Κεντρική Γυναίκες Τα απομεινάρια ενός… Κυπέλλου

Τα απομεινάρια ενός… Κυπέλλου

Άδειες εξέδρες στον τελικό Κυπέλλου

Τελικός Κυπέλλου Γυναικών, επιβεβαίωση ανικανότητας…

Έχουν περάσει μέρες από τον περιβόητο τελικό του Κυπέλλου στο μπάσκετ γυναικών (στα «Δύο Αοράκια»), που τόσο πολύ διαφήμισε η αγαπημένη (μου) διοίκηση της Ομοσπονδίας. Αυτή η διαφήμιση, συνδυασμένη με το παραγόμενο αποτέλεσμα, μας υποχρεώνει να κάνουμε κάποιες συγκρίσεις με προηγούμενη διοργάνωση. Για να είμαστε τίμιοι, να συγκρίνουμε όμοια πράγματα, θα αντιπαραβάλουμε διοργάνωση της εποχής Λιόλιου.

Πάμε στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου στα Χανιά, που έγινε πριν από δυο χρόνια. Διοργάνωση με ημιτελικούς (ο ένας ήταν μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού), την επόμενη ημέρα υπήρχε ρεπό και τη μεθεπόμενη πραγματοποιήθηκε ο τελικός, μεταξύ Ολυμπιακού και Ελευθερίας Μοσχάτου.

Τη μετάδοση του τελικού τού Κυπέλλου είχε κάνει η ΕΡΤ3, ενώ τώρα την έκανε η COSMOTE. Όπως φάνηκε και από τις μετρήσεις -φυσιολογικό, άλλωστε- η μετάδοση της ΕΡΤ3 είχε σαφώς περισσότερους επισκέπτες. Επομένως τα πράγματα ήταν χειρότερα φέτος, όσον αφορά στο τηλεοπτικό τοπίο.

Πόσο κόσμο είχε ο τελικός στα Χανιά και πόσο στο Ηράκλειο; Είχε 2.000 φίλαθλους στα Χανιά και μόλις 600 στο Ηράκλειο. Σημειώστε και μια (όχι και τόσο)… λεπτομέρεια. Στα Χανιά δεν πήγαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, που παρακολουθούν περισσότερο από κάθε άλλον την ομάδα τους. Στο Ηράκλειο οι 500 -ευτυχώς για την ΕΟΚ– ήταν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού). Πώς βοήθησε η ταυτόχρονη διοργάνωση τελικής φάσης Κυπέλλου, με αυτή του ανδρικού, που διαφημίστηκε ως μοντέρνα ιδέα;

Οι αγώνες έγιναν μεσημβρινές ώρες, άρα καμία διαφορά. Υπήρξε διαφορά στα happenings, κατά την διάρκεια του αγώνα; Στο Ηράκλειο έγινε διαγωνισμός σουτ από το κέντρο, ενώ στα Χανιά έγινε αγώνας με μικρά κοριτσάκια. Θυμηθείτε εδώ ότι κατά τη διάρκεια της προ διετίας διοργάνωσης έγινε και φάιναλ φορ, με μικρές ηλικίες της Κρήτης.

Μια από τα ίδια

Υπήρχε κάτι διαφορετικό στην κλήρωση, στις συνεντεύξεις, ή στις παρουσιάσεις των ομάδων; Απολύτως καμία. Θυμάστε τίποτα από το διαφημιστικό της ΕΟΚ, που να αναφέρεται στο μπάσκετ γυναικών; Σημειώστε ότι στο post game του τελικού του Κυπέλλου δεν υπήρξε καμία ερώτηση στους προπονητές των δυο ομάδων.

Να είμαστε δίκαιοι. Οι δύο φιναλίστ παρακολούθησαν τον τελικό του Κυπέλλου των ανδρών πίσω από τους πάγκους των ανδρικών ομάδων. Το γνωστό «φρου φρου και αρώματα», τίποτα ουσιαστικό, τίποτα εποικοδομητικό για το μπάσκετ γυναικών. Απλά να τσιμπήσουν οι αφελείς και όλα καλά. Το αύριο που έλεγε η παράταξη Λιόλιου είναι καλύτερο; Βλέπετε καμία διαφορά; Αν όχι χειρότερο, είναι ίδιο.

Επειδή η βιωματική εμπειρία έχει διδακτικό χαρακτήρα, θυμάμαι το περσινό φάιναλ φορ του βόλεϊ γυναικών (στους Κωστακιούς Άρτας παρακαλώ). Γεμάτο το γήπεδο (περίπου 2.000 άνθρωποι) σχεδόν σε όλους τους αγώνες, με happenings (πετάγματα μπλουζών στις εξέδρες, κλόουν, τσιρλίντερς), με πολύ σασπένς και νικήτρια την ΑΕΚ, με κέρδος για το άθλημα (5 νέες ομάδες ΜΟΝΟ στην περιοχή της Ηπείρου) και μετάδοση της ΕΡΤ3, βέβαια.

Κύριοι της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, τελικά ποια είναι η πολιτική σας για το μπάσκετ γυναικών; Να φυτοζωεί πίσω από το ανδρικό, όπως γίνονταν και στο παρελθόν επί Βασιλακόπουλου, με τα γνωστά αποτελέσματα, ή να αναβαθμιστεί; Βαγγέλη μου, το πρόβλημα είναι αν και κατά πόσο ενδιαφέρει την Ομοσπονδία το μπάσκετ γυναικών και ποια πρόσωπα έχει εμπιστευτεί για να το αναβαθμίσουν.

Άνθρωποι υπάρχουν, που και αγαπούν τον χώρο, και τον γνωρίζουν, και μπορούν να δώσουν αίγλη σ’ έναν τελικό Κυπέλλου, αλλά είναι εκτός Ομοσπονδίας. Το ποιους διαλέγεις για συνεργάτες σου, τεχνοκράτη πρόεδρε, δείχνει και την ηγετική σου (αν)ικανότητα. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γυναίκες

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…