Κεντρική Γυναίκες Ο Λιόλιος βούλιαξε και την Κρήτη

Ο Λιόλιος βούλιαξε και την Κρήτη

Λιόλιος, Κρήτη

Η ΕΟΚ κατάφερε να συρρικνώσει και την Κρήτη.

Εμείς, έχοντας υποχρέωση απέναντι στο επάγγελμά μας και στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας, ψάχνουμε απ’ άκρη σ’ άκρη όλη τη χώρα, να βρούμε τι γίνεται. «Λίθοι, και πλίνθοι, και ξύλα, και κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα». Αυτή είναι η ΕΟΚ του Βαγγέλη Λιόλιου. Κι επειδή εμείς αποδεικνύουμε όσα γράφουμε, κάνουμε στάση στην Κρήτη.

Αυτό που συμβαίνει στο πρωτάθλημα γυναικών της τοπικής Ένωσης (ΕΚΑΣΚ) είναι αποκαρδιωτικό. Μιλάμε για την Κρήτη, που βοηθούσε και βοηθά στα δύσκολα την ΕΟΚ. Τόσες διοργανώσεις (διεθνείς και εγχώριες) έχει αναλάβει και έχει φέρει σε πέρας επιτυχώς η Ένωση, η οποία καλύπτει τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις των σωματείων της.

Κάπως έτσι έφτασε η Κρήτη να έχει μεγάλη προσφορά στον γυναικείο χώρο, με παρουσίες ομάδων της στην Α1 (Ηρόδοτος, Χανιά) και σχεδόν σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα μικρών ηλικιών (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηρόδοτος, Ηράκλειο, ΟΦΗ). Έβγαζε και βγάζει πολλές άξιες παίκτριες, με συμμετοχές στα εθνικά συγκροτήματα (Τριαλώνη, Σταυρακάκη, Θεοδωρομανωλάκη, Κριμίλη, Καρλάφτη, Παπαδάκη κτλ.).

Από το κακό στο χειρότερο

Παρότι η Κρήτη έχει προσφέρει στο ελληνικό μπάσκετ, ο Βαγγέλης Λιόλιος κι οι επιτελείς του δεν έχουν ασχοληθεί με το γυναικείο μπάσκετ στο νησί. Αποτέλεσμα; Το εγχώριο πρωτάθλημα έχει τελματώσει με 5 -σχεδόν ίδιες- ομάδες, κάτι που δείχνει ότι οι άλλες περιοχές εκτός Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου δύσκολα μπορούν να λειτουργήσουν σε μεγάλες ηλικίες. Ο νομός Λασιθίου ΔΕΝ έχει ομάδα γυναικών.

Αλλά πείτε ότι δεν… έσταξε η ουρά τού γαϊδάρου, ας μην έχει. Τα πολύ ανησυχητικά σημάδια ξεκίνησαν το καλοκαίρι, όταν η γυναικεία ομάδα του Ηροδότου κέρδισε το Ειδικό Πρωτάθλημα Ανόδου για την Α2 κατηγορία, αλλά -δυστυχώς- ΔΕΝ δήλωσε συμμετοχή! Ρωτήθηκαν γιατί; Ρωτήθηκε η Ένωση; Έκανε κάτι η διοίκηση Λιόλιου; Ας απαντήσει.

Αυτή ήταν η αρχή. Μεγαλύτερο πλήγμα ήταν η αποχώρηση της ομάδας των Χανίων (της εργάτριας προπονήτριας Δημητρουλάκη) από την Α1, μετά πάρα πολλά χρόνια, και ενώ είχε ξεκινήσει να παίζει τους πρώτους αγώνες. Να επισημανθεί ότι η εν λόγω ομάδα είχε αγωνισθεί και σε φάιναλ φορ Κυπέλλου και είχε πολλές συμμετοχές με μεγάλες επιτυχίες στα πανελλήνια πρωταθλήματα μικρών ηλικιών.

Το κακό τρίτωσε με την αποχώρηση πολλών παικτριών, είτε λόγω σπουδών, είτε γιατί οι φιλοδοξίες τους ξεπερνούν τα όρια των ομάδων του νησιού. Είναι σίγουρο ότι αν μαζευτούν όλες οι παίκτριες κάνουν όχι μία αλλά πιθανόν και δύο ομάδες, που μπορούν να αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Α1 γυναικών.

Έχουν ρωτηθεί τα σωματεία πώς μπορούν να λύσουν το πρόβλημα; Τι βοήθεια χρειάζονται; Τι κίνητρο δώσατε εσείς κ. Λιόλιο, που η Κρήτη προσφέρει τόσα πολλά στο μπάσκετ; Να δίνουμε και κάτι πρόεδρε, όχι μόνο να παίρνουμε.

Το τελευταίο βέβαια είναι αυτό που συμβαίνει σε όλη την χώρα, από ομάδες που μιμούνται το… σοφό πρόγραμμα «Νους». Συσσώρευση πολλών ικανών αθλητριών σε 1-2 σωματεία, για να πάρουν τα μόρια από τη συμμετοχή στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Αλλά σε αυτό το θέμα θα επανέλθουμε αναλυτικά άλλη φορά…

Σημασία έχει ότι το πρόβλημα επεκτάθηκε σε όλη την Κρήτη κι όχι μόνο στο Ηράκλειο. Έτσι είδαμε διεθνή παίκτρια με την εθνική Κορασίδων από ομάδα των Χανίων να μεταγράφεται σε ομάδα του Ηρακλείου. Το χειρότερο; Το καλύτερο πρότζεκτ του νησιού, η Λαγωνικάκη, να μεταγράφεται τον Δεκέμβριο στην ομάδα κορασίδων του Παναθηναϊκού.

Εμάς Κ. Λιόλιο αυτή η κατάσταση μας εξοργίζει. Κοροϊδεύετε τις ομάδες, τους γονείς, τα παιδιά, τους ταΐζετε με ψέματα και στο τέλος τι γίνεται; Φεύγουν από τον χώρο και δεν θέλουν να τον ξαναδούν. Απαξιώνεται το παιγνίδι καθώς υπάρχει λανθασμένης νοοτροπία. Το μπάσκετ πρέπει να απλώνεται, όχι να συρρικνώνεται, όχι να μικραίνει.

Έχουμε καταγράψει την κατάσταση σχεδόν σε όλες τις Ενώσεις. Θα δεχόμουν ότι σε κάποια σημεία δεν γίνεται η δουλειά που πρέπει, αν δεν βρίσκαμε παντού το ίδιο χάλι. Άρα, δεν μπορεί να φταίνε όλοι οι άλλοι κ. Λιόλιο. Η διοίκησή σας έχει αποτύχει παταγωδώς και τα αποτελέσματα είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γυναίκες

Δειτε επισης

ΕΟΚ: Ακατάλληλοι, ανεπαρκείς, επικίνδυνοι

Φανταστείτε να μην ήταν το κορυφαίο πρωτάθλημα της ΕΟΚ η Elite League… Λοιδορούσαμε τους (…