Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Βερολίνο 2024 Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 73-57 (vid)

Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 73-57 (vid)

Λεσόρ, Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός ΠΑΝΑΞΙΑ στον τελικό της Ευρωλίγκας.

Σε έναν ημιτελικό, στον οποίο είχε 12 χρόνια να βρεθεί, ο Παναθηναϊκός έκανε περίπατο, υποχρεώνοντας τη Φενέρμπαχτσε σε οδυνηρή ήττα. Το 73-57 περιγράφει την υπεροχή των «πράσινων», οι οποίοι από το ξεκίνημα του αγώνα είχαν προβάδισμα στο σκορ και καμία στιγμή δεν είδαν την τουρκική ομάδα να τους προσπερνά.

Με τον Γκραντ να κάνει σπουδαίο παιχνίδι, τον Λεσόρ να κυριαρχεί στο «ζωγραφιστό», τον Ναν να πετυχαίνει τους πόντους του με εξαιρετική οικονομία, τον Καλαϊτζάκη να έρχεται από τον πάγκο και να βγάζει ενέργεια, ακόμα και σε μια βραδιά που Σλούκας και Μήτογλου ήταν… άσφαιροι, ο Παναθηναϊκός έπαιξε… άνευ αντιπάλου.

Κυρίαρχος από το… τζάμπολ

Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που προσεγγίζει το παιχνίδι κυρίως από την επίθεση, αλλά στα πρώτα πέντε λεπτά έπαιξε συγκλονιστική άμυνα, κρατώντας πολύ χαμηλά τη Φενέρμπαχτσε. Με καλές αποστάσεις και ώριμες αποφάσεις, με τον Ναν να είναι συγκεντρωμένος, προηγήθηκε με 12-0.

Η είσοδος του Σλούκα στη θέση τού Γκραντ, η προσαρμογή (θα γίνονταν) της Φενέρ, το γεγονός ότι ο Καλάθης έπαιξε σπουδαία άμυνα πάνω στον Ναν, άλλαξαν το σκηνικό, όμως ο Παναθηναϊκός παρέμεινε μπροστά στο σκορ, καθώς μπορεί η αμυντική λειτουργία να μην ήταν εξίσου καλή, ήταν αποδοτικός στην επίθεση. Το 22-13 του πρώτου δεκαλέπτου καταγράφει όσα περιγράψαμε.

Στη δεύτερη περίοδο ο Αταμάν ήταν υποχρεωμένος να δώσει ανάσες στους… βασικούς, αλλά τη στιγμή που είχε και Καλαϊτζάκη και Αντετοκούνμπο στην πεντάδα αντί να σφίξει η άμυνα δόθηκαν δύο ελεύθερα τρίποντα στους τυπικά φιλοξενούμενους. Ο Παναθηναϊκός υποχώρησε, η Φενέρ αντεπιτέθηκε και με τον Χέις να είναι ο μοναδικός διψήφιος στο πρώτο μισό της αναμέτρησης έφερε το παιχνίδι σε απόσταση ενός καλαθιού.

Το 38-36 ήταν αταίριαστο με την εικόνα των δύο ομάδων, ο Παναθηναϊκός όμως αδίκησε στο τέλος τον εαυτό του και μετά ένα εξαιρετικό (στη μεγαλύτερη διάρκεια) πρώτο μέρος, βρέθηκε να έχει μόλις ένα καλάθι απόσταση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κράτησε ότι σε κανένα σημείο δεν βρέθηκε πίσω στο σκορ.

Έδωσε λύσεις ο Καλαϊτζάκης

Ο Παναθηναϊκός είχε το πάνω χέρι στο παιχνίδι, όμως η Φενέρμπαχτσε τον κοίταζε πλέον στα μάτια. Ουίλμπεκιν και Ντόρσεϊ ήταν εκτός κλίματος, ο Μπιμπέροβιτς εξελίχθηκε στον… κρυφό άσο των «πρασίνων» με τις γκάφες που έκανε, στο «κουτί» δεν υπήρχε κανείς κι έμενε μόνο ο Καλάθης να αρνείται την ήττα.

Με πέντε πόντους στην τρίτη περίοδο μπήκε και στη λίστα των σκόρερ (είχε στο τέλος του αγώνα 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα για 3 λάθη), ώστε η Φενέρ να μένει κοντά στο σκορ. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε σε καλή κατάσταση τον Σλούκα, οπότε έψαχνε μια έξτρα λύση, που βρήκε στο πρόσωπο του Καλαϊτζάκη.

Σε 8.13’’ συμμετοχής πέτυχε ένα σπουδαίο τρίποντο που πήγε τη διαφορά στο +6, πήρε ένα εντυπωσιακό επιθετικό ριμπάουντ, που συνδύασε με 2/2 βολές, μάζεψε 4 ριμπάουντ, έπαιξε άμυνα στο όριο, οπότε ήταν παράγοντας στη νίκη της ομάδας του.

Από τη στιγμή που ξέφυγε ξανά στους 10 πόντους ο Παναθηναϊκός, στα μισά του τέταρτου δεκαλέπτου, οι Τούρκοι παραδόθηκαν. Ο Λεσόρ έστησε γλέντι και μαζί με τους Γκραντ και Ναν ήταν οι άξονες στην «πράσινη» επίθεση. Βοήθησε κι ο Παπαπέτρου κι η βραδιά ολοκληρώθηκε δίχως χτυποκάρδια, καθώς ο Παναθηναϊκός σφράγισε από πολύ νωρίς, νωρίτερα από το τελικό σφύριγμα, το εισιτήριο για τον τελικό.

Τα δεκάλεπτα: 22-13, 38-36, 56-50, 73-57.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Βερολίνο αποστολή: Λένα Καραλή

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λένα Καραλή
Περισσότερα σε Βερολίνο 2024

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός: Ξέφρενο γλέντι στον Αργυρό

Στον Αργυρό γλέντησε την άκρως επιτυχημένη χρονιά ο Παναθηναϊκός. Στο νυχτερινό μαγαζί όπο…