Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός 80-68 (vid)

Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός 80-68 (vid)

Λεσόρ, Παναθηναϊκός

Κακή εμφάνιση και κακό αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός.

Δεν ήταν σκληρός στην άμυνα. Στην επίθεση ο Παναθηναϊκός έβρισκε λύσεις από ατομικές ενέργειες, αλλά όχι όσο οργανωμένα έπρεπε. Μοιραία η Ζαλγκίρις τον πλήγωσε, με το 80-68 να καταγράφει ανάγλυφα την κακή βραδιά στην οποία βρέθηκαν οι «πράσινοι». Δικαιούνται να έχουν και κακές στιγμές, όμως σε αυτή τη φάση κάθε αποτέλεσμα μετράει.

Το ξεκίνημα του αγώνα έδειχνε τη… μισή εικόνα. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να σταματήσει τη δράση των αντίπαλων ψηλών, όμως στο μπροστινό μέρος τού γηπέδου ο Ναν κι ο Γκριγκόνις έκαναν ό,τι ήθελαν, έβλεπαν το καλάθι σαν βαρέλι κι άφηναν υποσχέσεις ότι θα μπορούσαν να κουβαλήσουν την ομάδα. Το έκαναν σε μεγάλο βαθμό, αλλά εκ των υπολοίπων μόνο ο Λεσόρ μπήκε στην εξίσωση.

Ο Παναθηναϊκός πήρε πολλούς πόντους από τους δύο «μπόμπερ», αλλά στο τέλος τού δεκαλέπτου το σκορ ήταν 25-25 κι αυτό ήταν… κακό νέο. Όταν οι δυο σουτέρ σου είναι… άχαστοι και δεν παίρνεις κεφάλι στο σκορ, πρέπει να βρεις τι φταίει και να το διορθώσεις.

Στη δεύτερη περίοδο ο Λεσόρ έπιασε το νήμα και συνέχισε από εκεί που σταμάτησε το δίδυμο των περιφερειακών. Άλυτο πρόβλημα για την άμυνα των γηπεδούχων ο Γάλλος, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε πρόβλημα στην άμυνα, γεγονός που μαρτυρούν οι 44 πόντοι παθητικό στο πρώτο μισό τού αγώνα. Κάπου εκεί φάνηκε κι ότι υπήρχε διαφορά στο… βάθος πεδίου.

Το μπάσκετ είναι ομαδική δουλειά

Με εξαίρεση τους τρεις που προαναφέραμε, ο Παναθηναϊκός πήρε σκορ από άλλους τρεις παίκτες! Ο Γκραντ στους 7 κι από 3 ο Ερνανγκόμεθ (με 3/4 βολές) κι ο Μήτογλου (1/4 δίποντα, 1/2 βολές). Παρότι ο Ναν σταμάτησε στους 26 και μάλιστα με εξαιρετικά ποσοστά (5/9 δίποντα, 5/7 τρίποντα 1/1 βολή, αλλά κι 7 λάθη για 4 ασίστ), όταν σκοράρουν μόλις τρεις παίκτες σε μια ομάδα, μοιραία η παραγωγικότητα είναι χαμηλή.

Δικαιώθηκε ο Αταμάν, που μετά την επιβλητική νίκη επί της Αρμάνι έλεγε ότι ο Παναθηναϊκός είχε επιθετικό πρόβλημα. Αυτή τη φορά είχε κι αμυντικό. Είναι κανόνας στο μπάσκετ ότι οι… πολλοί κερδίζουν τους… λίγους. Η Ζαλγκίρις είχε 10 παίκτες που σκόραραν από τους… 11 που έπαιξαν (ο Λαβρινοβίτσιους συμμετείχε για μόλις 7 δευτερόλεπτα).

Ο Έβανς αποτέλεσε εφιάλτη για την άμυνα των «πρασίνων». Τέλειωσε το ματς με 24 πόντους, απίστευτα στατιστικά (5/6 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 2/2 βολές), 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 5 κλεψίματα, δίχως λάθος. Αψεγάδιαστη εμφάνιση και σαφέστατα ήταν ο παίκτης τού αγώνα, ου μην και της αγωνιστικής. Αλλά δεν ήταν μόνος, γιατί ανάλογη παραγωγικότητα είχε κι ο Ναν.

Ο Παναθηναϊκός επέτρεψε στον Μπιρούτις να πετύχει 12 πόντους, στον Σμιτς να σταματήσει στους 10 και στον Ουλάνοβας σε άλλους τόσους. Η ρακέτα έμοιαζε να είναι… άδεια για τους Λιθουανούς, που το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο. Προσθέστε τους 8 πόντους του Μάνεκ, τους 7 του Γκεντράιτις και τα… υπόλοιπα και θα συμφωνήσουμε ότι η άμυνα ήταν -ίσως- μεγαλύτερο πρόβλημα από την επίθεση.

Στη φετινή Ευρωλίγκα δεν υπάρχουν περιθώρια για να σταθεί κάποιος σε ένα αποτέλεσμα, καλό ή κακό. Παθαίνει, μαθαίνει, πέφτει, σηκώνεται κι οφείλει να συνεχίσει να προχωράει.

Τα δεκάλεπτα: 25-25, 44-38, 64-56, 80-68.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λένα Καραλή
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

«Λύγισε» ο Σπανούλης: «Ευχαριστώ τη γυναίκα μου για την στήριξη της»

«Λύγισε» ο Βασίλης Σπνούληε κατά την βράβευση του. Ο Βασίλης Σπανούλης παρέλαβε στα χέρια …