να κατεβαίνει, ή αντίστοιχα τον ΜακΚίσικ (ή τον Λαρεντζάκη) να ανεβαίνει, η γραμμή πυρός θα είναι οι ψηλοί, όπου θα συνυπάρχουν Βεζένκοφ, Πετρούσεφ (φυσικά ο Πίτερς), Μιλουτίνοφ, Φαλ και Ράιτ.

Αυτό είναι το πλάνο. Ο σχεδιασμός στηρίζεται στην επιστροφή Βεζένκοφ, που λύνει περισσότερα από ένα θέματα, όμως κατά τα 4/5 είναι σχετικά εύκολα υλοποιήσιμος. Ο Ολυμπιακός, αν γίνουν όλα αυτά, θα είναι υπερπλήρης του χρόνου, προκειμένου να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικός σε όλες τις διοργανώσεις.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ολυμπιακός

Δειτε επισης

Μήτογλου στο Ebasket: «Έχουμε νοοτροπία νικητή»

Με νοοτροπία νικητή ξεκίνησε την προετοιμασία της η Εθνική ομάδα, σύμφωνα με τον Ντίνο Μήτ…