Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Όταν ο Μάκης ανακάλυψε τον Μάικ

Όταν ο Μάκης ανακάλυψε τον Μάικ

Μάκης Δενδρινός, Μάικ Τζέιμς

Πώς συνδέεται ο Μάκης Δενδρινός με τον Μάικ Τζέιμς;

Είναι μια… ιστορία που τη γνωρίζουν λίγοι και τη θυμούνται λιγότεροι. Σημασία έχει ότι δεν θα την ξεχάσει ποτέ ο Μάικ Τζέιμς! Γιατί δεν μπορεί να ξεχάσει. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε από πού ξεκίνησε η ιστορία του κορυφαίου σκόρερ της Ευρωλίγκας. Κι υπάρχει ένα όνομα, που -ενδεχομένως- δεν έχει ειπωθεί μέχρι τώρα: Μάκης Δενδρινός.

Ο αείμνηστος μπασκετάνθρωπος ήταν αυτός που ανακάλυψε τον Μάικ Τζέιμς. Τεχνικός διευθυντής στον Κολοσσό Ρόδου το 2014, ο Μάκης έψαχνε έναν παίκτη που θα ανέβαζε επίπεδο τους Ροδίτες, χωρίς να ανεβάσει σημαντικά το μπάτζετ. Δεν έψαχνε στο πάνω ράφι, αλλά σε παίκτες με μέλλον, με προοπτική, που θα χωρούσαν στα στενά οικονομικά όρια της ομάδας.

Όσοι γνωρίζουν την ιστορία λένε πως ο Μάκης Δενδρινός ξενυχτούσε για να βλέπει παίκτες, δίχως να έχει βρει τον κατάλληλο. Ο Μάικ Τζέιμς, ένα παιδί που δεν επιλέχθηκε στα ντραφτ, που σε λιγότερο από δύο χρόνια είχε αλλάξει τρεις ομάδες. ΚΚ Ζάγκρεμπ, Χαποέλ Γκαλίλ Γκιλμπόα και Παφόνι Ομένια ήταν σταθμοί μετεπιβίβασης.

Ο Μάκης είδε κάτι στον 24χρονο Αμερικανό και εισηγήθηκε την απόκτησή του. Ήταν σίγουρος ότι όχι μόνο βρήκε αυτό που έψαχνε, αλλά πως είχε ανακαλύψει… διαμάντι. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι. Δεν έμεινε παρά λίγους μήνες στον Κολοσσό, πριν μετακομίσει στην Μπασκόνια και δείξει τι πρόκειται να συμβεί. Ο Δενδρινός ένα χρόνο μετά «έφυγε» από κοντά μας και δεν πρόλαβε να δει τον Τζέιμς να μεσουρανεί.

Παναθηναϊκός, μια βόλτα από το ΝΒΑ πριν επιστρέψει στο ΟΑΚΑ, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μονακό, ήταν οι σταθμοί του Τζέιμς, που πλέον είναι ο απόλυτος βασιλιάς στην Ευρωλίγκα, όντας ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας της.

Πριν από λίγα χρόνια, όταν ο Σπύρος Γκόντας συνάντησε τον Μάικ στη Βιτόρια (τότε η Μπασκόνια λέγονταν Λαμποράλ Κούτσα). Του μίλησε για τον Δενδρινό, του είπε ότι είχε φύγει από τη ζωή κι ο Τζέιμς με απόλυτο σεβασμό και μεγάλη συγκίνηση απάντησε ότι ο Μάκης ήταν αυτός στον οποίο χρωστά πολλά απ’ όσα πέτυχε…

Φαντάζομαι ότι κάπου ψηλά, ο Μάκης θα ανάβει ένα τσιγάρο και θα χαμογελά με τα επιτεύγματα του παιδιού, στο οποίο έφτιαξε την καριέρα, στο οποίο άνοιξε την πόρτα για να γίνει θρύλος των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…