Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ρεάλ – Ολυμπιακός 90-85 (vid)

Ρεάλ – Ολυμπιακός 90-85 (vid)

Παπανικολάου, Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός αναγεννιέται από τις στάχτες του…

Πήγε στη Μαδρίτη δίχως σέντερ. Ο Γκος δεν μπορούσε να αγωνιστεί. Ο Λαρεντζάκης αντιμετώπισε πρόβλημα στη μέση και βγήκε νοκ άουτ. Η Ρεάλ τον… ξέρανε στο πρώτο δεκάλεπτο, το οποίο έκλεισε με 30-17. Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις; Οι 30 πόντοι παθητικό, ή οι 13 στην επίθεση ήταν το χειρότερο. Κι όμως ο Ολυμπιακός επέστρεψε, έφερε τη Ρεάλ στα όρια της, πλησίασε μέχρι τους τρεις (86-83) κι εντέλει έχασε με ψηλά το κεφάλι (90-85).

Ο Κώστας Παπανικολάου επέστρεψε. Ήταν πραγματικός αρχηγός, με απίστευτη ευστοχία. Πέτυχε 25 πόντους, με 75% στα τρίποντα. Βγήκε μπροστά στα δύσκολα κι ήταν ο παίκτης που εξέθεσε όσο κανείς άλλος την άμυνα των Μαδριλένων. Ο Ολυμπιακός, όμως, είχε άλλες δύο… εμφανίσεις.

Ο Λουκ Σίκμα θύμισε τον παίκτη που θαυμάζαμε με τη φανέλα τής Άλμπα. Ο μέχρι πρότινος «αόρατος» Αμερικανός, τώρα που κλήθηκε να κρατήσει τη θέση του σέντερ, τέλειωσε το ματς με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ (αλλά και 3 ασίστ για… κερασάκι στην τούρτα). Πού ήσουν τόσο καιρό;

Ο Νανζ Μήτρου-Λονγκ προήχθη σε δεύτερο πλέι μέικερ, απόντος του Γκος, κι οι 6 πόνοι συνοδεύτηκαν από 7 ασίστ. Εξαιρετική εμφάνιση, που αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον. Ο Ολυμπιακός μοιάζει με Λερναία Ύδρα, βγάζοντας παίκτες από τον πάγκο. Κάπως έτσι άλλαξε και τη… θολή εικόνα τού πρώτου ημιχρόνου.

Φοβήθηκε να… μπει στο γήπεδο

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με καλάθι του Πετρούσεφ και προηγήθηκε με τρεις πόντους (4-7) με τρίποντο του Ουόκαπ. Οι μηχανές έσβησαν, χάθηκε από το παρκέ κι οι παίκτες του Ματέο έτρεξαν σερί 10-0. Αυτό ήταν η αρχή. Το 14-7 έγινε 22-9 (8-2 σερί) και το 22-11 έγινε 30-13 στο τέλος τού δεκαλέπτου. Η Ρεάλ έτρεξε συνολικά σερί 26-4! Πιστέψαμε ότι θα είχε… κατηφόρα το γήπεδο και η βραδιά θα ήταν κακή.

Η δεύτερη περίοδος, παρότι ο Ολυμπιακός το μάζεψε, είχε και πάλι θετικό πρόσημο για τους γηπεδούχους, που έπαιρναν πόντους απ’ όλους τους παίκτες. Ο Πετρούσεφ ήταν κακός, ο Σίκμα μπήκε και στην πρώτη προσπάθεια δέχθηκε τάπα. Υποθέσαμε πως και πάλι θα ήταν άοσμος κι άγευστος, αλλά ο Αμερικανός έκανε σούπερ εμφάνιση. Πήγε στα ριμπάουντ, τέλειωνε τις φάσεις και στο τέλος του ημιχρόνου ήταν ο μοναδικός διψήφιος για την ομάδα του. Αφήστε που άλλαξε την αρχική κακή εικόνα στα ριμπάουντ, καθώς στο πρώτο δεκάλεπτο οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πάρει δύο όλα κι όλα.

Ο γνωστός Ολυμπιακός στο δεύτερο μισό

Όλα καλά, αλλά το ταμπλό έγραφε 52-30 κι ο Ολυμπιακός ήταν στα σχοινιά. Όταν το σκορ πήγε 62-36, ο δρόμος έμοιαζε ανηφορικός. Ο Πίτερς πέτυχε 5 γρήγορους πόντους, ο Παπανικολάου δύο τρίποντα, ο Κάνααν δύο καλάθια, αλλά κυρίως η άμυνα ήταν λειτουργική. Το 62-36 έγινε 64-51, με τους «κόκκινους» να τρέχουν σερί 15-2! Δεν τα είχαμε δει όλα. Παρότι ο Ντεκ απάντησε, ο Ολυμπιακός μείωσε σε 68-55 στο τέλος του δεκαλέπτου, αλλά ήταν ορατό ότι πλέον είχαμε παιχνίδι.

Με καθοριστικό τον Μήτρου-Λονγκ κι ηγέτη τον Παπανικολάου ο Ολυμπιακός, που έχανε 82-66 μείωσε σε 82-78, τρέχοντας νέο σερί 12-0. Η Ρεάλ πλέον έβλεπε τους παίκτες τού Μπαρτζώκα να κυνηγούν με πείσμα κι όταν ο Παπανικολάου μείωσε σε απόσταση ενός σουτ (86-83) χρειάστηκε η προσωπικότητα του Καμπάτσο για να τελειώσει το ματς και να νικήσει η ισπανική ομάδα (90-85).

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε, κυνήγησε ένα ματς που έμοιαζε χαμένο, αντί να διασυρθεί έφτασε να το διεκδικεί (όπως και στο ΟΑΚΑ τη Δευτέρα), δείχνοντας ότι είναι ομάδα, που για να την κερδίσεις πρέπει να ιδρώσεις. Ομάδα που δεν παραδίνεται. Και αυτό είναι έργο Μπαρτζώκα.

Τα δεκάλεπτα: 30-13, 52-30, 68-55, 90-85.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…