Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ολυμπιακός – Αρμάνι Μιλάνο 79-74 (vid)

Ολυμπιακός – Αρμάνι Μιλάνο 79-74 (vid)

Μιλουτίνοφ, Ολυμπιακός, Αρμάνι

Ο… γεμάτος Ολυμπιακός νίκησε την Αρμάνι, έστω και με… άγχος.

Αν υπήρχε… μέσος όρος στο μπάσκετ, ο Ολυμπιακός έπρεπε να φύγει νικητής από το πρώτο παιχνίδι τού 2024 με μεγαλύτερη άνεση απ’ όσο δείχνει το 79-74. Μόνο που τέτοια πράγματα δεν έχουν προβλεφθεί κι οι «ερυθρόλευκοι» είδαν να γκρεμίζεται ό,τι έχτιζαν για 37 λεπτά, για να φτάσουν στη νίκη με τον Γκος να πρωταγωνιστεί στο τέλος και τον Φαλ να κλείνει ιδανικά μια σπουδαία εμφάνιση.

Μπορεί η Αρμάνι να πέτυχε το πρώτο καλάθι τού αγώνα, ο Ολυμπιακός όμως, με προσήλωση στην άμυνα και σωστά δομημένες επιθέσεις, βρέθηκε να προηγείται με 10-2. Ο Ουόκαπ ξεκίνησε με 2/2 τρίποντα, ο Φαλ δεν είχε αντίπαλο κι οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν.

Στο δεύτερο μισό τής πρώτης περιόδου οι Ιταλοί βρήκαν λύσεις, ο Τονούτ με 2/2 τρίποντα (το ένα buzzer) μετατράπηκε σε πρόβλημα και κόντρα στη ροή τού αγώνα η Αρμάνι προηγήθηκε με έναν πόντο διαφορά (18-19). Ο Ολυμπιακός μάζεψε όλα τα ριμπάουντ, αλλά με 6 λάθη σε μία περίοδο, έδωσε το δικαίωμα στους φιλοξενούμενους να πάρουν το πάνω χέρι, έστω και προσωρινά.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, με γεμάτο οπλοστάσιο, είχε παίκτες να ρίξει στην εξίσωση. Τον εξαιρετικό Φαλ διαδέχθηκε ο Μιλουτίνοφ, που ήταν ακόμα πιο επιδραστικός κι ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος στην εναέρια κυκλοφορία. Βοήθησαν, κυρίως αμυντικά, ο ΜακΚίσικ με τον Πετρούσεφ και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 40-35.

Στη δεύτερη περίοδο ο Λαρεντζάκης ήταν μακράν ο καλύτερος, αλλά όταν χρεώθηκε με το δεύτερο φάουλ, έχοντας 8 πόντους δίχως να έχει χάσει σουτ, έκανε κακή επιλογή στην επίθεση και φάουλ (τρίτο) στην άμυνα, δίνοντας στον Φακαντόρι (αίφνης έγινε αιχμή τού δόρατος για την ομάδα τού Μεσίνα) έμμεσο τρίποντο. Το μοναδικό κακό νέο από το πρώτο μισό.

Δύο δεκάλεπτα, δύο πρόσωπα

Ο Ολυμπιακός ήταν κυριαρχικός στο τρίτο δεκάλεπτο. Η άμυνά του ήταν σημείο αναφοράς, στην επίθεση είχε το καλύτερο διάστημα κι η διαφορά απογειώθηκε στους 13 πόντους (63-50). Ο Πίτερς ανέβασε στροφές, οι ψηλοί φόρτωναν τα αντίπαλα καλάθια, ο Κάνααν δεν είχε τρίποντα στη φαρέτρα του, αλλά συμμετείχε ενεργά.

Σε κανένα δεκάλεπτο η Αρμάνι δεν είχε πετύχει 20 πόντους. Ο Μπαρτζώκας είχε επιλέξει να ανακόψει τον Ναπίερ και να χαλάσει τον ρυθμό των Ιταλών, ακόμα κι αν στην πίσω ζώνη άμυνας έμενε ο Κάνααν με τους ψηλούς τού Μεσίνα. Όλα αυτά ήταν αδιάφορα, γιατί στην τέταρτη περίοδο ήρθαν τα πάνω κάτω.

Με το σκορ στο 70-57 κι επτά λεπτά στο χρονόμετρο, ο Ολυμπιακός έμοιαζε να ελέγχει το ματς. Οι Ιταλοί έτρεξαν σερί 7-0, το οποίο διέκοψε ο Μιλουτίνοφ με κάρφωμα, αλλά οι φιλοξενούμενοι είχαν βρει ρυθμό. Το 74-67 με τον Γκος ήταν το τελευταίο ανάχωμα πριν την κατηφόρα και το 74-74 στα 2.47’’ πριν τη λήξη έμοιαζε με την ολοκλήρωση ενός δράματος.

Η μπάλα βάρυνε και κάπου εκεί, που έμοιαζαν να χάνονται όλα, ο Γκος έγινε ο παίκτης που… αποφάσισε. Με τρίποντο από τη γωνία (κι 8 πόντους συνολικά στο τέταρτο δεκάλεπτο) έκλεισε το μάτι στον Φαλ, λέγοντάς του «απόψε εσύ θα είσαι ο MVP». Ο Γάλλος σέντερ, που είχε δώσει την ασίστ στον Γκος, έκοψε το τρίποντο του Μπορτολάνι και στην επίθεση έβγαλε τελική πάσα στον Πίτερς, ο οποίος «έγραψε» το τελικό 79-74.

Ο Ολυμπιακός «κλείδωσε» τη νίκη, επειδή πλέον διαθέτει και λύσεις, και μέγεθος. Με τον Μπαρτζώκα να χρησιμοποιεί 10/12, αλλά να παίρνει κάτι από τον καθένα, με λύσεις από πολλούς και στις δύο πλευρές και πλέον το δίδυμο των ψηλών σε πλήρη δράση, ξεκίνησε με το… δεξί τη χρονιά. Βεβαίως έχει ακόμα πολύ δρόμο και πολλή ανηφόρα…

Τα δεκάλεπτα: 18-19, 40-35, 63-50, 79-74.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: Πολυτιμότερη των τελικών η Τόμπιν

MVP του τελικού η Ρεμπέκα Τόμπιν. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Παναθηναϊκό με 61-45, κατακτώντ…