Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Παναθηναϊκός – Μακάμπι 87-91 (vid)

Παναθηναϊκός – Μακάμπι 87-91 (vid)

Λεσόρ, Παναθηναϊκός, Μακάμπι

Χειρότερα δεν μπορούσε να ξεκινήσει ο Παναθηναϊκός.

Υπάρχει ένας τρόπος να σταματήσεις τη Μακάμπι: Να παίξεις άμυνα. Ο Παναθηναϊκός θέλησε να πάρει το παιχνίδι από την επίθεση, μπήκε στον ρυθμό των φιλοξενούμενων και το αποτέλεσμα ήταν να χάσει (επί της ουσίας) το πλεονέκτημα, καθώς με το 87-91 οι Ισραηλινοί έκαναν το 0-1 και ψάχνουν δύο νίκες για να βρεθούν στο φάιναλ φορ. Ακόμα, βέβαια, τίποτα δεν έχει κριθεί κι οι «πράσινοι» παραμένουν το απόλυτο φαβορί.

Από την άλλη, αν και τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου δεν έχουν καμία αξία, ο Παναθηναϊκός μετρά τρεις ήττες στα ραντεβού με τη Μακάμπι κι αυτό είναι ζήτημα. Απόψε έχασε γιατί είχαν όλοι (ανεξαρτήτως) πολύ κακές αποφάσεις, αλλά κυρίως γιατί 91 πόντοι στο ΟΑΚΑ σε αγώνα πλέι οφ είναι απαράδεκτο.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με προσήλωση στην επίθεση, δίχως να αστοχεί σε δίποντο, έχοντας πολύ καλές επιλογές από την περίμετρο, δίχως όμως να μπορούν να αξιοποιήσουν τη δράση τους στο μπροστά μέρος τού γηπέδου, καθώς η άμυνα δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Κακή διαχείριση στα φάουλ, κενά στη ρακέτα, ελεύθερα σουτ στον Κοέν (το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σουτάρει) κι έτσι η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με 25-26.

Παράγοντας Βιλντόζα

Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν το καλύτερο για τους γηπεδούχους. Το μοναδικό που ο Παναθηναϊκός κατέβασε από τους 20 πόντους την παραγωγικότητα της Μακάμπι. Το διάστημα που ο Βιλντόζα έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση, ξεκινώντας με 3/3 τρίποντα (έχασε ένα από υπερβάλλον ζήλο), τα μοναδικά που πέτυχαν οι «πράσινοι» στην περίοδο.

Η άμυνα «έδεσε», όμως το 3ο φάουλ τού Ναν (στο 15.51’’) ήταν ένα καμπανάκι. Ο Λεσόρ συμπαραστάθηκε στον Βιλντόζα κι έτσι ο Παναθηναϊκός ανέβασε την παραγωγικότητά του, πέτυχε άλλους 25 πόντους και τέλειωσε με +8 (50-42).

Ο Αταμάν δεν επέμεινε στον Βιλντόζα, όμως οι «πράσινοι» έβρισκαν τρόπους και στη μισή περίοδο ήταν μπροστά με διαφορές που άγγιζαν το διψήφιο (54-44, 60-51 και 64-54). Οι Ισραηλινοί βρήκαν διαδρόμους στο «πράσινο» καλάθι, ο Γκριγκόνις χρεώθηκε με τρία φάουλ, ο Ναν στο 28.15’’ με το τέταρτο, η διαφορά μειώθηκε στους τέσσερις (67-63), αλλά ο Καλαϊτζάκης έδωσε μεγάλη ενέργεια σε μικρό χρονικό διάστημα. Ένα σπουδαίο «στοπ», 2/2 βολές, ένα αμυντικό ριμπάουντ κι ο Παναθηναϊκός πήγε στο 70-63.

Λύγισε στο τέλος ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός έχασε γρήγορα το αβαντάζ, ο Γκριγκόνις στα πρώτα δευτερόλεπτα χρεώθηκε με 4ο φάουλ, ο Μπάλντγουιν μείωσε με 4 πόντους σε 70-68 κι ο Κόλσον… πήρε το όπλο του. Με τρίποντο ισοφάρισε (71-71), με τον ίδιο τρόπο έδωσε για πρώτη φορά μετά τις αρχές τής δεύτερης περιόδου το προβάδισμα στην ομάδα του (77-78), για να τον αντιγράψει ο Μπράουν (77-81).

Κάποιος έπρεπε να βγει μπροστά. Ο Σλούκας μοίραζε αφειδώς τελικές πάσες, ο Λεσόρ (αν εξαιρέσουμε τις βολές) τέλειωνε καλά τις φάσεις, όμως τη διαφορά έκανε ο Γκραντ, ο οποίος απάντησε με δίποντο, ο Κόλσον πήρε την επόμενη επίθεση (79-83), ξανά είχε απάντηση ο Γκραντ, ο Κόλσον από τη γραμμή των βολών ξανάδωσε αέρα τεσσάρων πόντων (81-85) κι ο Παναθηναϊκός μπορούσε να επιστρέψει σε διαφορά δύο πόντων, με τον Σλούκα στις βολές.

Το βάρος τον λύγισε, έχασε τη μία κι ο Νέμπο στην εξέλιξη πέτυχε καλάθι και στο -5 (82-87) ο Γκραντ πέτυχε τεράστιο τρίποντο (85-87). Ο Ναν ισοφάρισε, ο Μπράουν έδωσε ξανά προβάδισμα στη Μακάμπι κι ο Σλούκας -στην κρισιμότερη επίθεση- έδωσε λάθος πάσα στα 16’’ πριν το τέλος.

Ακόμα χειρότερα κανείς δεν έκανε φάουλ, παρά μόνο όταν το ρολόι έδειχνε 3.2’’. Ο Νέμπο απλά τέλειωσε τη δουλειά κι ο Παναθηναϊκός έχασε στο επιμέρους σκορ του δεκαλέπτου με 17-28. Η Μακάμπι έκανε το 0-1, αλλά έχασε (κατά τα φαινόμενα) τον Μπάλντγουιν, που αποχώρησε με πρόβλημα στον δικέφαλο, γεγονός που ίσως μετρήσει καθοριστικά στη συνέχεια.

Χάθηκε η πρώτη μάχη, αλλά ο «πόλεμος» συνεχίζεται

Τα δεκάλεπτα: 25-26, 50-42, 70-63, 87-91.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Σε λίγο περισσότερα…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λένα Καραλή
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: «Ένα ακόμα παιχνίδι» (vid)

Δείτε όλα όσα έγιναν στο Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα. Ο Ολυμπιακός ήταν εντυπωσιακός, κ…