Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Βαλένθια – Ολυμπιακός 65-78 (vid)

Βαλένθια – Ολυμπιακός 65-78 (vid)

Ράιτ, Βαλένθια, Ολυμπιακός

Με πολύ κόπο βρήκε τον… τρόπο ο Ολυμπιακός.

Όταν κάτι γίνεται τρεις φορές συνεχόμενες δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Ο Ολυμπιακός νίκησε την Άλμπα στο ΣΕΦ, την Μπάγερν στο Μόναχο κι απόψε τη Βαλένθια εκτός έδρας (65-78), ακολουθώντας την ίδια διαδρομή. Σκληρό παιχνίδι στο πρώτο μισό, έλεγχο του ρυθμού, να μην επιτρέψει στον αντίπαλο να πάρει διαφορά και στο δεύτερο μέρος να πατά το γκάζι και να χάνεται από τον… καθρέπτη των αντιπάλων. Με οδηγό την άμυνα και τον Ράιτ να είναι ο παίκτης που άλλαξε την ψυχολογία στο λιμάνι, οι «ερυθρόλευκοι» κοιτάζουν πλέον με αξιώσεις την τετράδα.

Ο Ολυμπιακός νίκησε -με σύνθεση ανάγκης και τον Ράιτ να παίζει από το… αεροδρόμιο- με 101-87 την Άλμπα. Πέρασε από το Μόναχο κατεβάζοντας χαμηλά την Μπάγερν (72-76), για να έρθει τώρα και να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο (στους 65 πόντους) τη Βαλένθια. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει πλέον ένα απίστευτα γεμάτο ρόστερ, ακόμα και χωρίς τον Μιλουτίνοφ, που είναι ο βασικός του σέντερ. Ο Ράιτ είναι ο παίκτης που άλλαξε τον διακόπτη. Απόψε αναδείχθηκε πολυτιμότερος βάσει αριθμών, σε κάθε περίπτωση ήταν θετικότατος, με 10 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και δουλειές, τις οποίες δεν καταγράφουν οι αριθμοί.

Ο Κάνααν ήταν ο παίκτης που, αν και άστοχος από την περιφέρεια, σήκωσε το επιθετικό βάρος. Με 16 πόντους (5/5 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 3/3 βολές), αλλά και το τρίποντο -το μοναδικό του- που έβαλε τίτλους τέλους (60-74). Ο Πετρούσεφ είναι ο… άλλος άνθρωπος, ένας παίκτης ο οποίος έχει πολύπλευρη συμμετοχή. Με 6 πόντους κι ισάριθμα ριμπάουντ, επιστρέφοντας στη φυσική του θέση, έδωσε μέγεθος στην ομάδα του. Αλλά ο Ολυμπιακός είχε κι άλλους στην εξίσωση…

Ο Πίτερς με μόλις 9 πόντους, αλλά κι 11 ριμπάουντ ήταν σημαντικότατος. Θετικός ο Γκος, με 9 πόντους και 3 ασίστ, αλλά ακόμα καλύτερος ο Ουόκαπ, ο οποίος είχε 7 πόντους, 5 ασίστ, όμως έπαιξε απίστευτη άμυνα στον Τζόουνς (2 πόντοι, με 1/8 σουτ), τον οποίο «εξαφάνισε». Δεν τελειώσαμε την καταγραφή, καθώς ο ΜακΚίσικ με 10 πόντους (6/6 βολές) έδωσε ενέργεια και λύσεις. Ο Ολυμπιακός έβαλε και τον Φαλ σε αγωνιστικό ρυθμό. Ο Γάλλος με 5 πόντους και 2 ριμπάουντ σε 16.18’’ δεν έβαλε μάτια, αλλά έδωσε μέγεθος στην ομάδα του.

Η φάση τού αγώνα από τον… Μπαρτζώκα

Το πρώτο ημίχρονο δεν είχε ιδιαίτερες συγκινήσεις. Ο Ολυμπιακός πήγε στο «μία σου και μία μου» στην πρώτη περίοδο (19-21), στη δεύτερη έτρεξε σερί 12-0, αλλά η Βαλένθια απάντησε και το ημίχρονο τέλειωσε με τη μικρότερη δυνατή διαφορά (39-40).

Ήταν η ώρα για να αλλάξει ο ρυθμός. Ο Ολυμπιακός έπαιξε φοβερή άμυνα στο τρίτο δεκάλεπτο. Ο Χάρπερ ήταν εκτός ρυθμού, για τον Τζόουνς τα γράψαμε, ο Οτζελέγιε (τέλειωσε το ματς με 19 πόντους) δεν μπορούσε μόνος του να νικήσει την ομάδα τού Μπαρτζώκα, ο Πίτερς έκανε αισθητή την παρουσία του κι οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν να προηγούνται με 15 πόντους διαφορά (44-59).

Κάπου εκεί έχασαν την ισορροπία τους και με συνεχόμενα λάθη επέτρεψαν στη Βαλένθια να επιστρέψει. Ο Χάρπερ πέτυχε στο τέλος τού τρίτου δεκαλέπτου τους 4 πόντους του και στην τελευταία φάση έφυγε στον αιφνιδιασμό. Ο Κάνααν δεν τον φοβήθηκε, έμεινε καρφωμένος στο παρκέ, ο αντίπαλός του σηκώθηκε και τον βρήκε με το γόνατο στον λαιμό κι οι διαιτητές έδωσαν καλάθι και φάουλ. Το σκορ θα γίνονταν έως και 51-60, ενώ αυτό θα ήταν το τέταρτο φάουλ τού Κάνααν. Όχι…

Ο Ολυμπιακός έχει στον πάγκο τον Μπαρτζώκα. Ζήτησε τσάλεντζ, το κέρδισε, ακυρώθηκαν καλάθι και φάουλ, ο Μουμπρού χωρίς προφανή λόγο άρχισε να πετάει τον μαρκαδόρο και να διαμαρτύρεται, οι διαιτητές έδειξαν το «ταυ» και τον έστειλαν στ’ αποδυτήρια. Ο Πίτερς με τη βολή πήγε τη διαφορά στο +12 (48-60), για να ολοκληρωθεί η περίοδος με επιμέρους σκορ 9-20.

Το τέταρτο δεκάλεπτο έμοιαζε με παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Οι «κόκκινοι» έκαναν τέσσερα φάουλ σχετικά γρήγορα, απαγορεύοντας στους αντιπάλους να πλησιάσουν στο καλάθι τους. Τους άδειασαν τον χρόνο από την κλεψύδρα κι όταν ο Κάνααν πέτυχε το μοναδικό του τρίποντο, ο Ολυμπιακός χαιρέτησε, παίρνοντας μια σπουδαία νίκη, αλλά και τη διαφορά.

Τα δεκάλεπτα:19-21, 39-40, 48-60, 65-78.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

ΕΟΚ: Ακατάλληλοι, ανεπαρκείς, επικίνδυνοι

Φανταστείτε να μην ήταν το κορυφαίο πρωτάθλημα της ΕΟΚ η Elite League… Λοιδορούσαμε τους (…