Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 84-81 (vid)

Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 84-81 (vid)

Μιλουτίνοφ, Ολυμπιακός, Φενέρμπαχτσε

«Εξωγήινος» Κάνααν κι ο Ολυμπιακός «διάλεξε» τον δύσκολο δρόμο.

Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα, όλοι κερδίζουν κι όλοι χάνουν, αλλά ο Ολυμπιακός νίκησε στην παράταση τη Φενέρμπαχτσε χάρη στο μοναδικό σόου που πρόσφερε ο Αζάια Κάνααν. Σε 26.16’’ πέτυχε 27 πόντους, με απίστευτα στατιστικά (3/3 δίποντα, 5/7 τρίποντα, 6/7 βολές), 1 κλέψιμο την ώρα που… έκαιγε η μπάλα, στην τελευταία επίθεση των φιλοξενούμενων, με τον Καλάθη να μην καταλαβαίνει πώς έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του.

Ο Αμερικανός ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην αρχή και στο τέλος. Ο Ολυμπιακός πέτυχε το πρώτο καλάθι τού αγώνα (Παπανικολάου), αλλά οι φιλοξενούμενοι έτρεξαν σερί 9-0, εκμεταλλευόμενοι τη χαλαρή αμυντική προσέγγιση των «κόκκινων». Η Φενέρμπαχτσε θα μπορούσε να χτίσει διαφορά, αλλά ο Κάνααν ήταν εντυπωσιακός στο πρώτο δεκάλεπτο.

Με 4/5 τρίποντα και 1/2 βολές έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής κι ο λόγος που ο Ολυμπιακός έκλεισε την περίοδο χωρίς να μείνει πίσω στο σκορ (19-19). Η αλήθεια είναι πως ό,τι κι αν έκανε ο Κάνααν, ή όποιος άλλος εκ των 11, ο κόσμος περίμενε να δει τον παίκτη με το 33 στην πλάτη.

Με το ρολόι να δείχνει 4.54’’ πριν τη λήξη της δεύτερης περιόδου, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ επέστρεψε στην αγωνιστική δράση και το έκανε με εμφατικό τρόπο. Σε 4.27’’ πέτυχε 5 πόντους δίχως να χάσει σουτ (1/1 δίποντο, 3/3 βολές) και μάζεψε 3 ριμπάουντ, δείχνοντας ότι πατάει γερά στα πόδια του.

Ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε αμυντικά, από τους 11 που έπαιξαν στο πρώτο μισό (πλην Μήτρου-Λονγκ) σκόραραν οι 9 (εκτός Φαλ και Ουόκαπ) και το ημίχρονο έληξε με τους γηπεδούχους στο +4 (38-34).

Ο «τίμιος» Σίκμα

Ο κόουτς Μπαρτζώκας θέλησε να ενεργοποιήσει τον Πίτερς, αλλά ο Αμερικανός ήταν σε κακό βράδυ. Αντιθέτως, ο «τίμιος» Σίκμα έδωσε τις μάχες του, έπαιξε 20.39’’ και πέτυχε 7 πόντους με 1/1 δίποντο, 1/2 τρίποντα, 2/4 βολές. Ο Ράιτ ήταν σε… λευκή νύχτα, ο Γκος επίσης ήταν άστοχος, οπότε ήταν λογικό η Φενέρμπαχτσε να μείνει ως το τέλος στη διεκδίκηση της νίκης.

Όταν μπήκε για τα καλά (στο τέταρτο δεκάλεπτο) ο Ουίλμπεκιν στην εξίσωση, οι φιλοξενούμενοι έμοιαζαν να είναι ένα «κλικ» πιο κοντά στη νίκη. Ο Παπανικολάου είχε άλλη μια… τυπική θετική παρουσία (8 πόντοι με 4/5 δίποντα και 6 ριμππάουντ), ο ΜακΚίσικ πρόσφερε και στις δύο πλευρές τού παρκέ (12 πόντοι), ο Ουόκαπ… κλασικά εικονογραφημένα (2 πόντοι από βολές στο τέλος τής παράτασης, αλλά 2 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 κλεψίματα για 2 λάθη) κι όλα κρίθηκαν στο… νόμισμα.

Άστοχο τρίποντο ο Ουίλμπεκιν, δύο σουτ αέρος αέρος από Γκος και Παπανικολάου κι ένα ματς δίχως τρελό ενδιαφέρον ως, προς την ανάγκη της νίκης, πήγε στην παράταση.

Το άστρο τού Κάνααν

Με το χρονόμετρο να δείχνει 1.56’’ για τη λήξη, ο Γκούντουριτς με δίποντο έκανε το 73-78, με τη Φενέρμπαχτσε να έχει μαξιλαράκι ασφαλείας. Ο Ολυμπιακός, όμως, είχε Κάνααν. Μια χαμένη επίθεση, με πίεση χρόνου, ο Αμερικανός μάζεψε την μπάλα κι ευστόχησε σε τρίποντο. Ο Ούιλμπεκιν αστόχησε σε τρίποντο κι ο Κάνααν στην επίθεση τον πήγε στο σχολείο. Φάουλ, δύο βολές και το σκορ 78-78.

Λάθος του Χέις, ο Κάνααν στην επίθεση πέτυχε καλάθι δύο πόντων (80-78) με 17’’ να απομένουν για τη λήξη. Ο Καλάθης ξεκίνησε την τελευταία επίθεση, ο Κάνααν χύμηξε, έκλεψε την μπάλα, έπαιξε με τον χρόνο και στα 6’’ πήρε το φάουλ. Με δύο βολές έκανε το 82-78.

Ο Ουίλμπεκιν στο τελευταίο δευτερόλεπτο πέτυχε τρίποντο (82-81), αλλά ο Ολυμπιακός δεν έχανε, καθώς με 2/2 βολές του Ουόκαπ ολοκληρώθηκε το ματς (ο Γκούντουριτς έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν προλάβαινε να εκδηλώσει επίθεση).

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 38-34, 53-52, 69-69 (κ.α.), 84-81.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Ο Ολυμπιακός πρωταθλητής… από συνήθεια

Το τρίτο σερί πρωτάθλημα κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός λοιπόν κατέκτησε το πρωτάθλη…