Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Μπασκόνια – Παναθηναϊκός 75-73 (vid)

Μπασκόνια – Παναθηναϊκός 75-73 (vid)

ΜακΙντάιρ, Μπασκόνια, Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός έζησε τη… μέρα τής μαρμότας.

Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να σκεφτεί τέτοιο σενάριο. Να προηγηθεί με 17 πόντους ο Παναθηναϊκός, να γίνει το ματς ντέρμπι και στην τελευταία επίθεση να πάρει την μπάλα ο χειρότερος παίκτης τού γηπέδου και να επαναληφθεί το σκηνικό τού… ΣΕΦ. Ο ΜακΙντάιρ μετά τον Ολυμπιακό «σκότωσε» και τους «πράσινους» κι η Μπασκόνια από το πουθενά νίκησε με 75-73.

Αν αυτό δεν είναι αρκετό σημειώστε κάτι ακόμα: Με δίποντο του ΜακΙντάιρ οι Βάσκοι έκαναν το 74-75 στο ΣΕΦ, με δίποντο του ίδιου παίκτη η ομάδα του Ιβάνοβιτς επικράτησε του Παναθηναϊκού με 75-73. Απλά ΔΕΝ υπάρχει αυτό.

Οι «πράσινοι» δεν ξεκίνησαν καλά στην επίθεση, συνολικά στο πρώτο δεκάλεπτο η παραγωγική τους διαδικασία δεν ήταν ανάλογη με το ταλέντο που διαθέτουν, αλλά αυτό δεν τους απέτρεψε από το να πάρουν το πάνω χέρι. Για ένα δεκάλεπτο Παναθηναϊκός και Μπασκόνια πήγαιναν χέρι – χέρι, με τους διαιτητές να υπερβάλουν στα σφυρίγματα. Καμία ομάδα δεν ξέφυγε πάνω από 4 πόντους, με τον Ναν να μειώνει με τρίποντο στην ελάχιστη τιμή τη διαφορά (13-12).

Στη δεύτερη περίοδο ο Αταμάν πήρε υπερβολικό ρίσκο, βλέποντας την ομάδα του να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα στην επίθεση. Άφησε με δύο φάουλ τους Λεσόρ και Μήτογλου, με αποτέλεσμα ο Γάλλος να χρεωθεί με τρία, κάτι που συνέβη στην εξέλιξη και με τον Αντετοκούνμπο. Αντίστοιχη φθορά είχαν κι οι γηπεδούχοι.

Το ματς ήταν κλειστό, με την Μπασκόνια να προηγείται με 22-17, με δύο συνεχόμενα καλάθια του Μακιντάιρ. Από εκείνο το σημείο και μετά λειτούργησε υποδειγματικά ο Παναθηναϊκός, πρωτίστως στην άμυνα, ενώ βελτιώθηκε σημαντικά και στην επίθεση, με τον Γκραντ να πετυχαίνει 2/2 τρίποντα και τον Ναν να έχει πολλούς προσωπικούς πόντους.

Ο Παναθηναϊκός έκλεισε ιδανικά το πρώτο μισό, τρέχοντας επιμέρους σερί 20-4, για να πάει στ’ αποδυτήρια με διψήφια διαφορά (26-37) και να αποκτήσει παράσταση νίκης, παρότι υπήρχε άλλος τόσος χρόνος.

Ιδανικός αυτόχειρας ο Παναθηναϊκός

Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν το τρίτο δεκάλεπτο, θέλοντας να ρίξουν στο καναβάτσο τους Βάσκους. Ο Παναθηναϊκός, με όμορφο μπάσκετ και σωστές επιλογές, προηγήθηκε με 17 πόντους (31-48) κι όλα έδειχνε να πηγαίνουν καλά. Στη φετινή Ευρωλίγκα καμία διαφορά δεν είναι αρκετή.

Με σερί 12-0 και τον Μαρίνκοβιτς πρωταγωνιστή οι γηπεδούχοι μείωσαν σε 43-48, αλλάζοντας τελείως την εικόνα τής αναμέτρησης. Ο Παναθηναϊκός άφησε να χαθεί εύκολα το αβαντάζ του και παρά το τρίποντο του Σλούκα συνέχισε να είναι ευάλωτος στην άμυνα, με αποτέλεσμα να λήξει η περίοδος με ισχνή διαφορά (50-53). Η Μπασκόνια είχε καλύψει διαφορά 14 πόντους κι είχε ψυχολογικό αβαντάζ.

Απίστευτος Μονέκε, από το πουθενά ο ΜακΙντάιρ

Ο Ναν ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής για την ομάδα τού Αταμάν. Απέναντί του ο Μονέκε, που πέτυχε τους τελευταίους πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο και τους πρώτους για τη Μπασκόνια στο τέταρτο, μειώνοντας στον πόντο (52-53). Πέντε πόντοι τού Ναν κι ένα τρίποντο του Σλούκα διαμόρφωσαν το 52-61 κι ο Παναθηναϊκός έδειξε να πατά ξανά γερά στο σανίδι.

Ο Μονέκε είχε διαφορετική άποψη. Το 55-63 έγινε 62-63 με επτά συνεχόμενους πόντους του Νιγηριανού, που πέτυχε και τους τρεις επόμενους με ισάριθμες βολές, απαντώντας στο τρίποντο του Γκραντ. Ο Παναθηναϊκός με καλάθι του Ναν και τρίποντο του Σλούκα πήγε στο 67-72 και κάπου εκεί ανέλαβε ο παλαβός σεναριογράφος να γράψει τον επίλογο.

Ο Κοστέλο μείωσε σε 69-72 κι ο Χάουαρντ με 1/2 βολές στο καλάθι. Στο 1.16’’, με τον Σλούκα να έχει αστοχήσει νωρίτερα σε τρίποντο, ο Κοστέλο όχι μόνο έκανε λάθος πάσα, αλλά κι αντιαθλητικό στον αρχηγό των «πράσινων». Ο Σλούκας, όμως, ευστόχησε μόνο στη μία βολή, ο Μονέκε έκοψε τον Ναν, ο οποίος μετά την επαναφορά έκανε λάθος κι ο Μονέκε με τρίποντο ισοφάρισε.

Ο κορυφαίος του γηπέδου (Ναν) έχασε δύο τρίποντα, ο Σεντεκέρσκις ενδιάμεσα έκανε λάθος κι η Μπασκόνια ξεκίνησε την τελευταία επίθεση των 17 δευτερολέπτων. Ο ΜακΙντάιρ, αλά ΣΕΦ, δεν είδε κανέναν πήρε την μπάλα, μαζί κι ένα εξαιρετικά δύσκολο σουτ κι έστειλε στον Παράδεισο τους συμπαίκτες του. Ο Παναθηναϊκός με 3’’ στο χρονόμετρο έκανε επίθεση με τον Μήτογλου, το σουτ ήταν άστοχο κι η νίκη χάθηκε μέσα από τα χέρια των «πράσινων».

Οι διαιτητές σφύριξαν πάρα πολύ και χάλασαν το παιχνίδι, υποχρεώνοντας και τις δύο ομάδες να μην μπορούν να παίξουν άμυνα.

Τα δεκάλεπτα: 13-12, 26-37, 50-53, 75-73.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λένα Καραλή
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Χωρίς Γκος η προπόνηση του Ολυμπιακού

Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος ταλαιπωρείται από στομαχικές διαταραχές Χωρίς τον Νάιτζελ Ουίλιαμς…