Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Παναθηναϊκός – Εφές 83-76 (vid)

Παναθηναϊκός – Εφές 83-76 (vid)

Γκριγκόνις, Παναθηναϊκός, Εφές

Με απίστευτο Γκριγκόνις νίκησε ο Παναθηναϊκός την Εφές.

Βραδιά καριέρας από τον Μάριους Γκριγκόνις, ο οποίος είχε μία (τουλάχιστον) απάντηση σε κάθε ερώτηση που έθεσαν οι παίκτες τής Εφές κι ο Παναθηναϊκός νίκησε την τουρκική ομάδα με 83-76. Βεβαίως, πάλι χάθηκαν διαφορές, πάλι οι φιλοξενούμενοι ήταν πρόθυμοι να μετατρέψουν το ματς σε ντέρμπι, αλλά ήταν τόσο αφοπλιστικός ο Γκριγκόνις, ήταν τόσο καλή η επιθετική λειτουργία των «πράσινων», που δεν υπήρχε άλλο αποτέλεσμα.

Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε πέντε γρήγορους πόντους από τον Ντάουμ, όμως απάντησε με σερί 12-0, με τον Μήτογλου να πετυχαίνει τρίποντο και τον Γκριγκόνις αρχικά ένα τετράποντο και στη συνέχεια ένα τρίποντο. Ο Ναν συμπλήρωσε το τρίγωνο της απόλαυσης κι οι γηπεδούχοι έδειξαν τις προθέσεις τους.

Την ώρα που η επίθεση ήταν καταιγιστική, η άμυνα στον Λάρκιν ήταν εξαιρετική, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός να μείνει άποντος σε όλο το πρώτο μισό. Ο Παναθηναϊκός το εκμεταλλεύτηκε, όπως και τα τρία γρήγορα φάουλ του Οτούρου, τα δύο φάουλ του Ντάουμ, ώστε να κλείσει την πρώτη περίοδο με 25-14. Στο τέλος τού δεκαλέπτου ο Σλούκας μπήκε στην εξίσωση κι έδειξε ότι η βραδιά θα ήταν καλή γι’ αυτόν.

Το μοτίβο στη δεύτερη περίοδο ήταν αντίστοιχο. Ο Παναθηναϊκός είχε πολλές λύσεις στην περιφέρεια και κυρίως τον Γκριγκόνις, ο οποίος ήταν… άχαστος από την περίμετρο. Ό,τι έφευγε από τα χέρια του έγραφε, τη στιγμή που ο Σλούκας μοίραζε τη μία ασίστ μετά την άλλη, ο Μίτογλου, ο Ναν κι ο Λεσόρ είχαν συμμετοχή στην επίθεση.

Ακόμα κι όταν οι φιλοξενούμενοι έτρεξαν σερί 9-0 (38-25) ο Παναθηναϊκός είχε λύσεις και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 51-35. Γεμάτο 20λεπτο, καλή διαφορά, ακόμα καλύτερη εικόνα και το πάρτι στο ΟΑΚΑ καλά κρατούσε.

Έβγαλε αντίδραση η Εφές

Ο Παναθηναϊκός είχε τον πρώτο λόγο και στο τρίτο δεκάλεπτο. Ο Σλούκας έφτασε στις 8 ασίστ, ο Γκριγκόνις στους 24 πόντους με 7/8 τρίποντα, Μήτογλου, Ναν και Λεσόρ έγιναν διψήφιοι. Η Εφές με κορυφαίο τον Πλάις (μέχρι το 30ο λεπτό, έχοντας αγωνιστεί 21.14’’, είχε 13 πόντους κι 9 ριμπάουντ), με τον Μπράιαντ να είναι θετικός και δραστήριος στον τομέα των επιθετικών ριμπάουντ, μείωσε μέχρι και στους 7 πόντους.

Μπορεί στο επιμέρους χρονικό διάστημα της τρίτης περιόδου οι Τούρκοι να επικράτησαν (17-22), όμως ο Παναθηναϊκός έμεινε ψύχραιμος κι έκλεισε το δεκάλεπτο με διψήφια διαφορά (68-57). Ο Λάρικιν παρέμεινε σε… ρηχά νερά, γεγονός που ήταν σημαντικό για την εξέλιξη της αναμέτρησης.

Το κακό για τους «πράσινους» ήταν η αφύπνιση του Μπομπουά, ο οποίος με εξαιρετική εμφάνιση στο τέταρτο δεκάλεπτο έφερε την Εφές σε απόσταση ενός τριπόντου (76-73), ενώ απέμεναν 2.30’’. Το θρίλερ που λέγαμε κι η έφεση των Τούρκων να μετατρέπουν τα παιχνίδια τους σε… μπασκετικά δράματα. Ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν είχε διάθεση να κρατήσει τον κόσμο περισσότερο χρόνο στο ΟΑΚΑ.

Ο Γκραντ επιχείρησε δίποντο κι αστόχησε, ο Πλάις πήγε σε βιαστικό (όσο κι άστοχο) τρίποντο κι ο Γκραντ με τρίποντο έδειξε πόσο πολύτιμος είναι. Ο Πλάις αστόχησε και στην επόμενη επίθεση (με δίποντο) κι ο Παναθηναϊκός με τον Σλούκα να φτάνει στους 10 πόντους (κι 9 ασίστ) από τη γραμμή του φάουλ, ακύρωσε τον… συναγερμό. Ο αρχηγός του ΠΑΟ έγινε ο τρίτος πασέρ στην ιστορία τής διοργάνωσης, ξεπερνώντας τον Βασίλη Σπανούλη.

Το +8 (81-73) δεν άλλαζε σε 45.6’’ από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός είχε τρέξει σερί 5-0 την ώρα που η μπάλα… έκαιγε. Ο Μπομπουά με 1/2 βολές μείωσε σε 81-74. Η επίθεση των γηπεδούχων ήταν τρικυμιώδης, ο Λάρκιν μείωσε σε 81-76 και στα 4’’ ο Μήτογλου πήγε στη γραμμή των βολών και με 2/2 έσβησε την πιθανότητα να καλύψουν οι φιλοξενούμενοι τη διαφορά, αν και κατά τα φαινόμενα είναι δύσκολο να ισοβαθμήσουν οι δύο ομάδες.

Τα δεκάλεπτα: 25-14, 51-35, 68-57, 83-76.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λένα Καραλή
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Ναν: «Yπήρξαν κάποια αμφισβητούμενα σφυρίγματα»

Στα αμφισβητούμενα σφυρίγματα στάθηκε ο Κέντρικ Ναν. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τη Μακάμπ…